Etiketa stolování: Jak správně prostřít stůl?
Ať už organizujete posezení s klienty, s přáteli nebo třeba sama připravujete svatební oslavu, určitě se chcete trochu vytáhnout a udělat perfektní dojem. K tomu ale potřebujete znát pár pravidel. Víme, kam která vidlička patří i jak má slavnostní stůl vypadat.
Elegance a vkus
Přestože se dnes podobné zásady již tolik nedodržují, o to více s nimi uděláte dojem. Na to myslete hlavně při volbě ubrusu a dalších dekorací. Vše by mělo skvěle ladit, ať už doprostřed stolu položíte svícen nebo vázu s květinami, měla byste mít celkový dojem do puntíku promyšlený. (Nezapomeňte ale, že by jednotliví hosté měli na sebe dobře vidět – příliš vysoké váze se tedy raději vyhněte.)
Tip: Pokud máte například stříbrné příbory, nepoužívejte zlaté dekorace, ale stříbrné a naopak. Podobně, jako když dáváte dohromady stylový outfit.
Každý kousek má své místo
Talíře patří kousek od okraje stolu (zhruba dva centimetry). Pokud chystáte polévku a hlavní chod, polévkový talíř by měl být položen na mělkém talíři. V podstatě platí, že vše, co bude stolovník během večeře či oběda potřebovat, by již mělo být na stole připraveno.
I příbor má na stole své pevné místo. Nůž samozřejmě patří na pravou stranu talíře a jeho ostří by mělo směřovat směrem dovnitř. Napravo od nože by se měla nacházet polévková lžíce a vlevo od talíře patří vidlička na hlavní chod. Vidlička na salát patří vpravo od vidličky na hlavní chod. Vedle této vidličky (ale ne příliš blízko) by se dále měl nacházet napůl složený ubrousek.
Pokud podáváte ještě dezert a další chody, mějte na paměti pravidlo, že lžíce patří na pravou stranu talíře a vidličky na levou. Dezertní vidličku či lžičku lze také umístit vodorovně nad talíř, ale vždy tak, že hroty vidličky směřují doprava a nabírací část lžičky zase doleva.
Kam patří chléb? A kam víno?
Pokud k polévce nebo jinému chodu podáváte chléb, měl by být umístěn na samostatném talíři nad hlavním talířem (nad dezertním příborem).
Pohár s vínem patří na pravou stranu nad talíř a nezapomeňte k němu dát také sklenici vody, která by se měla nacházet o kousek níž než sklenka s vínem.
A jste připravena zazářit!
30.1.2015 Rubrika: Vybavení domácnosti | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Etiketa stolování: Jak správně prostřít stůl?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Moc hezký článek o stolování, které je samozřejmě velice důležité, proto jsem si nedávno pořídila nový kulatý ubrus na internetových stránkách https://www.tentino.cz/ubrusy-potahy/. Vybírání bylo náročné, ale nakonec jsem našla ten pravý, který dodává mému jídelnímu stolu úplně nový vzhled. Je opravdu z kvalitního materiálu a už se těším až se sním budu moct pochlubit svým přátelům, kteří ke mně občas zajdou na večeři.
Já si teda myslím, že určitě velmi užitečné rady. :-) Díky mockrát. Sama jsem ale toho názoru, že pokud chce člověk mít opravdu hezky prostřený stůl, tak by neměl zapomínat ani na nějaký pěkný ubrus. Já například nedávno nějaký sháněla a nakonec se mi jeden pěkný povedlo najít tady: https://www.emako.cz/ubrusy/
základ je pořádný stůl <a href="https://www.nabytekdub.cz/kategorie-produktu/nabytek/stoly/jidelni-stoly/">jídelní stůl</a>
Určitě je potřeba vybírat dekorace také prakticky a ne pouze s ohledem na design stolování, protože pak taky může nastat situace, kdy se strávníci nebudou u stolu cítit dobře, jelikož je přeplněný... Já osobně na svůj jídelní stůl: www.consulo.cz/truhlarstvi-brno/eshop/3-1-Jidelni-stoly-DUBOVE-dub/0/5/1061-Dubovy-jidelni-stul-STANDARD-II dávám pouze skleničky a příbory společně s prostíráním.
sharon:
Však ano, ale určitě dáš příbor tak, jak patří. Někdo jí polévku i druhý chod lžící...to mě vytočí do vývrtky, stejně tak, když dá na talíř od polévky druhý chod, aby bylo méně nádobí na umývání.
Kolegyně jedla zásadně lžící a když byla omáčka, knedlík a maso, tak maso vzala do rukya ukusovala a lžící krájela knedlík.
sharon: Linda:
jak jsme jen my dva je to prostirání jednoduché
,ale jak přijdou děti vnoučata se prostírá se vším všudy (víc příborů,skleniček atd )
Mam tzv. klasickou vychovu, hlavne babicin bratr trval na vsech moznych i nemoznych pravidlech, ktere by jeho vnucka a pravnucka mely umet perfektne, takze chovani u stolu, stolovani, prostirani atd v duchu Gutha -Jarkovskyho jsme mela v malicku snad coby predskolni dite .... a vite co? Dodnes at se ocitnu kdekoliv na sebevyznamejsi akci tak to NIKDO nedodrzuje...dalsi z mych zbytecnych znalosti .
Doma pokud se sejdeme vsichni tak jime u stolu s lytkovym prostiranim. ANo jecim na vsechny nuz vpravo a vidlicka vlevo, ale nakonec pokud mi nekdo postavi do prostred stolu vysoky hrnek s pribory a kazdy si vezme svuj tak to taky preziju. A pokud jsme domy samy s vikingem tak jime u televise s nohama na stole a taky nam chutna
Kaliban: fajn to je neříkám že ne...kdysi když jsme měli doma velký rozkládací stůl a bylo nás víc ...teď jsme jen my dva důchodci a tak si prostřem podle sebe hlavně teda na ty vánoce a jinak jíme každý v jinou dobu a to i v neděli protože manžel dělá směny...tak už to tak nějak neřeším.....
Ono dodržovat ta pravidla do jisté míry i doma je fajn, když jsem byla dítko, byla jsem vedena k věcem, jako lokty u sebe nebo že se při slavnostnějším stolování chleba ulamuje. A tudíž jsem pak volně přešla ke složitejšímu stolování při různých oficiálních příležitostech zcela bez problémů. Jo, taky ukusuju chleba u počítače, když na to přijde, ale nemyslím, že základy stolování a stolničení jsou "hrát si na něco".
dadka: však kdo chce ať si je dodržuje.....my na to doma nehrajem ...
sharon:
No ale při prostírání jsou jasná pravidla, která by se měla dodržovat i při obyčejném stolování.
prostírám tak jak se to líbí nám......
Slavnostní tabuli připravuji několikrát do roka, ale nejvíce si vyhraji s tou vánoční. Nesnáším jakékoliv ubrusy s obrázky, vánoční třeba s ozdobami a větvičkami. Mám ráda ubrusy jednobarevné, které jsou z kvalitního materiálu a je to na nich vidět. Nádobí používám čistě bílé, nebo bílé s tmavě červeným dekorem, který je stejné barvy jako ubrus. Používám i kříšťálové sklenice na vodu a víno, příbory starožitné stříbrné a plátěný ubrousek stejné barvy jako ubrus.Je to krása, když se rozsvítí svíčky a všechno se krásně třpytí.
Jinak jíme úplně normálně. Bambusová prostírka...a hotovo.
Někdy se dívám v TV na Prostřeno a tam třeba vůbec nevědí, jak umístit příbor.