Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Moje tchyně bývala před nějakými dvaceti pětadvaceti lety velice zdatná rodinná nákupčí. Měla perfektně zmapované všechny možné obchody a krámky po celé Praze a několikrát do týdne se vydávala na své zásobovací mise. Pro maso na Pavlák, pro zeleninu na Tylák, pivo zásadně jen z Gastronomu a pečivo z pekárny na Proseku. Tehdy jsem její počínání sledovala tak trochu s despektem a její nákupní bláznovství mi připadalo až směšné.

Co bych dnes dala za to, kdybych měla tu samou možnost jako ona tehdy. Neboť ať bylo její šílenství humorné, či ne, úlovky, které posléze nosila domů, stály vždycky za to. Maso bylo krásně libové, zelenina jako malovaná a navíc skutečně chutnala tak, jak člověk od daného druhu očekával.

Dnes je to úplně jinak. Regály všech možných obchodů se pod širokou nabídkou jen prohýbají a můžeme si koupit v podstatě kdykoli cokoli, avšak alespoň já z toho moc velkou radost nemám. Mnohem radši bych si rajče dopřála jen v létě, kdy je jeho sezóna, protože bych věděla, že bude chutnat jako rajče. Ta současná, která se dají nakoupit, mají totiž do poctivé rajčatové chuti hodně daleko. Když je člověk jí, žvýká v podstatě jen jakousi nevýraznou hmotu, která se barvou, tvarem a konzistencí jako rajče tváří.

A tak je to téměř se vším. Obchody jsou plné, výběr široký, útok na naše peněženky velký. A mnoho potravin – a nejen ovoce a zeleniny – je na tom s chutí poměrně na štíru. Když už člověk objeví něco, co mu chutná, může se téměř stoprocentně spolehnout, že dříve či později se výrobce vytasí s nějakou inovací, která z vaší oblíbené lahůdky udělá jen další ušlý kousek, po kterém už ani neštěknete.

A tak mi začíná být docela líto, že už dneska neplatí „zelenina z Tyláku a maso z Pavláku“.  Všechno, co potřebuji, nakoupím v podstatě v jednom obchodě a je úplně jedno, ve kterém. Všude je to stejné, sterilní, rychlené, bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Jaké jsou vaše zkušenosti se současným nakupováním a hlavně s chutí ovoce a zeleniny či dalších výrobků? Jste spokojeni? Máte nějaké své osvědčené krámky a tržnice, kde seženete zaručeně kvalitní a poctivé potraviny?

Meryl


26.7.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 66   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
mashanka
mashanka - 27.7.2012 21:52

Nesouhlasím s tím, že je to všude stejné - podobné mise podnikám taky - hlavně za masem - a vím, proč to dělám. A zelenina ? Jsou přece farmářské trhy - když už nic jiného, podporuji alespoň české zemědělce - a třeba ty rajčata - není to levné, ale chutnají jako rajčata

 
jelítko
jelítko - 27.7.2012 13:29

YXH: 15:24 Já kupuju hovězí u chlapců z jedné farmy a je vyzrálé a moc super stejky z toho jsou. Drahý to taky neni. Prodávaj i přes internet.

 
jelítko
jelítko - 27.7.2012 13:20

PEGG: orinka: Chleba taky kupuju a mrazím, celej najednou nesníme. Kupuju jednu značku od P a už jsou ty chleby krájený. Nejlepší jsou ty se zrnim. Půlku hodim do mrazáku. A když potřebuju, tak vyndám a je tak za půl hoďky k jídlu a je jak čerstvej smajlik - 47

 
jelítko
jelítko - 27.7.2012 13:10

Já si raději trochu připlatím za opravdové jídlo, než jíst něco co nemá žádnou chuť. To radši nic.

