Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Prodám kompost. Zn.: Do polévky

Prodám kompost. Zn.: do polévky

„Na kompost?“ zavolala na mě sousedka, když mě včera viděla kráčet po zahradě s plným kbelíkem plevelu. „Do kuchyně!“ zavrtěla jsem hlavou a k jejímu úžasu tam opravdu odešla.

Když jsem před lety přesídlila na venkov, byla jsem na tom po finanční stránce opravdu bídně. Přemýšlím teď, jak nejvýstižněji definovat slovo bídně. Nemusela jsem se místo pravého kaviáru spokojovat s jeho náhražkou, ani jsem potupně nevyměnila čerstvý steak z mladého argentinského býka za mraženou flaksu z diskontních řetězců. Nemusela jsem se ani přeorientovat ze zvučných značek na nějaké anonymní. Neměla jsem totiž ani na ně. Když jsem spočítala příjmy a výdaje, mohla jsem si za celý týden koupit asi půlku chleba a trojúhelníček taveného sýra. Pokud byl prošlý a ve slevě. Naučila jsem se tedy vyžít z toho, co rostlo kolem mne.

A že toho bylo! S domečkem jsem koupila i zahradu, která jako zahrada vypadá asi po osmiletém tvrdém každodenním dření. Původně vypadala jako neprostupná malajská džungle. Přes křoví, větve, odpad, stromy a plevel velikosti vzrostlého muže se jí nedalo ani projít. Při shánění různých rad ohledně péče o nový příbytek jsem se dostala i k jakési prastaré knížce o vaření. Byla jistě určena pro nějakou spodní sociální vrstvu minulého či zeleninapředminulého století, protože radila hospodyňkám, jak využít úplně, ale opravdu úplně všechno. Byla jsem z ní nadšená. Mýdlo z kostí jsem si nevařila, ale jinak jsem snad vyzkoušela každý recept. Z mojí domácnosti se stalo bezodpadové hospodářství vystačující si pouze z darů přírody.

Zjistila jsem, že to, co jsem do té doby považovala za plevel či odpad, se dá nejen zkonzumovat, ale je to i docela dobré (někdy) a zdravé. Vrhla jsem se do své džungle a začala si domů odnášet poklady. Vyráběla jsem pampeliškový med, sedmikráskový med, hluchavkový med, med bezový i dokonce z jakýchsi jehličnatých výhonků. Vyráběla jsem různé šťávy, likéry, sušila jsem bylinky. Obědvala jsem smaženou mrkvovou nať, večeřela obalovaný košťál, ze svízele přítuly jsem vyráběla vynikající špenát a pojídala saláty z listů či kořenů ostatních plevelů. Použila jsem každý list, každý stonek, každý košťál. Využila jsem i slupky z brambor na čištění komína.

Dnes jsem na tom o kapánek lépe, a tak jsem se zase začala stravovat průmyslově, jako většina ostatních. Na záhonku před kuchyňskými okny mám jen čerstvé bylinky a v létě sbírám vlastní rajčata. Občas uvařím na podzim bezinkový likér. Když jsem však letos viděla záplavu pampelišek, zastesklo se mi po dávných časech. Popadla jsem hrnec a vyrobila si pampeliškový med. Čas od času, vždyť je to zdravé, říkala jsem si a uložila ho do sklepa. A co ty hluchavky, to je škoda vyhodit, říkala jsem si den poté, když jsem plela záhonky. Inu, vyrobila jsem si i ten hluchavkový. Jednou za čas, je to zdravé. Takové pěkné listy, šťavnaté, ty by byly do jarního salátu, prohrabovala jsem se v kbelíku, když jsem narazila na takový pěkný, zdravý svízel...

Využíváte dary přírody? Sušíte, zavařujete nebo vyrábíte léčivé masti?

 

majucha


3.5.2011   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 64   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Prodám kompost. Zn.: Do polévky

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-64
štoudev
štoudev - 4.5.2011 8:29

Kadla: prosimtě, ale bacha na to - musíš orvat fakt smrk, ne abys orvala třeba tis!smajlik - 42

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 3.5.2011 19:44

orinka - 3.5.2011 16:04 ten mám doma jen na srp smajlik - 68

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 3.5.2011 19:27

orinka - 3.5.2011 16:04 ten mám doma jen srpsmajlik - 68

 
orinka
orinka - 3.5.2011 18:27

Kadla: pak napiš, jak ti chutnalosmajlik - 31

 
Riki
Riki - 3.5.2011 17:01

orinka: no, to mi teda míň vadí, když si babka přivydělá k důchodu na medvědím česneku (kterej třeba plno lidí v lese ani nenajde a nepozná), než když tatáž babka prodává sněženky, bledule, podléšky a jinou jarní chráněnou květenu.

