Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Před mnoha lety se paní Helena rozhodla, že půjde s dobou a obohatí své kuchyňské vybavení o tlakový hrnec – „papiňák“. Kolegyně v práci naň po každém víkendu pěly chválu a blaženě se usmívaly nad ušetřeným časem a masem měkoučkým jako dort.

A tak i paní Helena prožívala jedno krásné sobotní dopoledne svou papiňákovou premiéru. Zabalila ptáčky, osmahla cibulku, zadělala poctivý omáčkový základ, podlila, uzavřela hrnec a uspokojeně odcházela plnit další domácí povinnosti. U sporáku zůstal sedět věrný kuchtík, který si lebedil v čichání kuchyňských dobrot. Boxer Kim.

Po nějaké chvíli se z kuchyně začalo ozývat ohlušující syčení, jež připomínalo vypouštění nadbytečné páry z lokomotivy. Helena se rozeběhla na místo činu a ve dveřích zůstala stát. Hrnec syčel jako o život a vypadal, že každou chvíli vybouchne. Asi musím trochu ztlumit oheň, usoudila bystře. Hned jí však blesklo hlavou, jak to udělá, protože přiblížit se k tomu ďábelskému přístroji nějak neměla odvahu.

papinNakonec to vyřešila šalamounsky. Svezla se na všechny čtyři a pomalým plížením vpřed se blížila ke sporáku. Uprostřed místnosti se minula s Kimem, který se rovněž plížil, ovšem směrem opačným... Společné měli oba jen jedno – dokonale vytřeštěné oči.

Historek na téma „Mé seznamování s papiňákem“ jsem slyšela nespočet. Tahle mne však pobavila ze všech nejvíc. Já sama jsem při prvním „tlakovém“ pokusu uvařila k obědu místo lahodného hovězího uhelné krátery. První neúspěch mě ale nemohl odradit.

Dnes si vaření bez tlakového hrnce neumím představit. Musím uznat, že pan Denis Papin byl opravdu pašák. Vynalezl toho samozřejmě mnohem více – třeba odstředivé čerpadlo nebo nízkotlaký parní stroj – podle mne je však jeho hrnec to nejdůležitější a nejcennější, co mohl ženám na celém světě přinést.

Vaření v takovém hrnci je totiž paráda. Ušetříte čas, energii, chuťově je jídlo vždy výborné. A jak je to možné? Princip vaření v Papinově hrnci spočívá v tom, že se vaří za mnohem vyššího tlaku, než je ten běžný atmosférický. Uvnitř hrnce se tudíž zvýší teplota na 120 až 130 stupňů Celsia, a doba vaření jídla se tím podstatně zkrátí. Odpadá zdlouhavé stání u plotny, podlévání a míchání... hlavně třeba právě u hovězího masa je takový hrnec služebník k nezaplacení.

V současné době si můžete vybrat z více druhů tlakových hrnců. Jsou opatřeny různými pojistkami – proti otevření pod tlakem,papin tepelnou pojistkou a dalšími. Vyrobeny jsou z kvalitní ušlechtilé oceli, mívají až trojvrstvé sendvičové dno. To zabrání připálení pokrmu, když v tlakovém hrnci nelze v době varu jídlo promíchat.

Některé hrnce mají dokonce dva rozdílné tlaky – můžete si zvolit tlak pro vaření zeleniny, při němž zůstanou zachovány vitaminy, jiný tlak je zase potřeba k vaření masa. Skvělým pomocníkem je také elektronický časovač.

Nezapomeňte vždy pečlivě prostudovat návod k použití. Některé hrnce totiž nejsou vhodné pro všechny typy varných desek.

Teď právě uvažuji o koupi nového papiňáku. Ten, který jsem obdržela před pětadvaceti lety jako svatební dar, už má, chudák, odslouženo. Už se těším na seznamování se svým novým kuchyňským kámošem.

Co vy? Také nedáte dopustit na starý dobrý papiňák? A co nějaká veselá historka z dob začátků? Pochlubíte se?

Meryl


30.10.2012   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 63   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Papiňák. Bojíte se ho, nebo na něj nedáte dopustit?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-69
Řeřicha
Řeřicha - 28.6.2013 10:09

Bojím.
Ale nedám na něj dopustit smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
Jagea
Jagea - 3.11.2012 14:39

Kozoroh18: To si piš. Můj děda byl nejlepší a nejšikovnější člověk na světě, ráda na něj vzpomínám. smajlik - 47

 
Jagea
Jagea - 3.11.2012 14:36

S papiňákem, a to takovýmhle:
obrázek - papin.jpg
mám také zajímavou zkušenost. Měla ho kámoška, jíž jsem často hlídala malého syna u nich v bytě. Vařila jsem hovězí guláš, malý, cca 3letý Michal na stoličce u sporáku "pomáhal". Guláš se pak v papiňáku na sporáku vařil, nic zajímavého se nedělo, takže Michal odběhl do obýváku a já šla za ním... najednou bum, rána jak z děla z kuchyně, papiňák bouchnul, digestoř ohozená, sporák, okolí a také klec s korelou, kterou měli v kuchyni viset na zdi poblíž sporáku. Ta korela byla úplně v šoku, cáry masa visely i na ní... no, přežila to... já si jen říkám, ještě, že jsme tehdy z kuchyně včas odešli my, hlavně malý...
Sama mám taky papiňák, mnohem lepší model, ale stejně ho používám jen sporadicky...

