Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Potřebujeme:
1 balíček droždí (což je něco mezi 42-50g)
1 lžička soli
40g oleje
3dl vlažné vody
1 vejce
275g hladké mouky
150g celozrnné mouky – grahamové, žitné či jiné, kterou máte oblíbenou
250g ovocného müsli nebo 100g ovesných vloček a 150g směsi ze sušeného ovoce a ořechů
(já dávám asi 5ks meruněk nakrájených na velikost hrozinek, brusinky, hrozinky a nasekané mandle)
Hrst slunečnicovýc h semínek (nebo jiná oblíbená semínka)
Postup:
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme lepivé těsto (a nebo nám ho vypracuje domácí pekárna). Těsto musí lepit, protože sušené ovoce nasává tekutinu z těsta a hotové žemle by byly suché. Pokud chceme zabránit rychlému vysoušení hotových žemlí můžeme sušené ovoce předem namočit (například do rumu).
Vypracované těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout, potom ho rozdělíme na 14 stejně velkých kousků a vytvarujeme koule, které trošku zmáčkneme a necháme asi 20 minut dokynout na plechu pokrytém papírem na pečení.
Pečeme uprostřed trouby na 200 stupnu asi 12-15 minut.
Různé variace:
· Přidáme nastrouhané jablko nebo mrkev nebo cuketu
· Těsto je možno osladit 1 lžící medu (podle mě není potřeba, ovoce je dost sladké samo o sobě)
· Přidáme rozmačkaný banán (to nemám vyzkoušené)
· Možno přidat nahrubo nasekanou čokoládu na vaření
· Za část vody dejte mléčný produkt – bílý jogurt, zakysanku apod.
· Těsto můžete lehce okořenit kardemomme nebo skořicí
· Přidejte štávu z citrusových plodů (pomerančovou, grepovou nebo z pomela – množství tak z 1 pomeranče)
28.4.2014 Rubrika: Pečivo | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Upekla sem dneska. Nejsou spatny, priste dam vic ovoce. A lepsi muesli. A nejaky to jabko to taky vylepsi. Ale zda se mi, ze nejsou moc samonosny, ze to bude chtit nejakou marmeladu nebo tak.
Kazdopadne to furt neni ten recept ktery hledam. V pekarne v moravske trebove prodavaji uzasne muesli buchticky a ja bych je chtela upect. Zatim se k tomu ani neblizim a tohle taky neni ono:-( musim vymyslet dal.
Upekla jsem je, protože dceruška loudila a jsou dobré, to ne že ne, ale neodpustím si pár připomíneček, třeba se někomu šiknou.
Droždí by klidně stačila polovina, pokud dáte celou kostku, neodcházejte od toho, mně to překynulo a zapatlalo mašinu.
Těsto se mimořádně blbě pracuje, doporučuju zadělat v pekárně, tvarovat mokrýma rukama a pokud jste ještě nic kynutého nepekli, tímhle nezačínat.
Z uvedeného množství mám osmnáct obřích žemlí, jeden plech nestačil ani náhodou. Na jeden plach bych rozpočet tak o pětinu zmenšila, ostatně ani na fotce nemá autorka na plechu žemlí čtrnáct.
jinak dobrý
Linda - Dneska jsem je pekla. Jenom jsem přidala semínka.
Jsou moc dobré.
evropka: hele , nepoučuj....
Já myslím,že recept je jen takový návod,jak by se něco mělo dělat...ale já ráda experimentuju,tak si to vždycky přečtu a pak si to udělám podle sebe.Manžel je taky takový,rád dělá pizzy,nebo to focaccio a právě i různé variace,co máme zrovna doma.
monja: sharon: Tak jsem si to napsala, když to tak vychvalujete....
evropka: ale jdi ty, brepto ... to se nedá říct jinak, páč je to totiž moooooooooc dobrý
monja: sharon:
HOLKY...trochu štábní kultůru
monja: já se nedivím , já bych to sežrala sama....mě to moc chutná...
sharon: naše máti by taky asi vystačila s poloviční dáv kou, ale když jí toho vnučka půlku sežere ... co naděláš
monja: také tak dělám ale jen z poloviční dávky.....na plech jako náhražku chleba.... jen s rozmarýnem...
Tady je Foccacia podle naší babičky - moc dobrá a vyzkoušená - dcera si ji od ní vozí do Brnečka:
kilo hladké mouky, kostka kvasnic, moka lžička cukru, moka lžička soli, 6 lžic dobrého olivového oleje, 1/2 l vody, černé olivy, sušená rajčata, rozmarýn, mořská sůl.
Z vody, cukru, lžíce mouky a kvasnic nechat vzejít kvásek, pak zadělat těsto, zabalit do mokré utěrky a nechat kynout, tak 2-3x přemísit a nakonec prostřít na pečící papír na plech, rukou do těsta vtlačit pokrájené olivy, prstem udělat po celé ploše důlky, notně pokropit olejem, posypat hrubou solí a pokrájeným rozmarýnem a péct v rozpálené troubě asi 20 minut - dorůžova. Je to ohromná dobrota :-)
přeposlala jsem to dceři a kámošce
Linda: zajímavý recept..
Almega: focaccia-tam žádná zelenina nepatří!