Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Vánoční recepty pro alergiky

Vánoční recepty pro alergiky

Vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda… Cukroví, bez kterého si Vánoce snad ani nelze představit. Většina tradičních receptů ale není vhodná pro jedince s potravinovými alergiemi. Přinášíme několik receptů právě pro ně, vybraných podle možné alergie - na mléko, vejce nebo lepek.


Alergie na mléko a vejce, nesnášenlivost laktózy

Linecké cukroví

Suroviny: 280 g Flory light, 140 g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 4 lžíce vody, 420 g hladké mouky

Na vál dáme mouku a cukr, promneme tuk a přidáme pudink rozmíchaný ve vodě. Zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout nejlépe do druhého dne a potom vyválíme plát tlustý asi 3 mm, ze kterého vykrajujeme kolečka či jiné tvary. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme marmeládou.

Bezlepková dieta

Kokosové rohlíčky

Suroviny: 600 g pohankové mouky, 250 g tuku, 200 g cukru, 2 vejce, 250 g kokosu, mléko, rum

Z uvedených surovin vypracujeme na pomoučeném vále těsto. Z těsta vytvarujeme rohlíčky, které upečeme a na závěr obalíme v cukru.

Alergie na mléko

Sušenky z ovesných vloček

Suroviny: 2 šálky ovesných vloček, 1 šálek strouhaného kokosu, 200 g rostlinného tuku, půl šálku cukru krupice, čtvrt šálku tmavého přírodního cukru, 2 vejce, 4 polévkové lžíce ovesného nebo rýžového mléka, 1 šálek polohrubé mouky, půl lžičky jedlé sody, 1 lžička skořice, špetka soli

Ovesné vločky a kokos nasucho opražíme. Tuk utřeme s cukrem, přidáme vejce a následně mouku. Nakonec přidáme opraženou směs, sůl, skořici, mléko a sodu a dobře promícháme. Na vymaštěný plech klademe lžící hromádky, které mírně přimáčkneme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Ihned po upečení je nutné placičky oddělit od plechu, po vychladnutí se k němu přilepí.

Bezlepková dieta, alergie na mléko

Čokoládové kuličky

Suroviny: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 400 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme čokoládu, kakao a rum. Směs necháme ve chladu ztuhnout. Poté lžičkou vykrajujeme hrudky, které tvarujeme do kuliček a obalujeme v kakau.

 

Zdroj: www.bez-alergie.cz

Převzatý článek


17.12.2009   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 3   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vánoční recepty pro alergiky

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Meander
Meander - 20.12.2009 1:09

Kadla: Mně zase nechutná ten chleba, ale pohankové palačinky můžu v jakémkoliv množství. Ostatně, samotnou pohanku s česnekem a bobkovým listem a vyškvařenou slaninu, tu přímo miluju :-)

 
Kadla
Kadla - 17.12.2009 18:16

Meander: Mně pohanka jako taková vůbec nechutná, ale pohankový chléb kupodivu jo. Záleží na zpracování. Třeba to v tom cukroví má příjemnou chuť..

 
Meander
Meander - 17.12.2009 12:11

Dlužno poznamenat, že pohanková mouka má hodně výraznou chuť, kterou ne každý snese.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78116.
Archiv anket.