Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak nepatřil mezi má oblíbená pitiva, ale před více než 20 lety jsem ochutnala tento u mé švagrové, která měla recept od své babičky a od té doby vánoce nejsou vánocemi, pokud chybí mezi přichystanými dobrotami. Je poměrně pracný, ale jeho chuť vynahradí všechnu práci.

Potřebujeme:

½ l mléka a nebo smetany (se smetanou je samozřejmě lepší)

6 žloutků (pokud se obáváte salmonely a nebo jiných radůstek klidně použijte pasteurizované – doufám, že jsem to napsala správně)

2 vanilkové cukry

1 Salko (čtenářky žijící mimo republiku mouhou použít kondenzované mléko od Nestlé)

Asi ½ l rumu – záleží na Vaší chuti, nejlepší je obyčejný Tuzemák

Kuchyňský robot nebo ruční šlehač a nebo vytrénované svalstvo

Postup:

Mléko nebo smetanu svaříme a necháme vychladnout.

Vanilkový cukr a žloutky třeme 30 minut, potom přidáme Salko a třeme dalších 15 minut.  Utřenou směs zamícháme do vychladlého mléka (smetany) a všechno společně asi 15 minut vaříme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, vmícháme rum, nalijeme do láhví a necháme 2-3 týdny uležet. Pokud ho nevypijete dřív vydrží v uzavřené  láhvi v ledničce až 3 měsíce.

Pokud použijeme techniku stačí třít polovinu času, ale čím více šleháme tím je výsledný koňak lepší. Doporučuji dodržovat návod u Vašeho robotu / šlehače, obvykle je doporučováno po 3-5 minutách provozu nechat přístroj vychladnout. Tyto pauzy během přípravy koňaku neuškodí.

Dobrou chuť přeje Linda

Redakce


1.12.2015   Rubrika: Nápoje   |   Komentářů 36   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaječný koňak

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-36
TULI
TULI - 8.12.2015 18:06

holky - dik za recept - vajecnak mam v lednici - je vynikajici .....

a uz jsem ho popijela i teply smajlik - 72

 
catcat
catcat - 7.12.2015 11:14

Kozoroh18: ja myslím, že jo. Hlavní chuťově tam stejně budeš zázvorsmajlik - 54

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 4.12.2015 21:05

catcat - 4.12.2015 11:40
slo by to udelat z jablecne palenky? Te budu mit hodne.

 
YXH
YXH - 4.12.2015 16:11

Yarka: Budes mit pravy cesky original smajlik - 47

 
catcat
catcat - 4.12.2015 11:40

tak já ještě krom vaječňáku musím udělat zázvorovou vodku. To se do velké zavařovačky dá od oka strouhaný nebo pokrájený zázvor, med a pokrájený citron a zalije se to vodkou. Má to asi týden odstát, ale dobré je to už druhý densmajlik - 68 Poměry ingrediencí dle vlastní chuti, já si to dělám výrazné - i zázvorový čaj mám ráda výrazný

 
Yarka
Yarka - 3.12.2015 17:37

Lindo diky za vysvetleni, jsem psychicky pripravena a pristi tyden se dam do dila, aby se do Vanoc pekne rozlezel. Jeste nikdy jsem ho nedelala, posbirala jsem po internete spoustu rad a pripominek, myslim, ze se musi povest. Mam i ten tuzemak...
Muj syn byl v rijnu se svou holandskou pritelkyni v Cechach, kde ochutnala cesky vajecny konak a pry ji chutna vic nez ten zdejsi advocaat, tak me napadlo, ze by to byl pekny darek na Vanoce.

 
YXH
YXH - 3.12.2015 15:58

Linda: krasaka: Myslim, ze jsem tu ten bols videla, a dokonce u znamych ochutnala, ale neni to ten pravy vajecnak. Aspon ten co tu meli mel takovou divnou pachut... smajlik - 65 mozna ze na vyvoz to delaji jine, nevim, ale nechutnalo nam to.smajlik - 66

 
Linda
Linda - 3.12.2015 10:55

krasaka: u nas neni a ani v nemeckych prihranicnich obchodech jsem ho nepotkala smajlik - 66, asi se po nem poohlednu v Bavorich (pokud potomek opet vyrazi nekdy do Mnichova)