 
jelítko
jelítko - 27.7.2012 13:08

Tak to je přesně moje téma smajlik - 47. Když jsem byla malá a mladá bylo to bezva; zásoby ovoce, zeleniny, vajíček atd. od babičky z vesnice, takže luxus. Když jsem se odstěhovala a začala sama hospodařit a babička přestala pěstovat v tak velké míře, aby mohla zásobovat celou širokou rodinu, začala jsem řešit kde a jak nakupovat. Prvních několik let, jsem jezdila klasicky do hypermarketů na týdení nákupy. Vařila sem málo a když, tak omáčky a takový ty český jídla, protože příteli to chutnalo a vyžadoval to. Na to sem si vystačila s hypermarketem. Jenže od té doby se situace změnila a já již 4 roky mám naprosto jiný jídelníček, konečně jsem poznala co mi chutná a můj současný přítel to má naštěstí stejně. A tady byl kámen úrazu. Začala jsem vyžadovat kvalitní potraviny - maso, zeleninu, ryby, těstoviny, vajíčka, pochutiny atd. No a ejhle v hypersuper maj jenom druhou a horší jakost a tak jsem se dostala do fáze, že jezdím pro maso do Štěpánský nebo do Lidický (Dejvické vyhlášené řeznictví mám z ruky) nebo na trh - už mám svého chovatele a kupodivu cenově je to stejný jak z deBilly, pro zeleninu, ryby, těstoviny, pochutiny v létě na trh a v zimě mám osvědčenou zeleninu na Vinohradech, ryby a maso kupuju přes internet od stejných lidí co dodávaj na trhy, víno taky nebo si ho nechám v osvědčené vinotéce na Budějovický natočit ze sudu. Bylinky si pěstuju na okně. A navštěvuju farmářský obchod v Nuslích, nedávno otevřený, kde maj maso, zeleninu, pečivo, uzeniny, šunku, mléčné výrobky, víno atd. Občas zajdu do supermarketu pro mléčné výrobky a pečivo.

 
Monik
Monik - 27.7.2012 10:32

Viv :o): prosim te, jak ten chleba peces?

 
annie
annie - 26.7.2012 17:06

Bellana 12:10 - taky mě to čtení nebaví a uvítala bych, kdybych zboží, které koupím bylo takové, jaké očekávám - nešizené, nenacpané bůhvíčím.
Jenomže realita je někde jinde a pokud nechce člověk sebe a blízké krmit blafy, musí číst, číst a číst...bohužel. smajlik - 26

 
kareta
kareta - 26.7.2012 15:49

Bellana: ježiš, já to jednou cítila tak výrazně, že jsem snad 10 let vepřové nestrčila do pusy, MOČOVINA!smajlik - 48smajlik - 48

 
YXH
YXH - 26.7.2012 15:36

orinka: S tim Globusem mas pravdu. To jejich pecivo je uzasne. To mi tady hodne chybi. V Kaufu jeste jdou rohliky, ale pro Rustikal bych sla snad i pesky (od mamky, ne odsud smajlik - 68)
Kdyz jsme byli ve Varech kupovali jsme cerstve jahody u byvale trznice (ted z ni udelali Albert). Je to par zastavek autobusem a da se tam taky dobre zaparkovat autem.
Mamka bydli kousek od Kaufu, tak tam chodi bezne nakupovat, ale jahody byly lepsi u trhovcu.
V Kaufu se mi stala jedna vec. Chtela jsem delat salsu, a na tu je treba nat z koriandru (cilantro). Sice tam byla prihradka a i cenovka, ale misto koriandru tam byla jenom obycejna petrzel. Koukam kolem a meli ho tam v kvetinaci,mezi kytkama, tak jsem listecek ustipla a ochutnala, jestli je dobre, a pak supla kvetinacek do kosiku. Sledovala mne se zajmem jedna pani, asi si myslela ze jsem na hlavu, kdyz oziram kyticky smajlik - 68

 
YXH
YXH - 26.7.2012 15:24

Bellana: Necetla jsem vsechny prispevky, ale s tim masem souhlasim. Ted se maso u vas uz docela da i jist. Ale v the 80 letech jsme pestovali kraliky, aby bylo co na talir. Zaprve ceny byly uz dost nelidove (aspon na nas prijem) a pak koupene maso melo opravsu mocovou a rybi prichut.
Co se tyce hoveziho masa, at uz je jakekoliv v Evrope nestoji za nic. To asi potvrdi kazdy kdo ochutnal hovezi z dobytka co se pase volne (jako to tvoje Argentinske a nase z Alberty, ani v Ontariu uz nemaji tak dobre maso) Asi zalezi na tom, co ten dobytek spasa. Nechci se chlubit cizim perim (nejsme farmari), ale je to tak.
Ale co se tyce zeleniny mam radsi dozrale. V zime kupuju rajcata jenom kdyz opravdu musim a vetsinou je nedavam ani do salatu, consistenci a chuti mi pripominaji tuhy molitan, hnedle skripou mezi zubama. smajlik - 68 Dovazi je sem kdovi odkud a s okurkama to je taky tak. Delala jsem v kvetinarstvi a meli tam taky skleniky na zeleninu. Rajcata i ze skleniku chutnaly jako rajcata a okurky taky. Ale bylo to pestovane v hline a dozrale. Hodne zeleniny se pestuje hydroponicky a pak to je takove umele.

