Vyzkoušejte těstoviny ve varných sáčcích
Těstoviny jsou základní potravinou, která už dávno není doménou jen Italů, ale dnes je již rozšířena po celém světě. I u nás získávají stále větší oblibu. Jsou základem mnoha jednoduchých, ale chutných jídel, zejména v kombinaci se zeleninou či zapečené se sýrem.
O původu těstovin se traduje, že jejich kolébkou je Čína a že návod na jejich přípravu do Itálie přivezl ve 13. století známý cestovatel Marco Polo ze svých cest po Dálném východě. Byly to prý nudle z rýžové mouky.
Avšak už stovky let předtím je ve známé Apiciově knize popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam je až z dvanáctého století, kde Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. Tudíž těstoviny zřejmě opravdu pocházejí z Apeninského poloostrova. Dokonce existují důkazy z doby Etrusků v podobě malých rádélek a formiček i válečků na těsto. Zdá se tedy, že kolébkou těstovin je bezesporu Itálie.
Ve středověku na Sicílii jedli sušené těstoviny, a to zejména Arabové, kteří tam v té době vládli. Sušené těstoviny měly tu výhodu, že vydržely poměrně dlouho připravené. To bylo výhodné pro tzv. námořní republiky (Benátky, Janov, Pisa, atd.), které potřebovaly pro své námořníky jídlo na dlouhé cesty. Brzo začala vyrábět své vlastní těstoviny celá oblast okolo Neapole. Zatím však jen pro majetné, protože bylo zapotřebí speciální, těžce dostupné pšenice.
Situace se zcela změnila v 18.století, a to především díky technickému pokroku. Došlo k vylepšení hnětacích strojů, ale především byl vynalezen lis na těstoviny. K rozšíření používání těstovin přispělo i spojování malých zemědělských usedlostí ve větší zemědělské celky, které byly schopny zajistit větší množství speciální pšenice. To byl základ proto, aby se těstoviny staly základním jídlem pro všechny. Ve 20. století pak nastal průlom, protože díky elektřině se výroba zrychlila a nebylo třeba se spoléhat na klimatické podmínky.
Ve světě existuje celkem asi 400 druhů nejrůznějších těstovin. Některé jsou známé více, některé méně. Každá těstovina má své poslání a hodí se k něčemu jinému. Těstoviny se používají především jako součást hlavních jídel, kdy jsou přelévané různými omáčkami, dále jako příloha k masitým pokrmům s přírodní šťávou, do zapékaných pokrmů, kde tvoří základní součást doplněnou masem, uzeninou, houbami a zeleninou. Některé druhy těstovin je možné i plnit. Těstoviny drobných tvarů se využívají jako zavářka do polévky nebo jako základ různých salátů.
Tvar těstovin není pouze estetickou záležitostí, ale velmi úzce souvisí s jejich funkčností. Všeobecně platí, že dlouhé a úzké těstoviny patří spíše k omáčkám z mořských plodů a ryb, připravených na olivovém oleji. Oproti tomu krátké a duté těstoviny, popřípadě těstoviny připomínající např. mušličky, motýlky a spirálky, se hodí k pikantním anebo masitým omáčkám, protože tyto tvary dokážou omáčku lépe zachytit. Silné tvary skvěle padnou k hutným omáčkám s kousky zeleniny nebo masa. K tomatovým omáčkám se hodí snad všechny druhy těstovin.
Těstoviny se vyrábí z nekynutého chemicky neupravovaného, kypřeného či pečeného těsta. Směs se skládá z pšenice, pitné vody a přídavných látek, které dodávají barvu nebo speciální chuť.
Chifferi
Chifferi jsou malé zahnuté trubičky, které jsou mírně rýhované na povrchu. Jedná se o jeden z nejběžnějších tvarů italských těstovin, u nás jsou známé spíše jako drobná „kolínka“. Chifferi jsou nejčastěji využívány jako těstovinová příloha, která se hodí k nejrůznějším tomatovým nebo smetanovým omáčkám. Vhodně doplňují také různé druhy masa připravené přírodním způsobem, lze je však také velice dobře využít i pro zapékání. Především díky své nenáročné přípravě a dostupnosti se staly běžnou součástí moderního a zdravého stravování.
Fusilli
Fusilli jsou dlouhá vřetena, spirálky. Slovo fusilli pravděpodobně pochází z „Fusile“, archaického výrazu pro pušky (fucile v moderní italštině), protože připomínají spirálovitě rýhovanou hlaveň pušky zevnitř. Slovo může také znamenat „malá vřetena“ ve standardní italštině. Známá jsou především zelená a červená, která se dobarvují špenátem a rajčaty nebo červenou řepou. Pravé fusilli jsou bezvaječné a konzumují se hlavně k řídkým omáčkám.
