Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Mýty a pověry o mléčném tuku a cholesterolu

Mýty a pověry o mléčném tuku a cholesterolu

Možná jste se v poslední době setkali s názory typu „rostlinné tuky jsou lepší než živočišné“, „máslo je přežitek“, „mléčné výrobky jsou příliš tučné“, „mléko a mléčné výrobky k životu nepotřebujeme“. Teď si tyto mýty uvedeme na pravou míru.

V mléce a mléčných výrobcích je obsažen mléčný tuk. Ten slouží jako zdroj energie a poskytuje v tuku rozpustné vitaminy (A,D,E,K). Vyznačuje se velmi dobrou stravitelností a obsahuje mastné kyseliny (MK) s krátkým a středně dlouhým řetězcem, které se dobře vstřebávají.

„Převahu mastných kyselin (MK) v mléčném tuku tvoří nasycené MK - 53-72 % - máselná, kapronová, kaprylová, kaprinová, laurová, myristová, palmitová, stearová,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá. „V menší míře jsou v mléčném tuku zastoupeny mononenasycené MK - 26-42 % - kys. olejová - a polynenasycené MK - 2-6 % - linolová, linolenová, arachidonová,“ dodává dietoložka.

Mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví

Nadměrná konzumace těchto kyselin (zejména kyseliny palmitové a myristové) vede ke zvýšení hladiny celkového a LDL („špatného“) cholesterolu. Mírné zvýšení může být i ve frakci HDL („dobrého“) cholesterolu.

„Příjem kyseliny stearové na rozdíl od ostatních zmíněných MK nevede k vzestupu hladiny triacylglycerolů (TG), celkového cholesterolu a LDL („špatného“) cholesterolu v séru,“ upřesňuje Hlavatá. „Ve studiích byl prokázán efekt MK (mastných kyselin) se středním řetězcem na zvýšení energetického výdeje – na hubnutí. Zároveň ale může jejich vyšší příjem během redukčního režimu poklesu energetického výdeje zabránit.“

Výsledky klinických studií

Rozsáhlé klinické studie jednoznačně potvrzují pozitivní účinky mléka a mléčných výrobků. „Jestliže nahradíte mlékonasycené tuky z vysokotučných mléčných výrobků za méně tučné, může mít hypocholesterolemický efekt. Zároveň se nízkotučné mléčné výrobky uplatňují v prevenci vzniku diabetu 2. typu,“ zmiňuje paní doktorka. „V mléce a mléčných výrobcích je řada dalších bioaktivních komponent (vápník, syrovátka), které pomáhají snižovat krevní tlak a mají také pozitivní vliv na tělesnou hmotnost,“ objasňuje přednosti mléka a mléčných výrobků specialistka.

 

Máslo? Zdravější než některé rostlinné tuky

Pokud se snažíte jíst zdravě, nemáte důvod vynechávat z vašeho jídelníčku máslo – ba právě naopak. „Jestliže si dáte k snídani chleba s máslem, je to rozhodně zdravější, než abyste se „cpali“ některými rostlinnými tuky. Tím, že si dáte chleba a máslo, tělo zásobíte přibližně 5 – 10 mg cholesterolu z doporučené denní dávky 300 mg. To opravdu není moc,“ konkretizuje odbornice. „Naopak byste se měli vyhnout některým rostlinným tukům, které se používají jako náhražka mléčného tuku v potravinách. Jedná se třeba o palmový olej a kokosový tuk, jež se často v potravinářství využívají díky svým vlastnostem a ceně. Obsahují ale víc cholesterolu než mléčný tuk. Pokud byste chtěli snížit příjem cholesterolu i jiným způsobem, vyhněte se i paštikám a uzeninám,“ doplňuje PhDr. Hlavatá.

Nezapomínejte – cholesterol není jen škodlivý

Ač to může někomu připadat zvláštní, je cholesterol pro lidské tělo nepostradatelný. Je totiž důležitou složkou buněčných membrán.

Vznikají z něj:

· Steroidní hormony (př. kortikosteroidy, pohlavní hormony)

· Vitamin D (nutný pro správné vstřebávání a využití vápníku a fosforu)

· Žlučové kyseliny (pro trávení tuků)

„Cholesterol je obzvlášť důležitý v dětském věku, a to především pro správný vývoj organismu. Není tedy žádoucí jej ve výživě dětí omezovat,“ objasňuje odbornice. „Přesto, vzhledem k vzestupu počtu obézních dětí, je vhodné sledovat celkový příjem tuků.“

 

Více najdete na www.bileplus.cz

Komerční článek


11.10.2011   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 1   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Mýty a pověry o mléčném tuku a cholesterolu

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
pet-tweety
pet-tweety - 25.2.2012 18:22

Na zvyseny cholesterol doporucuji predevsim jist zdrava, netucna, nesmazena jidla, pohyb, zadne koureni, nestresovat se (pokud to lze ;) a jako doplnek, ciste prirodni produkt hlivu ustricnou s rakytnikovym olejem. Me osobne pomohl. Da se koupit v lekarnach nebo pres internet: http://www.vegi.cz/cz/produkt/hliva_ustricna_s_rakytnikovym_olejem

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77189.
    Archiv anket.