.gif)
mariena - červená kolínka
červený kolínka jsou kolínka uvařené, promíchané se salámem ,rajským protlakem,pak do pekáče polovinu a na ní pořádnou vrstvu nastrouhaného sýra,zakrýt druhou půlkou a posypat trochu zbylým sýrem.Přiklopit ,zapéct,dělala to už moje maminka,všichni to milujeme.No někomu to nechutná.
.gif)
Elí - pomerančová mrkev
nastrouháš mrkev,dáš ji podusit na máslo,podleješ pom .džusem,neslazeným.Přidáš trochu pol .koření Harmonie,pepře.necháš dusit a zaliješ škrobem,namočeným v džusu.Dosladíš,dosolíš,dokyselíš je to něco jiného,než lkasická mrkev.U nás se to říká pomerančový zelí
.gif)
mariquita - fideua
Na jemno cibulku,6 strouzku cesneku take najemno nasekat(neprotlacet),zpenit na oleji a na tom orestovat mlete maso.Prilejes litr hodne silneho vyvaru(3 kostky bujonu) a pridas houby a nechas povarit.Ja pridala jeste cajovou lzicku houboveho koreni a pul lzicky mleteho kminu.Kdyz houby zmeknou(ja pouzila suseny)Posypes pul kilogramem testovin fideua(nahradit ji muzou tluste nudle do polevky,nebo nalamane spagetty)A na mirnem ohni varis,obcas promichnes,aby se nepripekalo.Kdyz se vsakne vsechna voda,odstavis a nechas jeste 15 min.dosaknout.
.gif)
kapusta - kél
Nakrájenou kapustu oblanžíruju v horké vodě, sleju, přidám vařící vodu, nakrájené brambory na kostičky, osolím, okmínuji. Mezi tím si rozškvařím slaninu na sádle s cibulí, zasypu moukou, udělám řidší jíšku a tou zahustím uvařenou kapustu. Dochutím ( pepř, česnek) a mohu přidat do kapusty nekrájené uzené nebo uzeninu nebo dávat plátky masa nebo opečenou uzeninu. Podáváme s chlebem
.gif)
Hodolanská omáčka
Dáme vařit na kostičky nakrájené, oloupané brambory, osolíme, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření a pepře, uvaříme do měkka.
Mezi tím si na másle orestujeme nakrájené žampiony(houby)a přidáme uzeninu. Uděláme bešamel - máslová jíška rozředěná mlékem ( smetanou) a zjemnělá čerstvým máslem, vše smícháme dohromady, prohřejeme a dochutíme octem nebo citronem nebo můžeme nakrájet steril. okurek. Pro náročné lze přidat i vařené vejce
.gif)
Pikantní masová směs na bramboráky ( nebo i k příloze) - Pro Tuli
Na cibulce-zpěněné orestovat maso ( kuřecí s vepřovým, nebo jen jeden druh, dle obsahu lednice, okořeněné dle chuti) až se zatáhne, přidat na nudličky nakrájenou papriku, může být i cuketa, malinko podlít a dusit maso do měkka. Rajčata (mekká) rozdusit na másle na majdu a tu potom přepasírovat do masové směsi. Solit a chutit dle zvyku
.jpg)
Domácí chleba:
1kg hladké mouky,1 kostka droždí,2 lžičky soli,2 lžičky kmínu,1 krajíc chleba,3/4 litru vlažné vody.
Ve vlažné vodě namočit krajíc chleba,přidat droždí a lžičku cukru-udělat kvásek.Zpracujeme těsto a necháme vykynout.Pak uděláme šišku nebo bochník,který položíme na vrstvu hladké mouky-na plechu a potřeme slanou vodou.
Pečeme 10 minut zprudka a pak dopečeme asi 3/4 hodiny na 180stupňů.
Přeji všem DOBROU CHUT´´!!!!!!
