Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Pláčete při krájení cibule? Vychytávky do kuchyně.

Pláčete při krájení cibule? Vychytávky do kuchyně.

Na jaře a v létě připravujeme a konzumujeme více zeleniny než jindy. Víte, jak v ní uchovat vitaminy? Jak zabránit cibuli, aby nás při krájení neštípala do očí, nebo jak zbavit aromatický česnek příliš intenzivní vůně? Přečtěte si pár zeleninových rad a fíglů do kuchyně.

 

Cibule

Cibule je základ. Bez ní se nedá uvařit téměř nic. Jen kdyby při krájení tak nenutila k pláči. Této nepříjemnosti se zbavíte tak, že cibuli předem nahřejete v teplé troubě.

Cibulový zápach z úst odstraníte, když vypijete trochu mléka. Ruce od cibule si zase opláchněte octovou vodou, nebudou pak cítit.

Jde vám cibule (ale i česnek) špatně sloupnout? Ponořte je na tři minuty do studené vody. Slupka zvláční, netrhá se a sloupnete ji raz dva.

Nikdy cibuli nestrouhejte na plechovém struhadle. Stykem s kovem totiž hořkne.

 

Česnek

Chcete trochu zmírnit česnekové aroma? Ponořte jej na pět minut do osolené vody a teprve potom ho přidávejte do pokrmu.

Česnekový zápach z úst zmírníte, když vypijete trochu mléka, nebo rozkoušete zrnko kávy.

Nezapomeňte, že česnek se přidává do pokrmů až nakonec, jinak ztrácí chuť.

Recept na česnekovou pastu

Chcete-li mít česnek neustále při ruce, připravte si domácí česnekovou pastu. Vydrží vám až do příští sklizně. 500 g zdravého, oloupaného česneku umelte a promíchejte se 150 g soli. Směsí naplňte sklenice se šroubovacím víčkem. Při plnění sklenicí hodně potřásejte, aby v ní bylo co nejméně vzduchu. Navrch nasypte vrstvičku soli, dobře uzavřete a zabalte třeba do tmavé látky. Česneku totiž nesvědčí světlo.

 

Květák, okurky a další zelenina

Pokud je květák příliš hustý, ponořte jej na chvíli do osolené vody, aby vyplaval hmyz, který v něm bývá ukrytý.

Křen před strouháním nahřejte. Nebude pak při strouhání tolik čpět.

Okurkový salát lépe strávíte, když mísu napřed vytřete česnekem. Pak do ní nastrouhejte okurky a ochuťte.

Rajčata snadno sloupnete, když je předtím ponoříte do vařící vody. Slupky potom můžete přidat do hovězí polévky, které dodají pěknou barvu.

Aby vám bílá zelenina (celer, květák, zelí) nehnědla, přidejte do vody trochu citrónové šťávy nebo octa. Oloupanou zeleninu do ní pak vkládejte.

Při vaření vkládejte zeleninu do vroucí vody. Zachováte tak velké množství vitaminů.

Aby zapékaná zelenina dobře chutnala, posypte povrch strouhankou a pokapte tukem. Vytvoří se tak zlatavá kůrka, která skvěle chutná a je pěkná i na pohled.

Máte nějaké vlastní osvědčené tipy, jak připravovat zeleninu?

Meryl


26.10.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 19   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Pláčete při krájení cibule? Vychytávky do kuchyně.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-22
Gorawen
Gorawen - 26.10.2012 18:35

Prima clanek...Z cibule mam nejradeji jarni cibulku tu zelenou nat, cervena cibule ja prima pul kolecka dat na toast, syr, zapect do trouby pak oliv. o lej, rajce, papriku atd...

 
Almega
Almega - 26.10.2012 17:33

Já si občas udělám na kostičky rozkrájený obyč salám,třeba točený,dávám do sklenice vždy vrstvu salámu,pak vrstvu nadrobno nakrájené cibule a nakonec to zaleju vařícím kyselým nálevem s pepřem.Pak se to dá vychladnout.Skoro nikdy nevydržím ani do druhého dne a musím to na posezení ještě ten den doslova sežrat! Miluju tu cibuli...

 
TULI
TULI - 26.10.2012 17:05

LOUPAK smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34 bych te chtela videt !! smajlik - 34

 
Verera
Verera - 26.10.2012 16:20

Tygřík: syrovou papriku taky nepozřu, vlastně jsem to nikdy ani nezkusila, nejsem schopná to ani dát do pusy. Ale vařenou miluju, ten pach, který mi vadí, se vařením ztratí (asi mi teda vadí něco trochu jiného než tobě).