 
Kadla
Kadla - 3.5.2011 16:59

orinka: majucha: Holky, díky moc, hned zítra jdu orvat smrk na zahradě smajlik - 16

 
Anahir
Anahir - 3.5.2011 16:10

Vařím akorát marmelády - to mě baví. Jen mě nebaví, že ovoce musím kupovat. Kromě rybízu.
Dělám jahodovou, meruňkovou, broskvovou se skořicí, rybízovou a rybízovou s malinama. Borůvkovou málo, tak 1 za 2 roky - tu mám výhradně jako lék na afty. Zabírá to.

 
orinka
orinka - 3.5.2011 16:04

Kočkomilka: no právě. Ten medvědí česnek prodávala babka na trhu pár lístků za 12 korun. Přitom v lese je na kosu. Neříkám, že všecko je předražené, ale opatrnost je na místě. Když všecko kvete a je to dostupné, byl by nerozum kupovat na trhu to, co můžem samy udělat za zlomek ceny a jednoduše.

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 3.5.2011 15:43

V pátek máme v našem městě poprvé farmářské trhy.Jsem fakt zvědavá,co tam bude.Dost by mě potěšilo,kdyby tam bylo něco z toho,co popisujete,pampeliškový med,šípková marmeláda,domácí chleba,škvarkové sádlo atd.A taky za kolik.Nedávno jsem viděla biokuře za 360 Kč/kg.

 
orinka
orinka - 3.5.2011 15:32

tak ten česnek medvědí už mám nasekaný a napytlíkovaný, celá kuchyň smrdí česnekem:) Zelené bylinky akorát z lesa, když si zajedeme, jinak je celé okolí pročůrané od pejsků.

 
manka
manka - 3.5.2011 14:55

bršlici kozí nohu máme rádi do salátů spolu s pampeliškovýma listama a sedmikráskovýma kvítkama. a letos jsem si zas uvařila pampeliškový med. bylinky, to je jasný. a kopřivy ani nemluvím. smajlik - 47

 
orinka
orinka - 3.5.2011 13:32

Leii: já nevím, ta bršlice kozí noha mi vždycky dost smrděla, to bych si asi netrouflasmajlik - 26

 
orinka
orinka - 3.5.2011 13:31

alexandras: teď už žene do květu, my byli v pátek pět minut po dvanácté, mám ho v pytlíku v lednici a odpoledne ho budu sekat na mražák.

 
orinka
orinka - 3.5.2011 13:31

Kadla: už píšu!!! 40 dg těch mladých zelených výhonků se svaří ve zhruba 3/4 l vody asi půl hodiny. Nechá se v tom do vychladnutí (nejlíp je svařit to navečer a přikryté v hrnci nechat do rána. Pak přecedit a na sítě ještě dobře vymačkávat tekutinu, ať nepřijdem o to nejcennější. Pak ještě jednou procedit přes husté jemné síto, aby to bylo čiré a čisté. Tuto tekutinu pak v širokém kastrole povařit s 1 kg krystalu, při varu stále míchat a kapkou na studený talířek zkoušet, kdy je to správně husté. Nedá se to zkazit!!! Já jednu várku převařila, zdála se klihovatá, ale bylo mi to líto vyhodit. Dala jsem to do sklepa a k mému překvapení se to do jara jaksi přetvořilo, to je ten nejlepší med, hustota naprosto přesná jako včelí. Ale - až skoro po rocesmajlik - 68 Jinak to má být jako hustý sirup.

 
štoudev
štoudev - 3.5.2011 13:22

Ten med z výhonků se dělá jako pampeliškovej, akorát jsem nikde neobjevila přesné množství, mám pár receptů, který se liší právě v tomhlesmajlik - 26. Já jsem to tak nějak odhadla, prostě když naliju do hrnce litr vody, aby byly všechny ponořený. Svařila jsem to s citronem (ev. pomerančem) nakrájeným na plátky - asi čtvrt hodiny a nechala vylouhovat jeden den. Další den jsem to přecedila přes plátno a pořádně vyždímala, pak do toho nasypala kilo cukru a pomalu vařila, než to zhoustlo (tak dvě hodiny, někdy i víc).

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-64
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77188.
    Archiv anket.