Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Díky sýrům v těhotenství budou mít vaše děti zdravější zuby!

Díky sýrům v těhotenství budou mít vaše děti zdravější zuby!

Chystáte se otěhotnět, nebo už je miminko na cestě? Zajisté chcete pro vašeho miláčka v bříšku to nejlepší. Abyste snížili riziko vzniku zubního kazu u dětí už v tomto vývojovém stadiu, dopřávejte si sýry!

 

Ač to zní zvláštně, mléčné zuby se dětem vyvíjí, ještě než se narodí. Speciálně důležitým obdobím pro vývoj zubů je 6.-8. týden těhotenství (začíná totiž jejich intenzivní vývoj). Nejen v tuto dobu je velmi důležité, jaký mají budoucí maminky jídelníček.

Strava těhotných má velký vliv na zdraví jejich miminka. Výživa matky během těhotenství např. ovlivňuje vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí,“ objasňuje nám PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Je vědecky prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí.“

 

Vápník obsažený v mléčných výrobcích je zároveň nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu. „Uplatňuje se v prevenci předčasných porodů, zmírňuje křeče v nohou během těhotenství a napomáhá v odstranění únavy a poporodních depresí,“ vysvětluje odbornice. „Pokud je příjem vápníku nedostatečný, začne se vápník uvolňovat ze zásob matky, které tak hrozí osteoporóza a zvyšuje se i riziko vzniku zubního kazu.“

 

Výživa matky během těhotenství má však vliv i na vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí. „Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko. Využívat mléko a mléčné výrobky je výhodné i proto, že obsahují tolik potřebný vitamin D,“ uzavírá Karolína Hlavatá.

Eidam, ementál, gouda, mozzarela, hermelín, podmáslí, bílý jogurt, kefír, jogurtový nápoj…na výběr máte nepřeberné množství výrobků, dopřejte si podle chuti. Jak prosté a jak účinné! Odměnou vám budou spokojené děti, které se nebudou muset bát zubaře. Více na www.bileplus.cz.

Redakce


26.6.2012   Rubrika: Pro maminky   |   Komentářů 3   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Díky sýrům v těhotenství budou mít vaše děti zdravější zuby!

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
čokoládka
čokoládka - 26.6.2012 15:19

Já mám dojem, že hermelín se v těhu nedoporučuje smajlik - 66

 
sharon
sharon - 26.6.2012 14:10

taky mi to přijde jako hrozná blbost, sýry plné chemie a éček ani náhodou, já se u kluka cpala tatarákem a plzeňskýn pivem a kluk má čtyřicet a zuby má jako vytesané z kamene....smajlik - 68

 
Almega
Almega - 26.6.2012 12:57

Tak je to asi kec,já v těhotenství ani jindy sýry nejedla,a děti mají zuby naprosto zdravé...Myslím,že zuby jsou hodně dědičně zdravé nebo zkažené,ani čištění nebo nečištění na to nemá vliv.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77194.
    Archiv anket.