Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Když nevíš co s tím, dej na to eidam

Když nevíš co s tím, dej na to eidam

Když nevíš co s tím, dej na to eidam. Tak zní jedna z hlášek našeho známého kuchaře. Víte ale o sýrech něco víc?

Sýry se nejčastěji dělí podle dvou nejdůležitějších faktorů. Prvním z nich je obsah vody v netučném sýru (v.n.s.). Znamená to, že čím je podíl vody v sýru vyšší, tím je sýr měkčí. V této kategorii sýry dělíme na čerstvé (více než 73% v.n.s), měkké (do 73%), polotvrdé (do 63%), tvrdé (do 54%) a velmi tvrdé (do 50%). Velmi tvrdé sýry zrají od tří měsíců až po několik let a mají nejvyšší podíl sušiny. Patří mezi ně například parmezán či ementál. Sýry tvrdé zraji kratší dobu a lépe se krájejí. Jsou to například gouda nebo onen známý eidam. Mezi polotvrdé sýry řadíme třeba roquefort nebo tetillu.

Druhým faktorem je tuk v sušině (t.v.s.). Vyšší podíl mléčného tuku zajišťuje měkčí a jemnější sýr. Podíl tuku se vztahuje jen na sušinu proto, že během zrání sýr ztrácí vodu a tím se mění jeho hmotnost. Podíl sušiny však zůstává vždy stejný. Sýry zde dělíme na vysokotučné (min. 65% t.v.s.), smetanové (min. 55%), plnotučné (min. 45%), s ¾ obsahu tuku (min 35%), polotučný (min. 25%), s ¼ obsahu tuku (min. 15%) a sýry netučné (méně než 15%).

Porcování sýrů podléhá určitým pravidlům. To základní praví, že každá porce sýra by měla mít stejný podíl kůrky. Chuť sýra totiž není ve všech jeho částech stejná, blíž ke kůrce bývá ostřejší chuť než u jeho středu. Malé sýry jako například Cabécous nebo Crottins rozkrojíme na stejné třetiny od středu ke kůrce. Sýry větší, ale přesto menších rozměrů (např. camembert) krájíme stejně, ale na více dílů. U sýrů ve tvaru pyramidy nebo kužele (např. Valencay) vykrajujeme trojúhelníkovou výseč po celé jeho výšce od středu ke kůrce. Sýry s měkkou konzistencí (např. brie) se většinou prodávají ve tvaru ležatého trojúhelníku. Ten rozkrajujeme podélně, od středu ke kůrce, jako vějíř. Stejně vějířově od středu k vnějšímu okraji krájíme i sýry s modrou plísní (např. Bleus nebo roquefort), ačkoliv jejich ležatá výseč je tvaru čtverce. Krajní díly tak budou mít tvar rovnostranných trojúhelníků. Výseč sýrů s tvrdou konzistencí (např. Comte) krájíme naopak příčně na rovnoměrné obdélníky, jen poslední, nejvyšší obdélník rozkrojíme vedví. Z dlouhých či válcovitých sýrů odkrajujeme kolečka a válec tak zkracujeme.

Pro porcování sýrů jsou také určité nástroje. Klasický nůž na sýr vypadá jako obyčejný široký nůž, ve kterém jsou vysekány velké otvory. Sýr se tak na plochu nože nelepí. Nůž má na konci lehce zahnuté čepele dva hroty sloužící k napichování porcí sýra. Hodí se na krájení měkkých sýrů. Škrabka na sýr vypadá jako široká škrabka na brambory a hodí se pro krájení sýrů na tenké plátky. Pro tvrdé sýry typu raclette se používá speciální škrabka se strunou. Struhadla na sýr mají různě velké otvory, podle druhu sýra, pro který jsou určeny a jak jemně má být nastrouhaný. Drát na sýr je tenký jako u kráječe na vařená vejce a je zasazený v kovové rukojeti. Používá se ke krájení ušlechtilých plísňových sýrů, protože na něm zůstane sýra jen minimální množství. Girolle je speciální škrabka, která se používá jen pro jediný sýr, Tete de Moine. Ze sýra se odkrojí horní kůrka a do jeho středu se zapíchne kovový kolík se škrabkou na jeho vrcholu. Jejím otáčením se ze sýru seškrabují zvlněné hoblinky.

