Díkůvzdání. Svátek rodinné pohody.
Den Díkůvzdání je asi můj nejoblíbenější svátek. Nejen že jsou čtyři dny volna, ale navíc na rozdíl od Vánoc na vás ještě nikde nejukají Santa Clausové, nemusíte nakupovat dárky a rozesílat nějaká přání (ne že bych se v tomto ohledu někdy nějak extra předřela) – zkráta Thanksgiving jsou takové Vánoce bez vánoční pakárny. Byl to také první svátek, ke kterému jsem se v Kalifornii nachomýtla, a okamžitě mě nadchla atmosféra domácí pohody a klidu.
Den Díkůvzdání se na území dnešních Spojených států poprvé slavil v roce 1621 v Plymouthu, na oslavu úspěšné sklizně. Kolonie byla zdecimovaná krutou zimou a chorobami; dostatek jídla byl tedy skutečně důvodem ke vzdání díků. Oslava byla pojatá jako klasické anglické dožínky, s tím, že kolonisté přizvali i místní Indiány kmene Wampanoag. Oficiálně Díkuvzdání poprvé vyhlásil jako svátek prezident George Washington v roce 1789. V roce 1863 bylo určeno na poslední čtvrtek v listopadu. V letech 1939, 1940 a 1941 se prezident Franklin D. Roosevelt snažil prodloužit vánoční nákupní sezónu a posunul Thanksgiving na třetí čtvrtek v listopadu. Po všelikých rozporech nakonec Kongres určil, že Díkuvzdání bude každý ČTVRTÝ čtvrtek v listopadu.
V pochmurných podzimních dnech mi takový svátek připadá jako rozumné řešení. Člověk se nemusí cítit provinile, když prolenoší den v obýváku u krbu, zvolna konverzuje s rodinou a hosty, impregnuje se proti plískanicím vnitřním užíváním různých moků, k tomu uzobává jednohubky a čeká na slavnostní večeři. Den nemá žádný řád, respektive řád se řídí dle velikosti a následně potřebné doby k upečení krocana. Sehnat ptáka pod deset kilo je poměrně umění, takže je opravdu záhodno pozvat větší množství lidí. Kuchyně lákavě voní a podle mých zkušeností v této nereprezentativní místnosti skončí každá oslava. Nebo alespoň ti zábavnější a uvolněnější z hostů. Beru to jako takové zadostiučinění pěti prvním osadnicím, které přežily krušné začátky v nové zemi – a slavnou první trachtaci strávily v kuchyni přípravou jídel.
Upéci tradiční díkůvzdávací krůtu nemusí být nijak složité. Očištěného a drůbků zbaveného ptáka osolíte, opepříte, vycpete cibulí a slaninou a dále pečete mnoho hodin pod alobalem, který sundáte nakonec, jen aby se opekla kůrčička. Můžete samozřejmě použít i nějakou osvědčenou komplikovanější nádivku, ale my máme raději jednodušší jídla. Krůta se podává se sladkými bramborami a zavařenými cranberries (klikvy, obdoba brusinek). Při přípravě cranberries lze popustit uzdu fantazii. Ve vařící vodě rozpustíte dvacet deka cukru, přidáte asi půl kila cranberries a vaříte, dokud červené bobule nepopraskají. Do této směsi je možno přidat pekanové ořechy, citrusovou kůru nebo pomeranč, trochu rozinek, borůvek či černého rybízu. Z koření můžete zkusit skořici, muškátový oříšek a nové koření. Na svátečním stole můžete mít i kukuřici, dýňovou polévku, bramborovou kaši a pekanový či dýňový koláč. Záleží na hospodyňce, rodinných či národních zvyklostech, počtu hostů i chuti.
Nakonec se společnost většinou dočká. Krůta je prohlášena za hotovou, zbývá neforemnou ohromnou horu masa bez nehody přenést na stůl a naporcovat bez ztrát na životech či majetku. Vzhledem k tomu, že tou dobou už jsou obvykle všichni zletilí účastníci značně rozjaření, bývá to úkon, který se nesmazatelně vrývá do pamětí a rodinných análů.
Thanksgiving ale není jen jídlo a veselí. Jak název napovídá, má to být především den, kdy se vzdávají díky. Někde sváteční modlitbou před večeří, jinde si lidé u stolu pouze vyprávějí o svých životech a událostech posledního roku. Mně stačí společnost naší rodiny a pár přátel, abych si uvědomila, že skutečně mám zač děkovat.
22.11.2007 Rubrika: | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Díkůvzdání. Svátek rodinné pohody.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Qwea: no on je to den, kdy se s tím vařením počítá - ale taky se nevaří nic složitého.... než se mi ráno uvařily cranberries, tak jsem oškrábala brambory, lupla je do pomalého hrnce. Manžel pak strčil krůtu do trouby (asi dvacet minut přípravy).... od oběda jsme tu měli kamarády, dali jsme si kafe a bábovku (donesla kámoška), šli na procházku (2,5 hodiny). Když jsme přišli, byla krůta hotová - tak jí manžel vyndal, než se trošku vydýchala, tak já jsem slila brambory a udělala kaši a hodila do horký vody kukuřice. Vyndala z lednice cranberries - a bylo hotovo. Koberce nemáme, dát ubrus na stůl mi zabere asi deset vteřin.... je pravda, že jsem neprostírala nic extra - máme maličký stůl, muselo se nás k němu vejít sedm, takže opravdu nebylo místo na nic zvláštního ...
bibusa: NO, VSEOBECNE JE ZNAMO, ZE V aMERICE JE VSECHNO VELKE, ALE 4 KILOVA KURATA , TO UZ JE TROCHU PREHNANE, NE
Ahojte, tak ako sviatkujete? Ja som nakoniec slavnostne prestrela stol, dali sme si sparkling apple cider a robila som BBQ ribs, zemiaky varene v supke a zeleninovu polievku s rezancami:) No proste klasika na VdakyvzdanieSme ale radi, ze sme doma, clovek si trochu oddychne. S tou suchou krutou som to pisala preto, lebo manzel ju jedol u znamych a bola velka a sucha...Nemozem tu zohnat ani kurca, ktore by malo menej ako 4 kila a my ho nie sme schopni zjest, tak nerobim ani tu krutu.
