Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Lindino kulinářské dobrodružství

Lindino kulinářské dobrodružství

S celozrnným domácím chlebem jsem minulé moc neuspěla. Ano, přiznávám, při výrobě je vzhledu nevalného, ale upečený chutná skvěle.Takže se dneška pustím do teplých večeří.

V Dánsku, až na drobné výjimky, nenajdete společné stravování. Děti si už od jeslí nosí svačiny a obědy s sebou. A to pokračuje přes školky a školy až do zaměstnání. Pravda, před pár roky navrhla vláda povinné školní stravování, ale dětská zařízení na to nejsou zařízena a jídlo se dováželo. Opět to byla směs mazaných chlebů, různých salátů a výjimečně něco vlažného. Za cenu jednoho takového oběda jsem doma namazala jídlo pro obě dcery. Jenom na ukázku: za 20 korun byla jedna celozrnná žemle, 1 kus ovoce a asi 50g míchaného salátu. Když byl například krevetkový salát, byl v krabičce natrhaný jeden lupen salátu, 2 pidikrevety, půlka rajčete a asi 5 ml dressinku. Osobně si myslím, že obal a doprava stály víc než samotné jídlo – žemle zalitá v igelitu, salát v umělohmotné misce, dressing v pidi umělohmotném kelímku, vidlička umělohmotná zavařená v igelitu. V naší základce tuto službu už vloni zrušili a momentálně vláda řeší, zda budou pokračovat ve společném stravování ve školkách a jeslích, nebo jestli se vrátí k zažitému baličku jídla z domova.

Některé velké firmy mají společné stravování pro své zaměstnance, ale je to spíš výjimka. Pracuji u mezinárodní firmy a máme kantýnu, kam se každý den dováží jídlo z vývařovny. Máme salát, který si každý namíchá dle chuti, ale suroviny jsou každý den naprosto stejné, a studený bufet. Ten se průběžně mění, ale v podstatě je to několik druhů uzenin a několik druhů pečeného masa, celozrnný chléb a 2-3 druhý sýra. Nikdo nikomu neodměřuje, jestli si nandá jednu porci nebo pět, ale v rámci dobrých mravů se očekává jeden nepřetékající talíř. A navíc máme poměrně luxus v ovoci – to si po obědě může každý nabrat kolik chce, na výběr je obvykle ze 2 druhů jablek, hrušek, banánů a pomerančů/mandarinek.

Takže ať se to člověku líbí, nebo ne, je potřeba teplých večeří. Netvrdím, že denně, tělo to určité přežije, ale aspoň obden to chce něco uklohnit. No a pokud vezmeme za vděk klasickou dánskou kuchyni, tak k večeří bude nějaké maso na pánvi, výpek z masa se zahustí na tzv, hnědou omáčku a k tomu vařené brambory. Mám brambory ráda, nebo lépe řečeno, mívala jsem brambory ráda. Po půl roku společného bydlení u tchána, kdy vařený brambor byl 6x v týdnu, se bez nich úspěšně obejdu. A navíc ta hnědá omáčka. Sama o sobě je docela dobrá, ale vždy a ke všemu leze krkem. Neviděla jsem Dána, který by si na brambor dál kousek másla – to je nezdravé. Ale že utopí brambor ve vypečeném omastku z masa zahuštěném moukou, je ok! Inu, dánská logika.

Ještě než přidám pár receptů, podotknu, že Dánové jsou poměrně konzervativní národ. Sice v posledních letech hodně upustili od klasické dánské kuchyně a dnes se často inspirují asijskou a evropskou kuchyní a tomu linda receptodpovídá i nabídka supermarketů. Ale ani v tom největším řetězci nenajdete výběr z čehokoliv (potraviny, drogerie), jaký znáte z Čech. Například kromě barbecue a aromatu nenajdete hotovou kořenící směs, z pudinkových prášků máme vanilkový a čokoládový, teď v poslední době jsem objevila jahodový a smetanový, v těstovinách máme špagety, vrtule, penne a silné nudle. Sem tam se objeví i něco jiného, ale třeba kolínka, fleky nebo drobné těstoviny do polévek neexistují. Všechno je max. od dvou výrobců a pak vlastní značka řetězce, ale i tu si obchodní řetězce vypůjčují jeden od druhého. Jediné, v čem je výběr, jsou sladkosti, ovoce a zelenina. V posledních letech se rozšiřuje nabídka koření a omáček, ale pokud chce člověk experimentovat, nezbývá než vyrazit do velkého hyper-super, protože normální sámošky tohle ještě pořád nevedou. A nebo se zásobit na dovolené v Čechách.


Hakketbøf = sekaný biftek (pro 4 osoby)

asi 700g mletého hovězího masa (může být i míchané maso)

sul + pepř

2-3 na kolečka nakrájené cibule.