když nevíš co s tímTeď se podíváme na některé sýry. Mozzarella je bílý pařený sýr jemné chuti, jen velmi málo solený. Nejznámější je ve tvaru koule, ale vyrábějí se i další tvary, např. třešinky nebo copánky. Vyrábí se z kravského mléka, ale původní receptura je z mléka buvolího. Čerstvá mozzarela se velice rychle kazí a proto je dodávána v sáčcích s nálevem, který její životnost prodlužuje. Mascarpone je čerstvý měkký krémový sýr ze smetany kravského mléka. Je kompaktní, snadno míchatelný a má sladkou smetanovou chuť. Používá se hlavně pro přípravu dezertů. Gorgonzola je sýr s vnitřní modrou plísní z nepasterizovaného kravského mléka. Mladý sýr bývá sladké a jemné pikantní chuti, starší je nakyslý a výrazně pikantní.

Ementál je švýcarský sýr se sladkou krémovou a jemně ořechovou chutí. Vyrábí se z kravského mléka, má žlutou barvu a velká oka. Roquefort je sýr s modrou plísní a výraznou slanou chutí. Je z ovčího mléka a tři měsíce uzrává v přirozeně vlhkých a chladných jeskyních. Čedar je skoro tvrdý, drobivý sýr z kravského plnotučného mléka. Sýr je bílé až světle žluté barvy, uměle obarvené sýry jsou skoro oranžové. Jeho chuť je aromatická, pikantní, jemně ořechová. Vyzrálý sýr má ostřejší chuť. Gouda je tvrdý sýr s pikantně kořeněnou chutí, který se vyrábí z kravského plnotučného mléka. Je to středně měkký sýr s krémovým žlutým středem a nepravidelnými dírami. Sýr se rozděluje podle doby zrání, mladý má velmi světlou barvu a jemnou chuť, naproti tomu „extra třikrát uzrálá“ gouda, která zraje pět let, získala absolutně komplexní a intenzivní chutě a vůně se všemi nuancemi.

 

Blanka Moravcová


5.10.2011   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 23   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Když nevíš co s tím, dej na to eidam

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-23
Světlonoska
Světlonoska - 5.10.2011 19:19

Kromě tataráku sním snad vše,tedy i sýry,takové karbanátky a do nich pulku syrečku,to je mnamsmajlik - 57

Balkán i jen do okurek je dobrý,či do špenátu a upéct jako slaný závinsmajlik - 95

 
Almega
Almega - 5.10.2011 17:51

Ještě jsem zapomněla na balkánský sýr (teda spíš mi to připadá jak tvaroh) se šopským salátem,ňam!

 
sharon
sharon - 5.10.2011 17:35

Pentlička: jasně že je to sýýýr...ty nejíš to co já miluju, čím víc smrdí tí, líp........smajlik - 34

 
Pentlička
Pentlička - 5.10.2011 17:17

Sýry mám většinou dost ráda. Nejím jen rokfort, nivu a tvarůžky, tedy pokud je to vůbec sýr.

