Pečeme s radami našich babiček
Naše babičky neměly ve své době tolik vymožeností, kolik jich dnes máme my. Polotovary a různé směsi na přípravu všelijakých pokrmů dříve neexistovaly, a tak byly nucené si poradit samy. Mnoho z postupů při vaření či pečení se pak dědilo z generace na generaci, a i když jsou dnešní hospodyňky už „někde jinde“, určitě jim některé rady přijdou vhod.
Dnes si představíme různé vychytávky, kterými si naše babičky usnadňovaly přípravu pečiva a snažily se, aby jim dlouho vydrželo měkké.
Sladké pečení, jak na dorty a rolády
· Piškotovou roládu natřete hned po upečení zavařeninou a srolujte. Chcete-li použít máslový krem, musí piškot nejprve vychladnout. Aby se vám pak při rolování nepřelamoval, položte na něj navlhčený papír nebo utěrku a do ní piškot srolujte. Po vychladnutí jej rozviňte, namažte krémem a znovu stočte.
· Pokud pečete dort, těsto před vložením do trouby rozhrňte do stran, aby se vám prostředek nevyboulil a nepotrhal.
· Dort s čokoládovou polevou krájejte tak, že před každým nakrojením vložte nůž do horké vody, otřete a pak teprve krájejte.
Chléb nesmí v kuchyni nikdy chybět
· Chcete-li, aby vám chléb vydržel dlouho měkký a vláčný, přidejte do chlebovky rozkrojené jablko.
· Starý chléb můžete usušit a nastrouhat a použít jako zahušťovadlo do polévek a omáček.
· Starší chléb použijte na topinky, jestliže je hodně suchý, navlhčete jej před smažením mlékem.
· Hodně měkký chléb se dobře krájí nožem, který byl předtím ponořen do vroucí vody a osušen.
Základem je správně zadělané těsto
· Křehká těsta připravujte z dobře roztíratelného tuku a dejte pozor na jeho správnou teplotu, Nesmí být ani příliš studené, ani rozměklé. Ideální je teplota kolem 20 stupňů.
· Nesnažte se urychlit dobu kynutí u kynutých těst. Nemuselo by se vám to vyplatit, při pečení by vám pak kleslo a bylo by tuhé.
· V případě, že jste při zadělávání zapomněly těsto osladit, tak moučník hned po upečení hojně pocukrujte moučkovým cukrem.
Tak to byla jen malá ukázka kuchyňských rad našich babiček. Jak jste na tom vy? Používáte některé z nich? Máte své vlastní fígle a vychytávky, kterými si usnadňujete vaření a pečení?
3.10.2011 Rubrika: Náš domov | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,6/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Pečeme s radami našich babiček
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Právě k pečení bych se letos taky docela ráda zase vrátila, takže se mi takové rady určitě budou hodit. Je ale pravda, že než se k tomu dostanu, tak si budu muset dokoupit nějaké pomůcky. Dost mi doma například chybí nějaký pořádný vál. Po nějakých už jsem se dívala a například ty, co mají na https://www.emako.cz/silikonove-podlozky-a-valy/ nevypadají vůbec špatně.
sharon: ja chci taky !!!
sharon: Ty jsou krasne Jsou z kynuteho testa?
babkatapka: Když se podívám na strukturu toho nejobyčejnějšího chleba, tak nevidím žádné shluky, podle kterých bych měla dojem, že v nich je strouhanka ze starého chleba. Není to sekaná, aby se to ztratilo v jiných drobcích. Tak leda v nějakém tom celozrnném by možná nešlo letmým pohledem odlišit zrna od drobků.
Světlonoska: jasně, peču pořád tak vím o čem mluvím...dneska tyhle ( ale foto není moje)
jsou přímo famózní...
sharon: Moje babička udělala sopku"z mouky,veprostřed udělala kolečko,tam dala vejce,cukr atd,a příborovým nožem zamíchala jak TVOJE??
majucha, Jarca*:
Na HN byl asi rok zpatky clanek (ted uz je v placenem archivu), kde to "pekari" sami priznavali, ze se neprodane chleby z prodejen stahuji zpatky (resp. ty prodejny jim je vraci) a pridavaji je do testa na novy chleba. A spoustu dalsich zajimavych veci se tam clovek dozvedel. Treba, ze nekteri pekari ani netusi, ze by mel byt chleba spravne z kvasku a vubec, jak by se mel vyrabet, protoze oni si vezmou pytle predpripravenych smesi s ecky a enzymy a upecou "chleba". Do ktereho teda rozemelou ty neprodane zbytky a tak. Ono se staci podivat na obal chlebu prodavanych v obchode, co je v nich vsechno narveneho, aby si clovek udelal obrazek, co za humus to vetsina naroda vlastne ji
Jarča*: hm, hlavně by je to asi vyšlo daleko dráž, než přidat nový pytel mouky. Už vidím, jak svážejí neprodaný chleba od dodavatelů nazpátek, ten posléze třídí, melou, odvažují a riskují obrovské pokuty od hygieniků za porušení receptur a dalších věcí. A aby bylo dost starého chleba do všech nových bochníků, muselo by se jich navézt zpátky fakt hodně
já kdysi v pekárně byla u toho když se mouka potroušená po zemi posmetala i s vajglema od cigár a přesila na zadělávku na další den, ale to už je dost let......
orinka: i já to tak dělám s chlebíkem a někdy i veku nebo rohlíky, jak mám místo v mrazáku.....
babkatapka: myslím si, že s tím starým chlebem to bude stejná blbost jako když koloval email, že převařujou nespotřebované mléko
babkatapka: No já tedy nevím??? Ale v rámci toho, že jsem bez práce, jdu občas dělat aspoň na brigádu do pekárny. Přesně řečeno do dvou pekáren, když jim někdo vypadne. A ani v jedné se starý chleba nemele a nepřidává do těsta.....
Já dávám chleba s sáčku do ledničky, léta letoucí a neztvrdne a neplesniví.
Jinak ... fakt velmi hodnotný článek
A to já viděla už takovejch plísní rozmnoženejch v ledničce .
Btw - co je moučnivka? Já ji znám jen jako kvasinkovou infekci u člověka.
babkatapka: tak si nakrájej krajíčky anebo kup pokrájený a vrzni do mrazáku. Odebírej podle potřeby. Máš pořád čerstvý. Tak to děláme leta s veškerým pečivem.
K tomu chlebu: kupovaný chleba, jeden z drahých, Mi nevydrží v utěrce víc jak 2 dny a ztvrdne na kost. Proč? Je prý to tím, že do něj míchají starý rozemletý chleba. Do igelitu už jej nechci dávat, protože do 12 hodin se na něm objeví plíseň moučnivka, i když není zrovna vidět. Ale škodí zdraví.
Tak nevím, možná ještě zkusím v igelitu a do ledničky, tam se plíseň nemůže množit
A jaký je to rohlík , který prodává Billa za 3.90 ? Musím se přeptat, mají napsáno pšeničné pečivo. Vypadá stejně jako ten za 1.90, ale cena je