Inak, co hovorite na nafukovacich snehuliakov? Je to dost nevkusne, vsak?
sally: To je mi jasný,že se nádobí nemeje ručněspíš jsem měla na mysli to okolo,koberce,ubrusy a tak.A krůta se musí kontrolovat a podlévat...No,je fakt,že kdo to dělá,toho to nejspíš těší a sejde se s těmi,které má rád.Nakonec,tady je práce s leččíms víc,než u vás a asi nám to taky nějak nepřijde.Užijte si to,holky
mame to ajko sally, ja delam ptaka, coz neni temer zadna prace, a kamaradka dala brambory, polivku a koupila zakusek.No a binec pujde do mycky
Ptaka uz mam temer hotovyho a ted uz se jen nadlabnout
je to moc hezky svatek
ja to slavim, ptak se mi uz pece v troube
Qwea: no slušné návštěvy se skládájí.... přeci není tak složité se domluvit, že když paní domů peče krůtu (což mi jako velká práce nepřijde - strčit ptáka do trouby), tak hosté donesou přílohy, zákusky, pití..... . Horu bince - nastrká se to do myčky, otočí knoflíkem.... Navíc my třeba máme kuchyň průchozí s obývákem, takže to není tak, že by jeden byl zavřenej v kuchyni a ostatní se bavili..... fakt se to dá udělat v pohodě.....
sally: Takhle to vypadá pěkně,ale jsem ráda,že to tu není.Nejsem nijak slavící typ a zas další svátek,při kterým se sice ostatní spokojeně baví,ale paní musí připravit pohoštění pro X -lidí,péct krocana,starat se o hosty,neopít se a druhý den uklízet horu bince...
sally: Ty to popisuješ tak krásně idylicky Moc si tu idylu neumím představit, vždycky je někdo, kdo to musí všechno zařídit
Sally, zapomela jsi podotknout, ze Den dikuvzdani (Thanksgiving) je pro Americany mnohem DULEZITEJSI svatek nez vanoce... Meli bychom si uvedomit, ze vanoce byly pred lety temer to, co je v dnesni dobe Thanksgiving pro Americany = rodinny svatek, ktery nebyl tak materialisticky zalozeny a darky dostavali pouze deti... postupem casu s narustem velkych corporaci se to pomalu zvrhlo na materialisticke svatky a temer se zapomelo na city rodinnych prislusniku a pratel..... ja osobne davam prednost dobremu posezeni s prateli a rodinou u velmi chutne vecere... mohutnemu rozbalovani darku nefandim...
IHope: to jo, my se taky chystáme na TG dát do kupy barák a synek trvá na tom abychom už měli rozsvícený světýlka.... ono co taky celý ty čtyři dny dělat, když je venku zima a brzy tma?
ale přijde mi že do TG se to drží všechno v mezích.... a je to taková pohoda....
Léthé: ale neboj, tady jsem včera taky nemohla zaparkovat u sámošky.... TG holt je i o tom žrádle Čtyři žaludky mi nenarostli, ale bude nás zítra sedm....
Přemýšlím, že bych ty pitomé vánoce fakt zrušila a zavedla u nás takové díkůvzádní. Od jisté doby nenávidím období kolem vánoc, kdy v supermárketech mě již pomalu od konce listopadu hrne před sebou hladový dav lidí, k prasknutí našťouchatnými košíky, jako kdyby měla vypuknout válka, nebo jako kdyby těm lidem narostl ještě jeden žaludek.
Možná by nebylo špatné si takto sednout s celou rodinou a jen tak probrat, co se ten rok přinesl, co se nám povedlo a nepovedlo, bez toho, že bychom se pak nahrnuli pod stromek a rozbalovali plno zbytečností a hovadin, které ani nepotřebujeme.
Sally, karty se posilaji hlavne rodine a blizkym pratelum a vanocni hudba i vyzdoba alespon tady v NJ (a pokud se dobre pamatuji tak i v IL) v obchodech zacina uz tak v pulce listopadu. Na TG hodne lidi co znam stroji stromek a taky dekoruji domy, vyuzivaji vetsinou jeste docela dobreho pocasi, v prosinci se po strechach uz dost blbe leze. Cerny patek je HOROR, brrrr.
v mém okolí neznám nikoho, kdo by pohlednice posílal nebo dostával... santa clausové u nás vypukají až v pátek po thanksgiivng.... i když jsem dneska viděla už některé domy a obchody nazdobené... možná to tak vnímám proto, že na thanksgiving do obchodů nechodím - ani na černý pátek, páč mě nezajímají úžasné slevy.... možná že v ten pátek santa clausové jukají ... ale neotravují mě už měsíc před thanksgiving a nikdo mi necpe vánoční dárky....
pokracovani nejen kvuli jidlu, ale i kvuli tomu ze v prubehu roku ma clovek jinak vetsinou malo casu sednout si a uvedomit si, co se mu za minuly rok povedlo a za co je zivotu vdecny.