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 3.11.2012 14:13

Jagea - děda měl šikovné české ručičky

 
Jagea
Jagea - 3.11.2012 14:00

Moje babička měla papiňák takový velký, černý, smaltovaný, poklice se na něj šroubovala, měla ho ráda. Ne tak děda. Pořád brblal, že na vaření masa je hrnce škoda... Děda byl koumák a jednoho krásného dne, když babička nebyla doma, předělal milý papiňák na destilační přístroj na výrobu domácí pálenky. Plánoval to asi už dlouho, měl už dávno předtím v dílně, kam krom něho nikdo nechodil, naložené švestky a když se babička vrátila z návštěvy tety Anežky, málem ji ranila mrtvice, když uviděla na plotně svůj milovaný papiňák, kde z otvoru poklice na místě po ventilu vedla měděná trubička do dřezu, tam se vlnila v mnoha záhybech ve studené, stále tekoucí vodě a zase vedla ven, kde pak z takto vytvořeného improvizovaného chladiče vytékala čirá tekutina, kterou děda již labužnicky ochutnával, pálenka prý byla znamenitá . smajlik - 68 Byla jsem v té době malá holka, takže nemohu posoudit. Ale přístroj byl funkční velkou řadu let, i naši v něm ještě pálili slivovici, hruškovici, meruňkovici a bůhví, co ještě... potěšilo mě, že jsem obrázek stejného papiňáku objevila ještě dnes na netu... (no, ostatně, tam se najde všechnosmajlik - 47)
obrázek - papinak.jpg

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 3.11.2012 12:58

papiňák používám často, muž stál u linky a tak měl pohlídat polévku do které jsem přihodila sušenou petržel tak ať se jen otočí varem, poklička ležela ze šikma, tím pára odcházela ven. Někde se stala chyba, poklička sklouzla, muž to nepostřehl a jak těsnila ta guma tak se vytvořil tlak a ten nadzvedl poklici i s polévkou. Polévka na sporáku i kousky masa a tak jsme na uklíd využili našeh smajlik - 40

obrázek - Foto0132(7).jpg

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 3.11.2012 12:54

papiňák používám často, muž stál u linky a tak měl pohlídat polévku do které jsem přihodila sušenou petržel tak ať se jen otočí varem, poklička ležela ze šikma, tím pára odcházela ven. Někde se stala chyba, poklička sklouzla, muž to nepostřehl a jak těsnila ta guma tak se vytvořil tlak a ten nadzvedl poklici i s polévkou. Polévka na sporáku i kousky masa a tak jsme na uklíd využili našehosmajlik - 40


obrázek - Foto0134(3).jpg

máme doma i toto, nevím jak foto dopadlo tek 2x

obrázek - Foto0185(25).jpg

obrázek - Foto0214(31).jpg

 
Jarča*
Jarča* - 31.10.2012 20:08

Aja: budu koukat, díkysmajlik - 47

 
Aja
Aja - 31.10.2012 9:59

Jarča*:
Občas je vidět v akci velký plus menší. Udělala jsem velikou chybu, že jsem si koupila tehdy jen jeden veliký. Fakt neváhejsmajlik - 58

 
Haninka
Haninka - 30.10.2012 21:33

Nedám na něj dopustit, ale mám z něj respekt. Mám starý hliníkový dlouhým uchem, ještě po babičce, minimálně 35 mu určitě bude. Už dlouho koukám po novém, ale nevím, jaký si vybrat smajlik - 26 Ten starý slouží dobře, jen by potřeboval nové těsnění, upouští páru i okolo pokličky, ale nový bych ráda...

 
TULI
TULI - 30.10.2012 20:56

ja se taky papinaku bala ... mamka ho taky nekdy davno spatne zavrela ...

- ale moc mi ho doporucila kamoska a dalsi rady dala EVROPKA .. mam ho asi 2. roky a spokojena ..
- jasne, ze v tom nevarim denne ...ale je to DOBRY POMOCNIK smajlik - 47

 
Milda3
Milda3 - 30.10.2012 18:30

Ťapina: jj,to máte pravdu,kdysi jsem si v něm vařil na chatě vepř.koleno a usnul jsem,ale probudil jsem se ještě včas,bylo upečený ale ještě nepřipálený a bylo dobrý,jinak koleno nebo gulášek si v něm dělám často

 
jamb
jamb - 30.10.2012 17:06

Já nedám dopustit smajlik - 105

 
Ťapina
Ťapina - 30.10.2012 16:08

Nedám na něj dopustit a žádnou katastrofu jsem s ním nikdy nezažila. Jen jednou jsem prolomila to tvrzení, že se v papiňáku nic nepřipálí. Zapomenete-li papiňák na sporáku, až vysyčí ventilem veškerá voda, pak se jídlo připálí i v něm smajlik - 42

 
orinka
orinka - 30.10.2012 15:33

Linda: tak v tom případě by byl opravdu zbytečný, děláváš minutky a na ty ho nepotřebuješ.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-69
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78540.
Archiv anket.