.jpg)
Řecká čočka:
Uvaříme čočku klasickým způsobem-čočka,voda,sůl,pepř,nové koření,bobk.list,cibule,česnek.Pokud je čočka hotová a je v ní ještě voda,tak jí slejeme,aby byla jako suchá,vyndáme koření.Na pánev si dáme zpěnit cibulku,přidáme co doma najdeme/salám,párek nebo uzené/pak přidáme lečo nebo směs na lečo i s nálevem,kyselou okurku a provaříme.
Tuto směs zamícháme do čočky a podáváme s chlebem a volským vokem.
.jpg)
Tvarohové kobližky:
200g hladké mouky,250g měkkého tvarohu,1 prdopeč,1 vanilkový cukr,4 celá vejce,lžíci rumu nebo pár kapek rum trestě.Těsto necháme odležet cca 30min.nelekejte se,je řidší.Pak těsto lžící vykrajujeme do rozpáleného oleje.Hotové kobližky ještě obalím ve vanilkovém cukru se skořicí.
Já musím dělat z dvojité dávky.
.gif)
Těsto na koláče - univerzální
No to je univerzální recept na cokoliv.
500 g mouky hladké ( dávám napůl polohrubou a hladkou), 2 žloutky, 1/4 l mléka, 2 lžíce rumu, 2 dcl oleje nebo rozpustím 7-10dkg másla a lžíci sádla, vanikový cukr a asi 8-10 dkg cukru, asi čajovou lžičku soli (mám takovou umělohmotnou(), kostku kvasnic
Hlavně bacha nedávat horké mléko, pokud zadělávám ručně a ne v pekosce, tak zkouším prstem, jestli to nepálí, zamíchám cukr a nadrobím kvasnice a nechám vzejít. Bacha na kvasnice nesmí přijít sůl, takže mouku do mísy, udělat důlek a na horních okrajích posypat tou solí, klepnout tam žloutka, rum a vlažný tuk a pak nalít kvásek.
V pekošce, tuk, mléko, rum, žloutky,trošku nasypat mouky tu posypat solí, zbytek mouky, udělat trošinku dolíček, nasypat půl cukru, nadrobit kvasnice, zbytek cukru a zapnout program těsto. Pozor nenechávám dojet celý proces, ale vypínám tak půl hoďky před koncem, PAk se mi to zdá moc nakynuté
.gif)
Vepřové kostky na kikomanu
Nakrájené maso na kostičky osolíme, okořeníme a opečeme ve voku na oleji
slijeme přebytečný tuk a přidáme čínskou zeleninu
po orestování zakápneme kečupeme a sojovou omáčkou
nakonec přidáme nakrájený porek a podáváme s rýží
Dobrou chu't
.gif)
zapečený květák
Květák na půl uvařit, nakrájet, zrovna tak uzené maso, rozšlehat v misce vejce s kapkou mléka,dle chuti lze přidat i barevnou zeleninu,naklást do vymazaného pekáčku,zalít 2/3 rozšlehaných vajec, poklást máslem a chvilku zapéct(20 minut na 220o)
potom zalít zbytkem vajec rozšlehaných v mléce
zasypat parmazánem ( lze jakýkoliv sýr co je doma)
a dopéct cca 15 min.
.gif)
Tato buchta není moje, přišla mi v receptech, ale je moc dobrá (asi je z mimibazaru). A já udělal verzi mák a nahoru borůvky a posýpku a je velice jedlá
Pohádkový makový koláč - velice jednoduchý, výborný a nekynutý!!
