Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Vánoční polévka podle Meryl

Vánoční polévka podle Meryl

Dnešní recept není klasickým receptem, jak jste na ně zvyklé. Ráda bych se vás totiž zeptala, jaké jídlo či pochutina nesmí v žádném případě chybět na vašem vánočním stole, případně zda máte nějakou svou vlastní vánoční stravovací tradici.

My ano. V našem rodinném jídelníčku jsou pouze dva pokrmy, které konzumujeme výhradně o Vánocích: bramborový salát a knedlíčková polévka. V průběhu roku tato jídla nikdy nevařím, ačkoli je máme moc rádi. O to víc se na ně o Štědrém dnu těšíme a už jejich přípravou si navozuji pocit jakési výjimečnosti a svátečnosti.

Knedlíčkovou polévku jsem do vánočního jídelníčku zařadila v době, kdy byly mé dcery malé. Podávám ji na Štědrý den v poledne a jako druhý chod máme kousek vánočky. Není to nějaká speciální polévka, takže sem nebudu dávat podrobný recept. Jedná se o klasický hovězí vývar s kořenovou zeleninou, játrovými knedlíčky a domácími nudlemi (ty vařím zvlášť). Někdo je ke knedlíčkové polévce už nedává, my je v ní máme rádi. Hlavní je, aby polévky bylo hodně se spoustou knedlíčků a aby v ní pokud možno „stála lžíce“. Většinou ji jíme ještě následující dva dny, stejně jako řízky a bramborový salát od večeře. Už teď se mi na ni sbíhají sliny a na chvíli, kdy začnu ňahňat játrové knedlíčky se začínám těšit.

Jaké jídlo nesmí chybět na vašem svátečním stole o Vánocích? Máte nějakou svou vlastní rodinnou tradici, kterou dodržujete pouze na Štědrý den?

Meryl


21.12.2011   Rubrika: Vánoční recepty   |   Komentářů 30   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vánoční polévka podle Meryl

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
Gorawen
Gorawen - 21.12.2011 17:26

U nas musi byt linecke a rohlicky to proste musi byt a linecke se mi letos opravdu moc povedlosmajlik - 47...Ja maso nejim takze pro me kopa bram. salatu a taky delam kubu (ale toho delam i jindy v roce...)...Synek ten chce kureci rizek a bramb. kasi, muzik je hodny tomu je to jedno...
Tradice poustime lodicky z orechu, krajime jablicka...V radiu na netu si poslechnu ceskou "pulnocni"...
- - - --
Bigos neznam, ale zajimave...
Sharon 11:49 povidlova omacka - sus. svetsky, rozinky, mandle, vanocka k tomu to muze byt dobre...Jak ji delas? Povidla rozehrejes...Povidla mam hodne rada...

 
sharon
sharon - 21.12.2011 17:11

manka: smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 47

 
Zvědavka
Zvědavka - 21.12.2011 16:18

Kadla: No, myslím, že to ,,komolila" asi jen vaše babička. Protože z naší veeeelmi početné, rodilé rodiny na karvinsku to nepoužívá vůůůbec nikdo.

A vaří se zcela jinak než zelňačka. Taky úplně jinak chutná.
Prostě přirovnávat ho k zelňačce mi přijde jako pořádná zvrácenost.

 
AnjelikaPerlita
AnjelikaPerlita - 21.12.2011 14:52

Dobrý den, zajímavé recepty na vánoční polévky (nejen rybí) jsem našla tady, nechte se inspirovat smajlik - 40

http://cs.publero.com/titul/f-o-o-d/prosinec-2011

 
Kadla
Kadla - 21.12.2011 14:34

Zvědavka: Tak jsem ze zvědavosti zadala "bikus" na netu a vyšlo mi, že to opravdu vychází z poslého bigosu, který se krajově dělá taky různě, ale všeobecně je to hodně podobné - k té zelňačce mu chybí vlastně jen smetana, takže to odtud asi fakt vzešlo, jen k tomu přifrcli tu smetanu smajlik - 16. Tady jsem našla recept:
Bigos [bigos (nikoliv bigoš)] je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím organizovaných lovech.

Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránku, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný další dny. Obvykle se podává s chlebem.