 
Linda
Linda - 3.12.2015 10:53

Yarka: musim se priznat ze delam z toho co si vzpomenu koupit - nekdy obyc mleko, nekdy smetanu 8-18% podle toho co zrovna maji, nekdy slehajdu 38 %, nekdy namicham co mam doma - ono je to jedno, jenom smetana tomu prida lepsi chut, hustotu ridis tim povarenim v pare - smes z mleka varim dele, ze smatany min - ono to houstne. A nakonec zredim rumem na pozadovanou hustotu ......spiz neco jineho, skutecne z obycejneho Tuzemaku je nejlepsi, zkousela jsem naredit ruznymi rumy ale vsechny tomu pridaji svoji chut, je to dobry, ale neni to ono.

 
krasaka
krasaka - 2.12.2015 17:19

Yarka: smajlik - 61Ten Advocaat je k dostání v celé západní Evropě. Kupovala jsem ho kdysi v Bavorsku, ve Španělsku ho taky mámesmajlik - 47
Mně chutnal ze všech koňaků nejvíce, má takovou zvláštní chuť - trochu jako Amaretto nebo snad je šmrcnutý mandlemi či oříšky smajlik - 26<br/>Taky jsem si nalila do skleničky s pořádným kopečkem šlehačky, pít se to nedá-jen koštovat s malinkou lžičkou.<smajlik68
obrázek - advocaat.jpg
Pak jsem ho zředila kvalitní smetanou a měla jsem dvojnásobné množství - rumu je v něm na můj vkus až moc smajlik - 76

 
YXH
YXH - 2.12.2015 16:27

Linda: Holka ja zkousela nad parou slehat jenom ty zloutky s cukrem, a chytalo se mi to na misu. Zkusim to jak to delas ty, az po smichani s mlekem.
Delala jsem ho bez prevarovani a taky nam nikdy nic z vajec nebylo, zato kdyz jsme delali jitrnice a koupili jatra v krame, meli jsme otravu 10 dni.

 
Yarka
Yarka - 2.12.2015 16:25

U nas v Holandsku se da koupit neco podobneho jako vajecny konak, jmenuje se Advocaat. Je velice husty, podava se v malych sirokych sklenickach na liker, zdobi se slehackou a vyjida se malou lzickou.
Ted bych se vas rada zeptala jak je to s tou smetanou v receptu. Je myslena smetana (12% tuku) kterou tady nekoupim, vim ze driv se v Cechach prodavala, nebo je myslena slehacka (33%). Nebo si to musim naredit???Jeste nikdy jsem vajecnak nedelala, takze nemam zadne vychytavky, aby to treba pri slehani nebylo prilis huste a dolovala jsem to z lahve. Mohla bych treba pouzit 10% mleko do kavy?

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 2.12.2015 13:40

Linda - 2.12.2015 7:17
neco podobneho jsem i ja slysela, ze ta salmonela je na te skorapce, nekdy je i po.... vajicka se nemaji myt, ztraci trvanlivost.

Vari se to asi v pare, ze to ziska hustotu, kdyz se pouziva kondenzovane tak uz to hustotu dostane, Jen se mohou ty zloutky rorslehat v mlece a povarit v pare a pak vyslehat s kon, mlekem. Ja spoleham na RUM, ze vse spatne znici. Pridavali jsme nekdy i lih. Vozili jsme si z NDR

 
PEGG
PEGG - 2.12.2015 7:41

Linda - 2.12.2015 7:24 smajlik - 105
My jsme ještě dávali vařené žloutky. Musely se pasírovat přes jemné sítko, aby neudělaly hrudky. Je fakt, že ta vaječná chuť byla výraznější.
Taky ho děláme každý rok i když bych si měla místo vaječňáku měla raději dát pár koleček kolem barákusmajlik - 68

 
Linda
Linda - 2.12.2015 7:24

PEGG: netusim, ja jsem recept dostala od babicky me svagrovky pred 20 lety (mozna vice), babicka uz davno nezije - co ja vim jestli to prevareni je z dob vlastni kravky nebo jestli to je z dob nevlastnictvi lednickysmajlik - 26, kazdopadne je to nejlepsi vajecnak jaky jsem kdy pila a jsem ochotna se s tim patlat kazdy prosinec, ac jinak me kuchyn vidi pouze sporadicky smajlik - 68. Je pravda ze zrovna na vajecnak existuje milion receptu a vsude se doctes neco jineho

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-36
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77048.
    Archiv anket.