Vaječný koňak
Vaječný koňak nepatřil mezi má oblíbená pitiva, ale před více než 20 lety jsem ochutnala tento u mé švagrové, která měla recept od své babičky a od té doby vánoce nejsou vánocemi, pokud chybí mezi přichystanými dobrotami. Je poměrně pracný, ale jeho chuť vynahradí všechnu práci.
Potřebujeme:
½ l mléka a nebo smetany (se smetanou je samozřejmě lepší)
6 žloutků (pokud se obáváte salmonely a nebo jiných radůstek klidně použijte pasteurizované – doufám, že jsem to napsala správně)
2 vanilkové cukry
1 Salko (čtenářky žijící mimo republiku mouhou použít kondenzované mléko od Nestlé)
Asi ½ l rumu – záleží na Vaší chuti, nejlepší je obyčejný Tuzemák
Kuchyňský robot nebo ruční šlehač a nebo vytrénované svalstvo
Postup:
Mléko nebo smetanu svaříme a necháme vychladnout.
Vanilkový cukr a žloutky třeme 30 minut, potom přidáme Salko a třeme dalších 15 minut. Utřenou směs zamícháme do vychladlého mléka (smetany) a všechno společně asi 15 minut vaříme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, vmícháme rum, nalijeme do láhví a necháme 2-3 týdny uležet. Pokud ho nevypijete dřív vydrží v uzavřené láhvi v ledničce až 3 měsíce.
Pokud použijeme techniku stačí třít polovinu času, ale čím více šleháme tím je výsledný koňak lepší. Doporučuji dodržovat návod u Vašeho robotu / šlehače, obvykle je doporučováno po 3-5 minutách provozu nechat přístroj vychladnout. Tyto pauzy během přípravy koňaku neuškodí.
Dobrou chuť přeje Linda
1.12.2015 Rubrika: Nápoje | Komentářů 36 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaječný koňak
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.holky - dik za recept - vajecnak mam v lednici - je vynikajici .....
a uz jsem ho popijela i teply
Kozoroh18: ja myslím, že jo. Hlavní chuťově tam stejně budeš zázvor
catcat - 4.12.2015 11:40
slo by to udelat z jablecne palenky? Te budu mit hodne.
Yarka: Budes mit pravy cesky original
tak já ještě krom vaječňáku musím udělat zázvorovou vodku. To se do velké zavařovačky dá od oka strouhaný nebo pokrájený zázvor, med a pokrájený citron a zalije se to vodkou. Má to asi týden odstát, ale dobré je to už druhý den Poměry ingrediencí dle vlastní chuti, já si to dělám výrazné - i zázvorový čaj mám ráda výrazný
Lindo diky za vysvetleni, jsem psychicky pripravena a pristi tyden se dam do dila, aby se do Vanoc pekne rozlezel. Jeste nikdy jsem ho nedelala, posbirala jsem po internete spoustu rad a pripominek, myslim, ze se musi povest. Mam i ten tuzemak...
Muj syn byl v rijnu se svou holandskou pritelkyni v Cechach, kde ochutnala cesky vajecny konak a pry ji chutna vic nez ten zdejsi advocaat, tak me napadlo, ze by to byl pekny darek na Vanoce.
Linda: krasaka: Myslim, ze jsem tu ten bols videla, a dokonce u znamych ochutnala, ale neni to ten pravy vajecnak. Aspon ten co tu meli mel takovou divnou pachut... mozna ze na vyvoz to delaji jine, nevim, ale nechutnalo nam to.
krasaka: u nas neni a ani v nemeckych prihranicnich obchodech jsem ho nepotkala , asi se po nem poohlednu v Bavorich (pokud potomek opet vyrazi nekdy do Mnichova)
Yarka: musim se priznat ze delam z toho co si vzpomenu koupit - nekdy obyc mleko, nekdy smetanu 8-18% podle toho co zrovna maji, nekdy slehajdu 38 %, nekdy namicham co mam doma - ono je to jedno, jenom smetana tomu prida lepsi chut, hustotu ridis tim povarenim v pare - smes z mleka varim dele, ze smatany min - ono to houstne. A nakonec zredim rumem na pozadovanou hustotu ......spiz neco jineho, skutecne z obycejneho Tuzemaku je nejlepsi, zkousela jsem naredit ruznymi rumy ale vsechny tomu pridaji svoji chut, je to dobry, ale neni to ono.
Yarka: Ten Advocaat je k dostání v celé západní Evropě. Kupovala jsem ho kdysi v Bavorsku, ve Španělsku ho taky máme
Mně chutnal ze všech koňaků nejvíce, má takovou zvláštní chuť - trochu jako Amaretto nebo snad je šmrcnutý mandlemi či oříšky
Pak jsem ho zředila kvalitní smetanou a měla jsem dvojnásobné množství - rumu je v něm na můj vkus až moc
Linda: Holka ja zkousela nad parou slehat jenom ty zloutky s cukrem, a chytalo se mi to na misu. Zkusim to jak to delas ty, az po smichani s mlekem.
Delala jsem ho bez prevarovani a taky nam nikdy nic z vajec nebylo, zato kdyz jsme delali jitrnice a koupili jatra v krame, meli jsme otravu 10 dni.
U nas v Holandsku se da koupit neco podobneho jako vajecny konak, jmenuje se Advocaat. Je velice husty, podava se v malych sirokych sklenickach na liker, zdobi se slehackou a vyjida se malou lzickou.
Ted bych se vas rada zeptala jak je to s tou smetanou v receptu. Je myslena smetana (12% tuku) kterou tady nekoupim, vim ze driv se v Cechach prodavala, nebo je myslena slehacka (33%). Nebo si to musim naredit???Jeste nikdy jsem vajecnak nedelala, takze nemam zadne vychytavky, aby to treba pri slehani nebylo prilis huste a dolovala jsem to z lahve. Mohla bych treba pouzit 10% mleko do kavy?
Linda - 2.12.2015 7:17
neco podobneho jsem i ja slysela, ze ta salmonela je na te skorapce, nekdy je i po.... vajicka se nemaji myt, ztraci trvanlivost.
Vari se to asi v pare, ze to ziska hustotu, kdyz se pouziva kondenzovane tak uz to hustotu dostane, Jen se mohou ty zloutky rorslehat v mlece a povarit v pare a pak vyslehat s kon, mlekem. Ja spoleham na RUM, ze vse spatne znici. Pridavali jsme nekdy i lih. Vozili jsme si z NDR
Linda - 2.12.2015 7:24
My jsme ještě dávali vařené žloutky. Musely se pasírovat přes jemné sítko, aby neudělaly hrudky. Je fakt, že ta vaječná chuť byla výraznější.
Taky ho děláme každý rok i když bych si měla místo vaječňáku měla raději dát pár koleček kolem baráku
PEGG: netusim, ja jsem recept dostala od babicky me svagrovky pred 20 lety (mozna vice), babicka uz davno nezije - co ja vim jestli to prevareni je z dob vlastni kravky nebo jestli to je z dob nevlastnictvi lednicky, kazdopadne je to nejlepsi vajecnak jaky jsem kdy pila a jsem ochotna se s tim patlat kazdy prosinec, ac jinak me kuchyn vidi pouze sporadicky . Je pravda ze zrovna na vajecnak existuje milion receptu a vsude se doctes neco jineho