Sporák. No jo, ale jaký?
Mnoho z nás vzpomíná se slzou v oku na kuchyňská kamna, ve kterých se topilo dřevem nebo uhlím a na nichž naše babičky vařily voňavou bramboračku či pekly placky. Pravda ovšem je, že do vlastní domácnosti by si je pořídila jen málokterá hospodyňka. V paneláku je to nemožné a do novostavby by se asi nehodily.
Pro jaký sporák se rozhodnout dnes? Podívejme se společně, z čeho je možné vybírat.
V první řadě se musíme rozhodnout, zda půjde o sporák volně stojící, nebo o spotřebiče vestavné. Dále můžete volit mezi sporákem plynovým, kombinovaným a elektrickým.
Plynový
PRO – Stále ještě levnější provoz, snadná regulace ohřevu, okamžitá výhřevnost na požadovanou teplotu. Nižší pořizovací cena.
PROTI – Velkou nevýhodou plynových sporáků je trouba. Špatná regulovatelnost, možnost připalování zespodu.
Elektrický
V případě, že padne naše volba na spotřebič elektrický, můžeme si vybrat:
Litinové plotny
PRO – Nižší pořizovací cena
PROTI – Vyšší ztráta energie při rozehřívání a po vypnutí.
Sklokeramická deska
PRO – Úspora, zóny pro rychlejší ohřev, bezpečnost. Možnost výběru dotykového nebo mechanického ovládání.
PROTI – Vyšší pořizovací cena oproti litinovým plotnám.
Indukční
Pracuje na jiném principu ohřevu, zahříváno je dno nádoby.
PRO - Rychlost, úspora energie i času.
PROTI - Vyšší pořizovací cena, nutnost používání nádobí k tomu určeném. V běžném smaltovém nádobí na indukční plotně neuvaříte.
Je nutné počítat s tím, že v případě výpadku elektřiny zůstanou plotny studené a rodina hladová!
Kombinovaný:
PRO – Všechny klady plynového sporáku + výborné vlastnosti elektrické trouby. Cenová dostupnost.
PROTI – Žádné závažné proti jsem nenašla.
Někdo nedá dopustit na elektrické sporáky, ovšem samozřejmě i plynový sporák má své fanoušky. Na čem vaříte a v čem pečete vy? Ovlivnilo váš výběr to, na čem vařili vaši rodiče?
10.2.2009 Rubrika: Náš domov | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sporák. No jo, ale jaký?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.My nedávno plynový sporák vyměnili za elektrický a musím uznat, že je to mnohem lepší. Jen teda mám občas trochu strach, že se s ním něco stane, tak docela přemýšlím, že na něj ještě koupím nějakou takovouto ochrannou desku: http://emako.cz/ochranne-sklenene-panely-na-sporak/
Hezky shrnuto :) já jsem v pronajatým bytě momentálně takže bohužel nemám moc na výběr, a mám tam elektrický sporák kdybych mohla, rozhodně si vyberu něco jiného. Jo a hezky napsané o sporácích jsem našla i tu, kdyby měl někdo zájem https://www.arecenze.cz/sporaky/ :)
Tak já vařím na letitým elektrickým sporáku co má úžasnou troubu. Peče stejnoměrně, má horkovzduch i gril a já se s ním nějak nemůžu rozloučit.
Pokukuju ale po sklokeramice
Plyn nechci ani za nic.
Máme sporák se sklokeramickou deskou a jsem s ním velice spokojená. Před několika lety jsme měli plynový sporák, ale musím říct, že tento elektrický je lepší.
Když u nás vypadne proud, tak má smůlu celá vesnice, protože holt výdobytek plynu k nám nedošel a ani nedojde. Takže Sporák - sklokeramika s horkovzdušnou troubou - úžasnej a nedám na něj dopustit. Když sme s plánovali kuchyň, plně jsme se schodli na sklokeramické desce a samostatné troubě.
Ps. když elektrika nejde, tak si to kafe můžeme dát taky, protože si nikdo nedovolí nemít doma ten přenosnej propanbutanovej vařič s plotýnkou.
byla bych pro kombinovaný
orinka: diky za radu, to s tim kastrolem uz jsem taky slysela. ja hlavne spis doufam, ze se brzo prestehujeme, tohle je v pronajatym byte, tak se mi to nechce resit. no snad pristi rok.
...a když na to nepeču, tak v domečku peču v elektrickým sporáku a už se těším, že si sem přestěhujeme z bytu el.sporák se sklokeramickou deskou, je super. Kdysi jsem měla plynový sporák, poprvé jsem upekla bábovku a po vyklopení se dcérenka úplně nevinně zeptala: "mami, taky se pečou bílý bábovky, že jo?" Byla trochu na uhel...
hele, že si to nevymýšlím - http://zamecnictvi-brejnik.kvalitne.cz/
tornado-lou: léta jsem pekla v plynové troubě a naprostá spokojenost! Ale nech si poradit: kup si někde v domácích potřebách, ale v malé prodejně, hyper a super to asi nevedou - Brejníkův rozvaděč tepla do plynové trouby. On by to možná zvládl i domácí kutil, ale chtělo by to vzor. Je to takový plech na míru trouby se stříškou, nasadí se to na rošt a teplo je pak rozložené na celou plochu trouby, tudíž to nepálí. Já jsem při pečení moučníků dávala na spodek trouby i nízký kastrol s vodou, která se odpařovala a dělala tam vlhko. Tato kombinace - rozvaděč + kastrol s vodou dělal divy, nespálilo se už nic!! Mnohokrát vyzkoušeno.
kominice: já na to peču
já mám desku a troubu zvlášť, už 22 let mám troubu ve výši 86cm od země a nemůžu si to vynachválit, žádný bolavý záda, elektrickou desku jsem před 5 lrety vyměnila za sklokeramiku a spokojenost veliká
taky mám kombinovaný nahoře plyn el , touba dole jsem moc spokojená
mám doma příšernej plynovej sporák a nemám doma prachy na nový Jinak na plyn jsem zvyklá, ale kombi se mi líbí víc. Teď mám troubu vyloženou střešníma taškama a stejně to ještě peče nerovnoměrně, ale už s tím tak nějak počítám
V domě nemáme plyn, takže vše je na elektřinu. Jsem spokojená, nechápu tu paniku, že bez elektřiny byste byli o hladu Nevzpomínám si, že by někdy nešel proud déle než pár hodin. A i kdyby, jíst se dají i jídla studená.