Penne
Penne (Pennoni) jsou široké kratší duté rourky, na konci šikmo seříznuté - válce se skosenými konci. Vyrábí se ve dvou variantách: „penne lisce“ (hladké) a „penne rifte“ (vrásčité). Podávají se s omáčkami, jako je pesto nebo marinara. Používají se jako přísada do těstovinových salátů. Velmi populární, jednoduchý pokrm je Penne Arrabbiata s červenou omáčkou a parmezánem. Penne je vynikající a všestranná těstovina. Výborné jsou jako příloha k omáčkám a masům.
Spaghetti
Špagety není nutno více představovat. Jedná se o nejoblíbenější těstoviny v délce až do 50 cm. Známé jsou u nás již desítky let a pořád se těší velké oblibě. V české kuchyni se často užívají ve spojení s masovou směsí s rajčaty a posypané sýrem. Začaly se ale také doplňovat čerstvými rajčaty, bylinkami či špenátem.
Farfalle
Farfalle mají vroubkované či zvlněné okraje, uprostřed jsou stisknuté (připomínají motýlky nebo mašličky). Název je odvozen od italského slova Farfalla (motýl). Vznik těchto těstovin se datuje až do roku 1500 do Lombardie a Emilie-Romagna v severní Itálii. Farfalle se vyrábí v několika velikostech, ale všechny ve tvaru motýla: větší farfalle jsou známé jako farfallone, zatímco miniaturní verze pod názvem farfalline. Větší se používají jako přílohová těstovina, jsou vhodné pro smetanové a rajské omáčky, ale také do salátu, menší tvary pak jako polévková zavářka.
Vyzkoušejte těstoviny ve varných sáčcích
Prémiové těstoviny ve varných sáčcích (340 g), nabízí Lagris od loňského podzimu. Ve varných sáčcích Lagris nabízí tři druhy těstovin – penne, fusilli a chifferi. Produktovou řadu nových exkluzivních těstovin Lagris doplňují těstoviny sypané v 500 g balení – k dostání chifferi (kolena), fusilli (vřetena), farfalle (mašle) a spaghetti.
Prémiové těstoviny Lagris se vyrábí ze 100 % semoliny (speciální druh mouky z tvrdozrnné pšenice - Triticum durum). Těstoviny z této mouky mají vyšší výživové hodnoty, zasytí na delší dobu, jsou chutnější, nerozvářejí se a nelepí. Ocení je tedy nejen gurmeti, ale snad každá hospodyňka.
Letos zvítězily v prestižní nezávislé soutěži Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2011. Vedle toho také získaly cenu poroty za nejvíce inovativní produkt v oblasti rychloobrátkového zboží. O vítězství prémiových těstovin Lagris ve varných sáčcích rozhodli samotní čeští spotřebitelé, kteří je označili za nejlepší a nejoblíbenější mezi přílohami v nezávislém průzkumu realizovaném společností STEM/MARK na reprezentativním vzorku 3 000 respondentů z celé ČR.
Prémiové těstoviny Lagris ve varných sáčcích pořídíte v gramáži 340 g za 23,90 Kč. Sypané v 500 g balení rovněž za 23,90 Kč.
Více informací na www.lagris.cz
22.12.2011 Rubrika: | Komentářů 5 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vyzkoušejte těstoviny ve varných sáčcích
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.podívám se v obchodě, ještě jsem je neviděla - vypadá to zajímavě - možná to ušetří práci s umýváním sítka
S rýží to ještě celkem chápu,ale proč těstoviny v sáčcích- se mi zdá zbytečné..
Zrovna dnes jsem tyto škatule viděla v kaufl, ale já těstoviny nejím vůbec a ostatní doma mají již osvědčené značky,které jim kupuji...Tak možná někdy vyzkouším....
My je měli včera k večeři se zelím a uzeným a byly jedlé
/Byla jsem líná vařit halušky/
1) testoviny ve varnych sáckách a ani tuto znacku neznám - jeste k nám nedorazila
2) ano vim ze kazdá testovina ´patri k nejakému jidlu vice a jiná méne, ale je mi to sumafuk. Koupim to co zrovna maji, testoviny doma milujeme vsichni a vrazim do hrnce co mi prijde ve spajzce pod ruku .