[5.4.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
TĚSTO : 270g polohr.mouky+Prdopeč., 5 lžic oleje, 5 lžic mléka,větší půl tvarohu z vaničky, 3 lžíce cukru, špetka soli
NÁDIVKA : 200g mletého máku, 4 lžíce cukru + 1 vanilkový cukr, 3 dcl mléka, 25g másla, vajíčko, lžíce škrobu nebo vanilkového pudingu, citronová kúra
DROBENKA : 200g polohrubé mouky, 150g másla(hery), 150g cukru moučka
POSTUP PŘÍPRAVY
Podle obrázků..... tento koláč je náš velice oblíbený, hlavně kluci ho mají nejraději na snídani k bílé kávě, my pak odpoledne ke kafíčku :-) je to taková česká klasika, kterou všichni milovníci máku ocení....a zvládne ho každá kuchařinka a malá změna od bohatých zákusku není na škodu :-)
.gif)
Chábovice pro Tuli
Nakrájenou cibuli zpěním na sádle ( nebo jiném tuku), přidám na kostičky brambor, nakrájenou klobásu nebo uzené ( anglickou), zasypu paprikou asi kávovou lžičku, zasypu hl. moukou a orestnu chvilku, zaliju horkou vodou, nacpu tam nakrájené zelí, přisolím, trochu drceného kmínu, malilinko pepře,na kostičky nakrájený strouček česneku provařím, přidávám 1/2 nebo kostku maggi bujonu (podle chuti a množstí polévky)a nechám bublat až jsou brambory měkké. Dělávám i z kapusty a ta mi chutná ještě víc
.gif)
Pikantní masová směs na bramboráčky
Nakrájená kuřecí prsíčka na drobné kostky kořeníme jako čínu ( škrob, sojová omáčka, karí, sůl, olej), opečeme v rozpáleném oleji, promícháme a přidáme zeleninu ( mražená čínská směs nebo zeleninu vlastní produkce), přikápneme kečup a přiostříme chilli
.gif)
Bábovka piškotová
5 vajec, cca 20 dkg cukr krupice, 1 vanilkový cukr, troška vody ( půl skořápky na vajíčko - cca 10 polévkových lžic), šlehám v robotu do husté pěny, pak přiliju z láhve asi 2cm oleje, dám cca 30 dkg hladké mouky , ve které je asi 1/3 polohrubé a půl balíčku prdopeče, naliju do vymazané a vysypané formy. Když chci mramorovou, tak do tročky těsta zamíchám lžíci kakaa s troškou prdopeče a těsto vrstvím.Peču na 180st až se bábovka odchlípne od stěn fotmy. No snad je to srozumitelné
.gif)
Buchta straccatela - zkopírovaná z Hostiny pro zvané
INGREDIENCE: Piškot: 3 vejce, 60g cukru, 60g hladké mouky, 1/2 Prdopu, 20g kakaa, 2 PL oleje. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej a opět prošleháme,mouku smícháme s pedopem a kakaem a přidáme ke žloutkům, promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Vylijeme do vymazané a vysypané moukou dortové formy vel. 24cm a dáme do vyhřáté trouby na 180 st. péct cca 10 min. Po upečení necháme vychladit. Piškot položíme na tác a okolo dáme umytý rám dortové formy. KRÉM INGREDIENCE: 500 ml bílého jogurtu, 2 vanilkové cukry, 500 ml šlehačky + 2 ztužovače, 100g hořké čokolády, 100g Margot čokolády, 1 želatinový ztužovač za studena od Oetkera. Jogurty smícháme s cukrem, šlehačky ušleháme se ztužovačem, čokolády nahrubo nastrouháme. Do připraveného želat. ztužovače přidáváme jogurt, řádně smícháme, přidáme šlehačky a nakonec čokoládu. Naneseme na piškot, pokapaný rumem a dáme přes noc vychladit. Navrch jsem postrouhala Ledové kaštany s trochou hořké čokolády. Můžete ozdobit jak chcete, je výborný a mizí rychle, proto ho mám jednoduchý neozdobený.
.gif)
Michalovy závitky
Nejprve omáčka: na zpěněném másle orestujeme cibulku, hladkou mouku, koření - bobek, nové koření, pepř, špetka soli, zalijeme mlékem, zavaříme, odstavíme
Závitky-silnější plátky z vykoštěné kotlety naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme a plníme plátky uzeného, slaninou, sýrem a mladými žapiony, podle oblíbenosti můžeme přidat feferonu nebo posypeme pálivou paprikou. Pečlivě zamotáme, spíchneme párátkem.
