Smažená rýže
Ingredience: 60 ml (¼ šálku) sezamového oleje (lze nahradit karotenovým či olivovým), 2 rozšlehaná vejce, 1 ½ šálku (220 g) nadrobno nakrájené šunky (lze nahradit lecčíms, co šunku připomíná), 100 g uvařených krevet (lze alternovat kuřecím masem), 4 šálky (740 g) vychladlé vařené rýže, ¼ šálku (40 g) mraženého hrášku (možno použít míchanou zeleninu s kukuřicí), ¼ šálku (60 ml) sojové omáčky, 6 jarních cibulek, najemno nakrájených.
Postup: Rozpálíme pánev (nejlépe wok, jinak cokoliv teflonového), přidáme lžičku oleje a „rozprostřeme“ po celé ploše. Přidáme rozšlehaná vejce a začneme důkladně míchat. Když jsou vejce téměř hotová, vyndáme je lžící z pánve, dáme na stranu, na pánev nalijeme zbylý olej, rozpálíme a dáme na něj krevety/kuře a šunku. Dobře osmažíme. Přidáme rýži a hrášek, zamícháme a smažíme tři minutky, aby se rýžová zrnka oddělila. Pak dáme zpět míchaná vejce, zalijeme sojovkou a zamícháme. Přidáme jarní cibulku, smažíme další dvě minutky a můžeme podávat.
(6 porcí, 3728kJ/porce, příprava i se smažením 15 minut)
Recept nám zaslala čtenářka hancze.
1.6.2006 Rubrika: Exotická jídla | Komentářů 26 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5