 
Bellana
Bellana - 26.7.2012 14:54

Myslím, že maso je teď chutnější. V osmdesátých letech byla prasata hodně krmena močovinou a bylo to v mase cítit. Bylo vodnaté a kazilo se. Tenkrát si člověk musel najít správnou masnu s řezníkem, který měl svoji práci rád, teď taky musí hledat.
Nejsem fajnšmekr a hlavně nemám čas obrážet obchody a testovat, odkud mi co bude chutnat. A tak jsem jen omylem koupila argentinské přední v jednom náhodném řeznictví. Bylo skvělé. Manžel taky nemá chlupatý jazyk, ale i jemu chutnalo tolik, že se ptal, kde jsem to koupila.

 
Bellana
Bellana - 26.7.2012 14:47

Juana: No jo, ty jsi mláděsmajlik - 2. V osmdesátých letech byly brambory už hrozné. Většinou. Já si to pamatuji z šedesátých let. To se ještě sklízelo a hlavně třídilo ručně. Ty neotlučené brambory byly fakt moc chutné. Teď si člověk může vybrat, jestli si koupí nechutné z Holandska nebo z Egypta nebo o něco lepší z Francie nebo si počká na o dost chutnější z našich krajů nebo Polska. Obecně musím říci, že holandská zelenina mi nechutná. Ani v létě, ani v zimě. Rajče má dozrát na keříku, ne v kamionu.

 
babkatapka
babkatapka - 26.7.2012 14:47

Taky musím zvažovat co koupím. Chleba jen Bílovický, sýr Krolevski, tavené sýry vůbec nejím, šunku musím moc vybírat, salám měkký vůbec ne, a rajčata taky se snažím naše, ale někdy je to potíž skloubit kvalitu a dostupnou cenu. A nebude to lepšísmajlik - 26

 
Juana
Juana - 26.7.2012 13:53

Mně to tak hrozné nepřijde - ono je logické, že když se prodává zelenina mimo jeho obvyklou sezonu, tak že z toho skleníku nic moc nebude. Tak holt v zimě akorát občas koupím krabičku cherry rajčat, ty jsou dobrá pokaždé, místo abych kupovala normální rajčata, která slunce ani neviděla. V zimě kupuju hlavně zelí, mrkev, čínské zelí a ne papriky nebo rajčata. Pečivo máme dobré, kupuju ho v pekárně v Rudné u Prahy, kde mají klasický český kváskový chleba a k tomu i další pečivo, mají i vlastní toastový chleba a ten je mnohem lepší než ty z velkopekáren. Polotovary skoro nekupujeme, kromě salámů a klobásek, a to kupujeme taky různé, jak v malých obchodech, tak v supermarketech. Jogurt kupuju prakticky jen bílý, pro ten jezdím do Lidla (kupuju velký vesnický, používám ho na zálivky i dochucuju domácí marmeládou), stejně tak pro mléko a máslo, u nás teď začali prodávat plnotučné mléko, tak polotučné už vůbec nekupuju. Mám na dřívější dobu trochu jiné vzpomínky, třeba brambory bývaly přímo tragické, dneska jsou mnohem kvalitnější, teď máme doma naprosto fantastické, koupila jsem jich celý pytel od pojízdného prodejce. Jednou týdne k nám jezdí a nabízejí české brambory a zeleninu.

 
PEGG
PEGG - 26.7.2012 13:40

sharon - 26.7.2012 13:18 - no jo, jenže to se pak ta vajíčka pěkně prodraží, když dostávají masíčkosmajlik - 68

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77181.
    Archiv anket.