 
Kadla
Kadla - 21.12.2011 14:31

Zvědavka: Vidíš, to je zajímavé. Nevím, kde se to slovo vzalo, ale používala ho už moje babička a známí, co tu zelňačku dělali, to taky znali... Možná to byla nějaká karvinská specialita smajlik - 16

 
manka
manka - 21.12.2011 13:23

sharon: já vím, že taťka si ji kdysi pak i vytáhl z mrazáku a myslel si, že je to dršťkovkasmajlik - 68smajlik - 68

 
sharon
sharon - 21.12.2011 13:04

manka: to u nás jí máme rádi ...i po studenu ...smajlik - 68

 
manka
manka - 21.12.2011 12:40

sharon: moje maminka švestkovou omáčku taky dělávala, já ji neumím. Nevím, nikomu ani tak moc nechutnala, dělala se jen tak pro vzpomínky na babičku

 
manka
manka - 21.12.2011 12:38

my na štědrovečerní večeři vaříme hrachovou polívku s osmaženou houskou a klasiku kapra a salát. Ale v poledne si dáváme s kamarády pečený bůček s klobásou a zelím, mňáááám. druhý den nic nevaříme, dojídáme zbytky a na Štěpána samože husokačena s dvojím knedlíkem a dvojím zelím a nádivkou a knedlíčková polívka. Jo a naStědrý den ještě nesmí chybět ovocný salát.

 
r1911
r1911 - 21.12.2011 12:20

U nás na Štědrý den v poledne vinná klobása a opečené brambory a večer pak s bramborovým salátem manžel zase klobásu a já kuřecí řízek. A naším "zvykem" je upéct klobás a řízků víc a druhý den je pak spolu s br. salátem jíst studené, to jsou snad ještě lepší. No a k tomu v průběhu dne domácí cukroví i vánočka. Manžel má rád jiný salát, co se liší o pár ingrediencí a dochucení, takže každý máme svůj. smajlik - 58 U tchánovců přes den dělají i chlebíčky, ale ty já mám ráda až na Silvestra.
Jinak knedlíčkovou polévku nejím (tedy polévku ano, ale ty knedlíčky ne) a salát děláme i během roku, protože ho máme rádi.

 
sharon
sharon - 21.12.2011 11:49

Zvědavka: taky to slyším poprve....smajlik - 26

 
sharon
sharon - 21.12.2011 11:46

já pouze na štědrý večer vařím sladkou povidlovou omáčku se sušenýma švestkama, rozinkama a mandlema......jí se s vánočkou , ty peču tak 3 a někdy i mezi svátkama.....
polévku co popisuješ máme také , ale dělám ji i často během roku zvlášť když přijdou děti........
a můj smajlik - 43říká, že nechce žádné dárky...jen mísu salátu a kapříka ( kterého sám chytí)......smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
Zvědavka
Zvědavka - 21.12.2011 11:21

Kadla: Tak ,,bikus" slyším poprvé v životě a to celý život žiju na severní Moravě smajlik - 66
Když už tak bigos, což je polské jídlo a k zelňačce v českém pojetí má hodně daleko smajlik - 48

 
Almega
Almega - 21.12.2011 11:17

V rodině máme vegetariána a osobu,která nejí kapra-takže udělám hustou zeleninovou polévku,někdy to rozmixuju-pak má pěknou oranžovou barvu,tu jíme samotnou k obědu a pak ještě k večeři,kdo chce.K jídlu je klasický bramborový salát,jen s vajíčky,okurkami a cibulí,s lehkou majonézou a k tomu pár kousků smaženého kapra,kuřecí řízky a smažený sýr-pro každého něco...Letos nebude žádné cukroví,já i manžel jsme tlustí a ostatní to jistě oželí...Na druhý den já nevstávám z postele a jsem celý den v pyžamu,takže rodina buď jí zbytky od ŠD,nebo si něco manžel uvaří sám...

 
Sonne
Sonne - 21.12.2011 11:02

obligátního smajlik - 63

 
Sonne
Sonne - 21.12.2011 11:01

Tak u nás zelňačka, smažený kapr, bramborový salát - prostě klasika... Ale letos budu mít místo kapra lososa a rakouský br. salát. smajlik - 43 si však vynutil oblikátního kapra s českým br. salátem, takže dvojí vaření. smajlik - 63

Jinak my neobědváme. Ráno máme vydatnou snídani (sýr, vajíčka), vánočku s máslem a džemem, celý den uzobáváme cukroví, jinak nic, až večer se vrháme ke stolu hladoví a natěšení na baštu i na dárky. smajlik - 68

 
dadka
dadka - 21.12.2011 10:33

Klasická rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Tchýně dělala rybí polévku se sušenými švestkami, rozinkami, ořechy a perníkem. V životě jsem to nedala do pusy, nedovedla jsem si představit kombinaci rybího masa s perníkem.
Na první vánoční svátek udělám hovězí polévku s nudlemi a knedlíčky, jinak taky dojídáme zbytky.

 
Kadla
Kadla - 21.12.2011 9:49

evropka: Jo, ještě couračka, máš pravdu... smajlik - 63
Takže kyselica - zelňačka - couračka - bikus (to je severomoravský výraz pro totéž)

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 21.12.2011 9:46

Tak u nás rybí polévka a k obědu přírodní kapr. Letos jsem připravila domácí bílou klobásu, uf to byla makačka. Vůbec jsem nevěděla, že je to tradiční zvyk jíst na štědrý den bílou klobásu a to už jsem dost stará. Přišla jsem na to pozdě, ale přece.smajlik - 76

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78620.
Archiv anket.