Česká žena si i bez vajec poradí
Do redakčního e-mailu nám přišlo několik receptů na moučníky. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby neměly všechny tyto recepty jedno společné: Chybí v nich totiž vejce. Jak je vidět, naše ženy se dokážou srovnat i s nekřesťanskými cenami vajíček a při pečení se bez nich jednoduše obejdou.
Pravda Magdalena Dobromila by se svým obligátním „vraž do toho osm vajec“ asi radostí nehýkala, ale my ostatní se možná směle do pečení pustíme.
Buchta bez vajec
Potřebujete: 30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 10 dkg rostlinného tuku či másla, 1 kypřící prášek, 1/2 hrnku mléka
Postup: Vše smícháme. Můžeme přidat kokos, kakao nebo oříšky či mleté ovesné vločky. Pak přidáme více mlěka. Pečeme na vymazaném a vysypaném pekáčku. Komu bude připadat piškot "suchý", může ho potřít marmeládou nebo ovocným pyré či oblíbenou polevou nebo vyzkoušeným krémem.
Kakaová buchta bez vajec a mléka
Potřebujete: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 0,75 hrnku krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička instantní kávy, 3 lžíce kakaa, 1 lžička octa, 6 lžic oleje, 1 hrnek vlažné vody
Postup: V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme ostatní, vymícháme hladké těsto a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný). Pečeme při 200°C 10-12 minut.
Kefírová buchta
Potřebujete: 2 hrnky kefíru, 1 hrnek cukru, 1,5 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, 3 hrnky polohrubé, ½ hrnku oleje.
Postup: Smícháme suroviny a vzniklé těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme nalít do dortové formy a naplnit šlehačkou, vychladlý moučník můžete polít kakaovou nebo čokoládovou polevou, nebo posypat kokosem.
Bábovka bez vajec a bez mléka
Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g Hery, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml vlažné vody, hrst rozinek a posekaných ořechů.
Postup: Smícháme všechny sypké ingredience včetně rozinek a ořechů. Přilijeme vodu a vlažný rozehřátý tuk. Promícháme a nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku. Troubu vyhřejeme na 190°C, vložíme bábovku, po 15 minutách snížíme na 150°C a dopékáme asi 25 minut.
Za zaslání receptů děkuji sharon a vám všem přeji dobrou chuť.
15.3.2012 Rubrika: Náš domov | Komentářů 52 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,2/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Česká žena si i bez vajec poradí
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Kdyby lidi nepanikařili a kupovali těch vajec jen tolik kolik spotřebují, tak by museli prodejci s cenou dolů, ale když vidím co se dějelidi kupují stohy vajec a nakládají je div se u toho neperou.
atsalv: Ale klasika je klasika.
monia: já jsem včera bábovku bez vajec také vyzkoušela, krásně se vyklopila a nerozpadla se mi a je dokonce dost stravitelná
Tak jsem se nechala přesvědčit a vyzkoušela bábovku bez vajec. Voní hezky, chutnat snad nebude špatně, ale po vyklopení z formy se rozpadla. Čím to bude? Že by tem chyběla vejce?
tak se nehádejte...každej ať se cpe tím co mu chutná a sladké je taky občas potřeba....na nervy...lepší než antidepresiva....
Je pravda, že ženský u nás v práci tu sladkou tečku provozujou. Já díky bohu sladký nejim
orinka: slyšela, chápu, že někomu to chutná. ale nevim proč do sebe spát zbytečný cukry a tuky
tornado-lou: nikde u utopence nepíšu že je to hodnotná strava,pouze na tom ukazuji jaká je u nás většina potravin a jestli ty se pořád cpeš pytlíkem čočky a mrkví,tak potěš koště
Milda3: tak zrovna utopenec je tezko hodnotna a zdrava strava, takze to je uplne mimo.
a nesouhlasim s tim, ze zdrava strava je enormne draha. pytlik cocky a mrkev je porad za pusu. navic neni potreba kupovat bramburky, sladke piti a surovniny napr. prave na ty buchty. takze ve vysledku to nijak vic penez neni.
jelítko: hlad už nemáš, ale na sladké bývá docela chuť. Sladká tečka...tos ještě neslyšela?
Ťapina - 15.3.2012 16:27 pro rodinu s dvěma dětmi je to ještě ke slušnému životu málo a natož aby jedli zdravě,víc se k tomu nebudu vyjadřovat,jsou i mimo stravu potřebné věci a ne za málo
a co je dnes hodnotná strava ?....ty prošlé , přelepované potraviny v obchodech , ty brambory hnusný co ze dvou kil nevyškrábu ani na dva obědy , to mléko co mi připadá že je ředěné vodou ? ten chleba co je druhý den plesnivý , ty potraviny co jsou samá éčka ? to ovoce co vám doma na míse druhý den hnije ?.....a tak bych mohla jmenovat....ať se snad každý stravuje podle své libosti, chuti a finančních možností.....já si klidně dám dnes vločky a zítra hranolky a jen to jen moje věc kolik čeho sežeru a jestli ta drahá vejce koupím nebo ne......
tak to dopřejme i ostatním.....vždyť je všeho všude dost.....
jako příklad třeba tohle a taková je dnes většina potravin,to co býval dříve standart je dnes luxus
http://www.stream.cz/peklonataliri/669348-peklo-na-taliri-rozborka-utopence
Milda3: a řízek naložit do bílého jogurtu s rozmačkaným česnekem a potom ve strouhance...... to je žrádlo samo sádlo...
jelítko: 16:9...........tak to já mám zvláštní diagnózu...já mám po obědě chuť na sladký jako sfiňa.....