 
Gorawen
Gorawen - 5.10.2011 16:24

Tak to ja jsem syrozrout - nejaka myska prevtelena....Nejradeji mam recky syr Feta (hledam s nejmensim obsahem soli, on je sam o sobe dost slany) nekdy se mu rika Balkansky syr ten je vyborny jen s rajcaty, paprikou zelenou tmavou, trosku oliv. oleje, neco zeleneho - super....Pak mam jeste hodne rada Mozzarellu - italsky syr, kulicka asi polovicni tenisovy micek, nakrajet na platky + opravdu dobry chleb, par listku zeleneho spenatu, rajce. trochu oliv. oleje, neco zeleneho navrch - dobrota...Nevadi mi ani kozi, ale ne kazdy je dobry...U me vedou spise tvarohove...Nemam rada plisnove syry a tvaruzky to mi opravdu nechutna...Jinak k syru mam rada hroznove vino zelene, orechy, cervene vinko - heavensmajlik - 30....Z platkovych treba do oblozenych baget mam rada na tenko nakrajeny Emental (hodne deravy) nebo Provolonsky syr misto masla rozmackane avokado - dobrota....smajlik - 47

 
Kadla
Kadla - 5.10.2011 15:23

Almega: Jsem na tom stejně. Na uzenou kolibu jsem zapomněla, to je krom Eidamu jediný sýr, který jím.

 
Kadla
Kadla - 5.10.2011 15:23

babkatapka: Eidam vyrábí spousta výrobců. Některé se nedají jíst, ale já kupuju velice dobrý u nás v lahůdkách. Kam se na něj hrabou jiné sýry... Takže - je jen potřeba vybrat si ten správný z mnoha.

 
Almega
Almega - 5.10.2011 14:21

Sýry moc nejím,smradlavé a plesnivé do úst tedy nevezmu nikdy...Takže občas sním kousíček uzeného sýru,jako je koliba,nebo cucík ementálu...

 
manka
manka - 5.10.2011 13:55

já jsem vyloženě sýrová, ale parmazán ne, to fakt nemůžu, nevím proč, prostě mi to nechutná, ale eidam, ten co kupuju v jednom řeznictví, panečku, to je dobrota, kolikrát ho sním půlku po cestě domů

 
babkatapka
babkatapka - 5.10.2011 13:47

sýry mám ráda, ale ajdám nenene! Ten je jako kus papundeklu.smajlik - 66

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 5.10.2011 9:52

ach jo: sýry nechutnaly...

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 5.10.2011 9:50

Sýry mám moc ráda, hlavně plísňové,ale nepohrdnu ani romadúrem. Nejím kozí, tedy ne že by mi nechutnali, ale do úst je musím donést se zadrženým dechem.smajlik - 68 Parmezán můžu třeba k bublinkám, stačí bohemia sekt. Na hradě Buchlově dělají "psa", je to bramborák nahože s tvarůžkem a posypaný ciblkovými kroužky v pikantním nálevu. Mastné,ale výborné. Zrovna u tvarůžků mě mrzí, že už nejsou to, co bývaly, nepomáhá ani nechat je dozrát v teple. Údajně se díky EU musela pozměnit receptura, zrání je jiné a výsledek stojí za prdlajs.

 
sharon
sharon - 5.10.2011 9:49

sýry mám ráda všechny a ajdám mi nevadí , ovšem prim má u mě Hermelín...smajlik - 47

 
Bellana
Bellana - 5.10.2011 9:15

Proti sýrům nic nemám, některé mám ráda, ale ty vyhlášené tvrdé sýry mi páchnou a chutnají jako zkažené mléko. Pokrm s nimi dokážu pozřít, když hladem šilhám nebo nechci urazit hostitelku. Dobrovolně bych to do jídla nedala. Jenže já nesnáším taky olivy a olivový olej, můj jazyk je velmi valašský.smajlik - 2

 
Linda
Linda - 5.10.2011 8:52

Syry miluji smajlik - 57skoro vsechny, jenom Niva a jiné moc barevné a nebo presprilis ulezené nejsou pro mesmajlik - 66.
A jsme v tomto smeru naprostý analfabet. Me je sumafuk odkud syr je, z ceho je, jak je ulezen a proc a kym a.... proste bud mi chutná a nebo nechutná. A na eidam mi nesahejte, z niceho jinyho se lepsi smazák udelat nedá. smajlik - 16

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-23
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.