Na pálení očí po cibuli prý pomáhá, když se řez namáčí hned do vody. A nebo když se člověk dívá do plamenů, ale asi opravdového ohně, nevím, jestli pomáhá i plynový hořák.

Mně vadí i krájení pórku nebo pažitky a to je proti cibuli slabý odvar, slzím i tak, takže cibuli, pokud si ji třeba manžel vyloženě přeje např. na tlačenku, si krájí sám a já odcházím brečet na druhý konec bytu.

 
Verera
Verera - 26.10.2012 16:16

Bez cibule se dá vařit , je to jen zvyk na chuť. Raději budu mít jinou chuť než aby mi bylo zle, taky cibuli nesnáším, nevadí mi vyvařená v polívce, když se pak vyndá, ale kousky, i rozvařené , ano.

A děti už si zvykly, takže pokud někde mají totéž jídlo s cibulí, nechutná jim.

 
Tygřík
Tygřík - 26.10.2012 14:36

IVUSKA 56: Jasně, chuť je jiná, ale když v tom má člověk trochu praxi, jde udělat i ta ´jiná´ chuť dobrá smajlik - 57 My zas pod maso dáváme ochucené domácí vepřové sádlo a to taky tomu masu dodá trochu chuti...

LentaT - Tátovi vadí cibule všude a v jakémkoliv stavu a provedení. Já mám to samé s paprikou - syrová, v omáčce, dušená, plněná, jakákoliv. Nejneže mi příšerně páchne, ale když už ji pozřu, všechno jde ven... Máme asi doma nějaký divný chuťový buňky nebo co smajlik - 68

 
sharon
sharon - 26.10.2012 14:23

správně , bez cibule se nedá vařit...do vývaru dávaám taky se slupkou důkladně omytou, rajče a i papriku vůbec nic to nepokazí naopak.....a slzení při krájení cibule je zdravé............
jinak si na zimu děláme směs zeleniny která se za syrova pomele na masovém mlýnku, naseká se do toho i zelená nať a smíchá vše se solí anpěchuje do sklenic , zavíčkuje a dost.....vydrží dlouho i tři roky už jsem ji měla ve sklepě.....pak stačí do vývaru jedna lžíce a ten se nesolí a pod maso je taky dobrá.....

 
LenkaT
LenkaT - 26.10.2012 13:45

Tygřík: to je zajímavý, znám lidi, co jim nedělá dobře syrová cibule, česnek či paprika, ale vařená a dušená už jim nevadí

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 26.10.2012 13:07

Tygřík: chuť musí být ale stoprocentně jiná, neříkám, že nemůže být dobrý, ale já mám třeba nejradší když to maso orestuji na té cibulce s paprikou, odeberu si trochu než to podleju, tu rozpečenou cibuli s paprikou - tzv. minutkový guláš, ale musí být maso které jde na minutkový guláš použít (i přední)

 
Tygřík
Tygřík - 26.10.2012 13:00

Máma vždycky vařila bez cibule - táta po ní od nějakých čtyřiceti let zvrací. A to jako že dost. Dokonce ho neoblafne ani rozvařená a pod. - to tělo to prostě vycítí. Takže ano, jde to. I ten guláš smajlik - 57

 
LenkaT
LenkaT - 26.10.2012 11:32

Verera: nedovedu si představit vařit bez cibule, my spotřebujeme teda za rok hodně cibule, máme ji rádi a taky česnek

 
catcat
catcat - 26.10.2012 11:11

Verera: a jak děláš guláš? Mimo jiné, tedy...

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 26.10.2012 11:09

Verera: taky nechápu, jídlo bez cibule musí mí úplně jinou chuť, protože chuť cibule je velice specifická.

 
evropka
evropka - 26.10.2012 10:15

Verera: bez cibule se nedá vařit..

 
dadka
dadka - 26.10.2012 10:04

Cibuli kájím rychle, nevadí mně, že si trochu zapláču. Prý pomáhá si vzít do úst při krájení cibule lžičku studené vody, nebo si čichnout k chlebu. Nevím...nezkoušela jsem to, jen jsem to někde četla.
Do vývaru dávám i celo neoloupanou cibuli, jen umytou. Čím více hnědých slupek, tím,lépe.
Vevera:
Chuť jídla s cibulí je daleko lepší než bez cibule. Cibule je základ. Nedovedu si třeba představit, že do guláše bych nedala cibuli.smajlik - 76

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-22
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78183.
Archiv anket.