Vánoční perníčky
Potřebujete: 50 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 15 dkg medu,10 dkg másla, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 2 celá vejce a 1 vejce na potření.
Postup: Do mouky přidáme koření, rozpuštěné máslo spolu s medem, vejce, cukr a prášek do pečiva. Vypracujeme těsto a na válu je rozválíme, vykrájíme tvary, které na pomaštěném plechu upečeme (předtím je ještě potřeme rozšlehaným vejcem). Hotové zdobíme bílkovou polevou.
"Těsto je vhodné vypracovat večer, nechat odležet a ráno péct," dělí se o radu čtenářka Věra z Olomouce. Děkujeme za recept.
21.11.2008 Rubrika: | Komentářů 39 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vánoční perníčky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.díky
Se zpožděním i já píšu svůj recept - jsou jedlé hned a hlavně moc dobré.
Patří tam: 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného medu, 50 g másla, 4 celá vejce, 2 lžičky koření (badián, skořice, anýz, hřebíček - nebo koření do perníku :-)), 2 lžičky jedlé sody.
Perníky dělám z poloviny množství a je to tak akorát.
Velká omluva: tak jsem se soustředila, abych nezapoměla a nakonec tam chybí to hlavní
Perníčky
Do mísy dáme 30 dkg medu, 30dkg cukru, 20 dkg tuku a 4 vejce. Mísu postavíme do hrnce s horkou vodou a mícháme až se vše rozpustí. Do HORKÉHO dáme 1 dkg jedlé sody a necháme vzkypět poté do horkého zapracujeme 90 dkg hladké mouky, kůru z 1 citronu a perníkové koření (skořice, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl). Necháme do druhého dne uležet.
Pečou se rychle, je třeba mít předem vykrájenou zásobu. Ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem
PS: recept ověřený 25 lety
Perníčky
Do mísy dáme 30 dkg medu, 30dkg cukru, 20 dkg tuku a 4 vejce. Mísu postavíme do hrnce s horkou vodou a mícháme až se vše rozpustí. Do HORKÉHO zapracujeme 90 dkg hladké mouky, kůru z 1 citronu a perníkové koření (skořice, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl). Necháme do druhého dne uležet.
Pečou se rychle, je třeba mít předem vykrájenou zásobu. Ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem.
dadaza: jo dodám ho..ač to má mami jako rodinné tajemství.. omlouvám se za zpoždění já zakoměla kam jsem to písla....
Tak já mám podobný recept jak Pammy:
70 dkg hl. mouky, 4 vejce, 30- 35 dkg cukru, 4 lžíce medu, perníkové koření ( buď hotové v pytlíku nebo skořice, hřebíček, nové koření, anýz, citr. kůra), 1 lžička jedlé sody, 5 dkg másla a trochu kaka pro tmavší barvu.
Peču v rozehřáté troubě asi 4 minuty. Používám pečící papír, takže vymazávání plechu odpadá. A protože je děti milují polité čokoládou, tak je bílkem nepotírám.
Dělám je ze dvou dávek bo pacholci je žerou jak neurvalí. Peču po Mikuláši a pak je dám do krabice na terasu. Zvlhnou a nemají šanci ztvrdnout.
Ja som dostala minuly rok recept na medovnicky od jednej znamej. Ako vzdy, bola som skepticka, po vsetkych tych zarucenych receptoch na makke medovniky, ale tento ma prekvapil a prvykrat v zivote sme nemali medovniky este na velku noc. Zjedli sa do konca vianoc... a boli ozaj mnam. Tu je recept, ak by mal niekto zaujem skusit. Piekla som ich len raz, ale zarucujem:
65 dkg hladkej múky * 25 dkg práškového cukru * 15 dkg Palmarínu * 15 dkg tekutého medu * 2 celé vajíčka + 1 - 2 žĺtky * 4 - 5 PL mlieka * 2 KL sódy bikarbóny * 1 - 2 KL mletých klinčekov * 2 KL škorice * 1 KL badiánu (alebo miesto uvedených korenín dajte hotové korenie na medovníčky)
POSTUP PRÍPRAVY
Všetko spolu zmiešame a vymiesime hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme do druhého dňa odležať v chladničke. Vyvaľkáme si cesto, aby nebolo príliš tenké, ale ani príliš hrubé a vykrajujeme medovníčky.
Vykrojené tvary môžeme ozdobiť kúskom orecha alebo mandle, potrieme žĺtkom a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme.
Libuše Novotná: moc sladké být nemusí, můžeš si do nich dát o něco míň cukru, taky to jde.
Šťastná Baronka: ty dva recepty, co jsem tu dala, ty fakt nejsou tvrdé, ale jak jsem psala, nesmí se upéct moc do tmava a vyvalovat moc natenko taky ne, prostě aby se při pečení nevysušily.
perníčky mám moc ráda, od loňska mám alergii na pšenici, tak je peču z žitné mouky, k vánocům prostě patří
prosím, zveřejněte svoje recepty ne netvrdnoucí ihned jedlé perníčky...taky jsem se s tím párkrát mordovala a jednou se mi nafoukly...podruhé byly tak tvrdé, že hodit to z okna po letící vráně, tak jí bezpečně sestřelím, jak zkušenej Indián
já je také nejím, ale patří k vánocům...navěším na stromeček, něco si veme vnučka.....jdu na ně!
Holky,
já to v životě nepekla. Obdivuji všechny trpělivky ve zdobení. Perníčky jsou tak sladké, že mi naskakuje husí kůže. Nicméně jsou krásné. Jen ten zvyk pečení perníčků neopouštějte!!!
Vypadají krásně, ale já jsem asi nějaká vadná, já je nemám ráda perníčky nejím a tedy ani nepeču