Na pánvi v omasku opečeme dozlatova cibuli, vyjmeme ji a dáme někam do tepla. Z masa vytvoříme bifteky, na povrchu osolíme a opepříme, na pánvi z obou stran opečeme. Mezitím uvaříme brambory. Opečené bifteky vyndáme z pánve, ozdobíme cibulí, výpek z nich zalijeme vodou z brambor a zahustíme moukou rozkvrdlanou v trošce vody. Omáčku ochutíme solí, pokud jsme Dánové, nasypeme do ní patřičné množství Aromatu. Výsledek je poměrně poživatelný.

Moje verze: mleté maso smíchám s vejcem, troškou hladké mouky a DOVNITŘ zamíchám sůl a pepř, pak teprve tvaruji bifteky a opékám. Hotové maso obložím opečenou cibuli. Jako přílohu volím hranolky, americké brambory nebo jakékoliv kořeněné brambory pečené v troubě. Manželovi udělám tu hnědou hrůzu a sobě a holkám naservíruji dovezenou tatarku.


 

Další Lindiny kulinářské speciality budeme postupně vydávat v naší rubrice Recepty.

Linda

Linda v Dánsku:


18.2.2010   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 29   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Lindino kulinářské dobrodružství

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-29
štoudev
štoudev - 22.2.2010 10:26

Chtěla jsem o víkendu vyzkoušet ten recept s jablky a kari. Chmátnu po skleničce, a až podle vůně jsem poznala, že jsem tam místo kari nasypala skořicismajlik - 42. No, chutnalo to opravdu jinak smajlik - 34

 
Křeček
Křeček - 18.2.2010 16:52

Teda jako dítěti by se mi moc líbilo, že nejsou školní jídelny, protože jsem je z duše nenáviděla.
Ale jako matka dvou dětí bych se z toho asi picla smajlik - 68

 
Almega
Almega - 18.2.2010 14:54

Tak už vím,kdo vynalezl UHO!!Ty koření jsou asi "americké " a "staročeské" brambory,ne?Mně by tedy asi u vás nechutnalo, a ne že bych byla takový fajnšmekr....

 
Linda
Linda - 18.2.2010 13:19

evropka: precti si poslení tucnou vetu pod clánkem !!!

Meryl: práve jsem dostala od kolegyne recept na FANTASTICKOU buchtu, já Ti ho taky poslu, ale nejdrív jí musím sama zplodit a nafotit

 
evropka
evropka - 18.2.2010 13:06

Lindoooo,ještě nějaký receptík,takový ryze dánskýsmajlik - 50

 
Deafina
Deafina - 18.2.2010 10:15

evropka: smajlik - 75

 
evropka
evropka - 18.2.2010 10:11

Deafina: já taky myslela že Linda táhne z čech mražáky,bože to jsme smajlik - 82smajlik - 72smajlik - 72smajlik - 72smajlik - 72

 
Deafina
Deafina - 18.2.2010 10:08

Linda: Tak to tedy je. smajlik - 105

 
Deafina
Deafina - 18.2.2010 10:05

Bedla: Asi máš pravdu, měla bych uvažovat logičtěji. smajlik - 76

 
Linda
Linda - 18.2.2010 10:04

Deafina: Bedla: jasne ze korení na americké brambory a korení na hranolky a jeste jedno to si uz nepamatuji název, taky to bylo na brambory v troube. Koupila jsem si od kazdého 3 sácky a slavím s nimi úspechy v sirokém dalekém okolí, takze príste jich nakoupím o HODNE víc smajlik - 16

 
Bedla
Bedla - 18.2.2010 9:58

Deafina: asi myslela KORENI na americke bramborysmajlik - 4

 
Deafina
Deafina - 18.2.2010 9:51

Linda: Americké brambory po česku jsou podle všeho rozkrájené se slupkou a pečené v troubě, dle různých receptů všelijak kořeněné, maštěné i bez tuku. Určitě tam máte i takové brambory, co by se daly upéct dle vaší chuti. Není nad to, když si to člověk udělá dle sebe. Polotovary jsou podle mne předražené a ne tak dobré.
To žasnu, jakoupak krabici amerických brambor z Čech si chceš do Dánska dovézt? Mohla bys do vzkazíku?

 
evropka
evropka - 18.2.2010 9:39

majucha: njn,gurmán je žrout....gurmet je labužník a já jsem gurmánskýsmajlik - 79

 
štoudev
štoudev - 18.2.2010 9:35

evropka: to doufám ne!smajlik - 42 Maximálně gurmet smajlik - 16

 
Linda
Linda - 18.2.2010 9:25

evropka: já ryby ráda, ale priznám se nacpu se jich vzdycky v Cechách, protoze brácha je rybár. V dánsku je mám jenom kdyz strejda neco chytí a náhodou jsme u nich, tak mi dá pár ocistených filet buh ví ceho (co já vím co mu plave za barákem) a obcas si koupím neco mrazenýho nebo uzenou makrelu. Ono jídlo je v podstate to jediný na cem se v DK dá usetrit.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-29
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77048.
    Archiv anket.