Vaříme s Lindou – Domácí hamburger
Potřebujeme:
Na 8 žemlí:
25g droždí
1 lžička soli (může být i více)
1 lžička cukru
1 dl mléka
2,5 dl vody
1,5 PL oleje
150g celozrnné mouky (žitné, ječné, grahamové – prostě co máme doma)
350g hladké mouky
Asi hrst semínek – já dávam lněné a sezamové půl na půl
Na coleslaw salát:
Asi půl hlávky menšího bílého zelí
5-6 mrkví
1 cibuli
100g majonézy
200g zakysanky nebo bílého jogurtu (nebo jiný mléčný výrobek, který bežně používáte na dressinky)
Asi 3 PL citrónové šťávy
1PL cukru nebo 1 lžičku medu
Sůl
Pepř
1 lžičku obyčejné nebo dijonské hořčice
Postup:
Žemle:
Všechny ingredience na housky smícháne dohromady a vypracujeme lehce lepivé těsto (nebo to za nás udělá domácí pekárna). Pokud máme čas můžeme nechat 30 minut kynout, ale nemusíme. Těsto si rozdělíme na 8 stejně velkých dílů a z každého vypracujeme asi 3cm vysokou placku o průměru asi 10cm.
Placky dáme na plech s pečícím papírem, zapneme troubu na 225 stupňů a než se nám trouba vyhřeje na požadovanou teplotu necháme kynout.
Pečeme asi 15 minut uprostřed trouby.
Coleslaw salát:
Majonézu, zakysanku, citrónovou šťávu, sůl, pepř, cukr a hořčici smícháme dohromady a vytvoříme lehce nakyslý dressing – dochuťte si to podle své chuti, množství je pouze přibližné, protože každé zelí a mrkev jsou jinak sladké.
Mrkev a zelí nastrouháme jako na okurkový salát (já strouhám i cibuli) a vmícháme do marinády.
Doporučuji udělat salát předem a nechat ho před podáváním pár hodin uležet v ledničce.
Čerstvě upečené žemle rozřízneme, naplníme pomalu upečeným vepřovým masem z minulého receptu, na něj navršíme coleslaw salát a přiklopíme druhou polovinou žemle.
23.6.2014 Rubrika: Vepřové | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou – Domácí hamburger
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.tyjo, špičatý zelí jsem taky ještě neviděla.
ja ho videla u nas v obchode, tak priste koupim
Milda3: tak cerveny zase neznam ja, tady je jenom v bilym provedeni.... podivam se ti jesti nekde nebudou mit zbytky seminek, az pojedu nakupovat do mesta. Ted uz je davno po seminkove sezone, ale treba na ne nekde padnu a muzes to pristi rok vyzkouset .... u nas se jmenuje spidskaal, kdyby jsi nasel neco na googlu treba by ti to i prelozil
Linda: tak mě to zajímalo a dal jsem si do gůglu špičaté zelí a zjistil jsem že se u nás pěstuje okolo Vysoké n.J pod označením Vysocké zelí,sestra tam byla na operaci se zápěstím a jezdila tam na kontroly a slyšela jak mají dobré zelí ve Sklenařicích,tam tam koupila dva kyblíky bílého a dva kyblíky červeného kysaného zelí a tak nám po kyblíku dala,bylo moc dobré obojí,ale to jsem nevěděl že je to z toho špičatého zelí,to jsem se dočetl až teď na jejich stránkách,tak že nevědomky jsem ho v kyselé podobě už jedl
http://www.vysockezeli.cz/
.
Linda: to budu rád,dík
Milda3: a je dobry, krehky, rychle mekne a neni ostry jako hlavkovy .... poslu ti seminka (pokud je nekde potkam )
Linda: jsem dost starej,leccos jsem už viděl,jak se říká i koně blejt,ale takovéto zelí vidím na tý fotce poprvé a vypadá hezky
mariena: je dobry, chutove spis k letnimu hlavkovemu, nema tu cpavou chut, dobry na chroupani jen tak
Linda: Já tohle zelí ještě u nás neviděla
Ano, na obrazku je spicate zeli - je krehke a stavnate. Ja ho chroupu syrove. Na coleslaw salat je perfektni, protoze normalni zeli se po nastrouhani musi hodne promackavat aby zkrehlo.
Milda3: ne, ale z tohodle ho dela
Linda: jestli to kámoška nedělá z čínského zelí
orinka: muzes pouzit jakekoliv zeli - rane, podzimni (zimni nebo jak se jmenuje), kamoska ho dela z takoveho spicateho zeli, netusim jak se jmenuj cesky (z jedny strany je spicka a z druhy je kulaty, byva mensi nez hlavkovy, asi tak do kila)..... a muzes ho strouhat, nebo krouhat/krajet rucne nozem nebo hodit do kuchynskeho robotu nastrouhat - jak je libo, sama si rozhodnes jestli ho chces na jemno nebo na hrubo
Jo a nekdo do salatu jeste pridava nastrouhane jablko - ja jablka nemuzu a tak me ani nenapadlo ho do receptu napsat
dadka: taky jsem se koukala..... dnes bych si tohle teda dala......a ty žemle klidně dvě....
Salát coleslaw zrovna včera dělal Pohlreich v televizi a vypadal moooc dobřeMyslím ten salát.
jé, Lindo, ty mi děláš chutě po ránu
Na ten salát bych zrovna měla chuť. Hele, ale rané zelí moc strouhat nejde - rozletí se - pokrájené nožem je natošup. Nemyslíš tvrdé pozdní? To strouhám, když dělám smažené zelí s těstovinou a jde to poměrně dobře.