Závitky naskládáme do pekáčku, zalijeme přecezenou omáčkou a při teplotě 170 st. ccy 40-50 min dusíme v troubě, podáváme s rýží nebo noky nebo co kdo má rád. Můžeme přidat bílé víno nobo štamprdličku koňaku
.gif)
Kozí brada
Uvařit čočku s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem. Přidávám vyvařit cibuli a stroužek česneku. Jak je čočka měkká, přidáme kysané zelí, nepřekrájené ( musí se ti zelí lepit na bradu jako kozí brada), provaříme, přidávám lžičku sádla, zahustit buď zásmažkou, záklehtkou, já nejraději hotovou jíšku. Kousek masoxu, dochutit podle zvyku a může se zatřít i vejcem. Hotovou lze zalít rozškvařenou slaninou
.gif)
Kubíčkovo zelí = kysané zelí z Bystročic a je sudové, kupuje se na váhu
.gif)
Zelí
Koupíš Kubíčkovo zelí, nakrájíš špek na kostičky, orestuješ až zavoní, přidáš nakrájenou cibuli a zpěníš ji na sklovito, přidáme překrájené jemně vyždímané zelí ( podle potřeby)zelí a pod pokličkou dusíme s trochou vody cca 35 minut. Mezi tím si nastrouháme brambor na jemných slzičkách struhadla a přidáme k zelí a dobře promícháme. Po 15 minutách dochutíme špetkou cukru a dle chuti i solí.
.gif)
babkatapka: a kde máš recept

Tady jsou noky
.gif)
muzka - 27.2.2009 15:29 (odpovědět, poslat vzkaz, smazat příspěvek)
Kremrolky jak malované:
40 dkg hladké mouky, 1 máslo, 1 šlehačka a 2 žloutky, špetku soli, těsto nechat v ledničce odpočinout a pak nakrájet na proužky, namotat na trubičky potřít vajíčkem, upéct do zlatova a plnit sněhem.
.gif)
Masopustní koblihy
500 g polohrubé mouky, 60 g másla, 5 žloutků, 40 g (kostka) droždí, 1/4 l mléka, 2 lžíce rumu ( slivovice nebo vodky) 1 vanilková cukr, špetka soli, olej na smažení.
Zadělat těsto, nechat nakynout, vyválet plát 2 cm vysoký, vykrájet skleničkou kolečka a nechat nakynout. Před vložením do rozpáleného oleje prostředníčkem vytvoříme na spodní části těsta důlek a důlkem koblih vložíme do oleje
.gif)
Pro Maxíka salát.
Nakrájíme čínské zelí, můžeme přistrouhat mrkev, kedluben, nebo ředekvičku, salátový okurek nebo červené zelí, lze rajče nebo i sterilovaný okurek a zalijeme nálevem.
Nálev: voda, sůl, troška cukru, citronka nebo ocet dle chuti, kapka oleje, zamíchat a přelít zeleninu
.gif)
Tento dělala naše vnučka Dominka
.gif)
Té jablkové plpy se může udělat i víc, není to na škodu. Nebo jen do ní zamíchat piškoty a dát do dortové formy vyložené mikrotenem a má jablkový dort. Komu se chce může dávat vrstvu piškotů, vrstvu plpy a tak prostřídat. My lenoši do ní vysypeme piškoty a basta
.gif)
Pro Kremzinu - piškot s jablky
Upečeme piškot - 5 vajec, cca 5 skořápek vody, 15-20 dkg cukru, ušlehat do pěny, pak přidat olej ( z litrové flašky asi na prst), mouku asi 30 dkg.
Přesně to nevím, dělám od oka. Cukr asi tak 3/4 snídaňového hrnku, mouka (dávám 1/2 na 1/2 polohrubku a hladkou)snídaňák s kupičkou
Upečeme a mezi tím si připravíme jablíčka.
Oloupeme asi 1kg jablek, nastrouháme, přidáme 2 vanilkové cukry, 2dcl vody a dusíme, ve 4dcl vody rozmícháme 2 vanilkové pudinky, vlijeme do jablek a provaříme. Nalijeme na piškot, urovnáme a dáme zchládnout.
