Kuřecí Teriyaki
Ingredience: 1/3 šálku (80ml) šery nebo červeného vína, 1/3 šálku sojové omáčky, 1/3 šálku (60g) hnědého cukru, 1 polévková lžíce nasekaného zázvoru (lze nahradit sušeným), 5 stroužků česneku (najemno nasekat), 500 g kuřecích prsíček (nakrájet na 3 cm kostky), olej na potíraní (nejlépe olivový), 1/4 šálku (60ml) sezamového oleje (lze nahradit karotenovým či olivovým), 10 jarních cibulek (nakrájet na délku 3 cm).
Postup: Smícháme šery (víno), sojovou omáčku, cukr, zázvor a česnek ve velké misce (nekovové) a mícháme až do rozpuštění cukru. Přidáme kuře a dobře ve směsi obalíme, přikryjeme folií a necháme odstát 10 minut. Čas od času kuře ve směsi promícháme. Olejem potřeme mřížky na grilu (dá se jak v troubě, tak na zahradě; nevlastníme-li troubu s grilem, použít můžeme mřížkovaný plech). Vyndáme kuře z marinády, do marinády přidáme sezamový olej a promícháme. Kuře napichujeme střídavě s jarní cibulkou na grilovací jehlice nebo špejle, hodíme na gril a potřeme lehce marinádou. Prudce ogrilujeme kuře po dvě minuty, potřeme větším množstvím marinády a grilujeme již mírněji další 4 minuty (nebo dokud není kuřecí maso hotové). Zbylou marinadu povaříme v kastrůlku.
Teriyaki servírujeme s rýží a převařenou marinádou.
(4 porce, 1670kJ/porce, příprava 30 min)
5.6.2006 Rubrika: Exotická jídla | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5