Kdo chce může pocákat čokoládou a servírovat se šlehačkou
.gif)
Na přání vkládám fotky:
Noky nemám, ty jsem ještě nedělala. Třeba dá fotku babkatapka
Omáčka na způsob pajšlíku
cibulový salát - ale jen malá fotka
žampionová polévka
Masenko v mrkvičce
.gif)
Tyto jsou od babky tapky
Noky:
1 vejce,kousek sádla, 2 lžíce oleje. sůl, polohrubá mouka, prdopeč, zadělávat mlékem a nesmí být tuhé těsto.
Noky:
na hrnek mléka 1 vejce, 1 prdopeč, zahustit hrubou moukou. Opět nesmí být tuhé těsto, nejlépe zkusit jeden uvařit.
.gif)
Omáčka na způsob pajšlíku
Opraný vepřový jazyk, srdíčko a játra vložíme do vařící nesolené vody a zavaříme. Vodu slejeme, zalejeme novou vařící vodou, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kořenovou zeleninu. Vaříme a po 30 minutách varu vytáhneme játra, za dalších 30 minut srdíčko a jako poslední jazyk, který vložíme do studené vody a oloupeme bílou slupku
( jazyk vaříme cca 1a1/2hod)
Omáčka
Máslo a olej rozehřejeme v kastrole a zpěníme hladkou mouku, zalejeme mlékem a vaříme za stálého míchání asi 20 min. Podle potřeby povolujeme vývarem z drobů a ochutíme hořčicí, cukrem, solí, citronovou šťávou a octem a můžeme vylepšit na nudličky nakrájenými sterilovanými okurkami. Nakonec do omáčky vložíme na nudličky nakrájené nebo pomleté droby a můžeme přidat i část uvařené kořenové zeleniny. Kdo má rád může si zeleninu i nastrouhat nebo přepasírovat. Do hotové omáčky přidáme kousek čerstvého másla.
.gif)
Cibulový salát
Dáme si vařit vodu cca 3 dcl, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka 2 cibule, vložíme do vařící vody, přisypeme sůl a karí koření a vaříme asi na 3-5 minut. Ocedíme a zalijeme sladkokyselým nálevem a olejem jako na hlávkový salát a necháme vychladnout. Můžeme vylepšit krájenými olivami nebo barevnou kapií
.gif)
Žampionová polévka
Oloupané žampiony nakrájíme na plátky a tyto orestujeme na rozehřátém másle a zalejeme vařící vodou. Kdo má rád koření může přidat drcený kmín, špetku kari, pepř, sůl. Povaříme spolu s těstovinovou rýží asi 10minut a nakonec zahustíme mlékem s rozšlehanou hladkou moukou (asi polévková lžíce mouky), lze přidat i půl kostky masoxu a po provaření sypeme petrželkou nebo pažitkou a přidáme ještě oříšek másla
.gif)
já mám zase moc ráda červené brambory. Oloupat a nakrájet brambory jako cibulku a namočit aspoň na hodinu do vody. Pak osmahnout cibulku, na to ocezené brambory, přidat kmín, červenou papriku, osolit a zalít asi 1 dcl vody a pod pokličkou nechat brambory změknout. pro mě taky velká mňamka.
.gif)
Masenko v mrkvi.
Odblaněnou panenskou svíčkovou ( nebo kotletu vykoštěnou) nakrájet na hrubší kostky, osolit, dle chuti okořenit a zaprášit hladkou moukou (obalit). Na tuku osmažit drobně nakrájenou cibulku, jak začne zlátnout vložíme kostky masa a opékáme ze všech stran (restujeme). Po opečení zalejeme horkou vodou nebo vývarem a dáme do trouby (180-200st.) na 20 minut. Mezi tím očistíme mrkev a nakrájíme ji na půlkolečka. Vložíme na maso, jemně promícháme a zvolna pečeme. Po vytažení z trouby ještě dochutíme a podáváme