Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?
Rad a různých fíglů na vaření má každá z nás v rukávu určitě několik. Na něco přijde člověk sám, něco se dědí z generace na generaci, jiné triky zase poradí kamarádky. A protože dobrých rad není nikdy dost, třeba vám přijdou vhod i ty naše, které pomohou při vaření masa.
Aby bylo maso křehké, chutné a lahodné
Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý.
Tak. Maso máme vybrané, pustíme se do vaření.
Máte nějaké spolehlivé fígle při přípravě masa? Mně se třeba osvědčilo naklepávat řízky v mikrotenovém sáčku. Nikde kolem nic nestříká a palička zůstane čistá.
1.11.2012 Rubrika: Náš domov | Komentářů 39 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Luciš: Souhlasím!!! Vývar z uzeného masa je určitě straaaaašně nezdravý. Ale nedám dopustit na fazolovou polívku nebo zelňačku, nebo jen normální uzenou polívčičku s kroupami, mňam, mňam!
moje babička mi radila, že když chci mít silný vývar z masa, solím ho až po uvaření-nakonec, a když chci mít silné maso a slabší vývar, maso osolím hned a pak jej vařím.
Světlonoška
Beru - asi to bude ono, musím to v dohledné době zkusit. Díky moc.
annie: 3 vejce,2 lžíce solamylu,3 lžíce majoránky,1 lžička pepře,1 lžička drceného kmínu,1 lžíce sojové omáčky,1 lžička worchesteru,1 lžička soli,8-10 stroužků rozetřeného čeneku,trocha chilli,8-10 plátků libového vepřového.Maso obalíme v omáččce,napěchujeme do sklenice a zalijeme zbytkem.Zakryjeme alobalem.Mělo by vydržet až měsíc
annie: Podle chuti,žloutek,sojovka,nebo gril.koření,i dávám někdy trochu mléka,olej
Vylívat uzenou polívku Ten omastek a tu uzenou chuť??? Sice to není to nejzdravější, ale je to rouhání
mam-ča: a co se zbytkem piva
Milda3 - 1.11.2012 10:26 hlásím se k odběru tak pět kilo by mi stačilo Taky jsme kdysi udívali
annie: Tak já večer zaštrachám,je to v kuchařce od bohdalky-ale to původní bylo lepší,nebo to bylo tím že tenkrát jsem na to používala domácí masenko vlastní.Prostě to stálo v lednici,a dorazila-li nečekaná návštěva,nebo někoho popadla chuť,hrábl a šup s tím na pánev
Fígl na řízky : Osolit, obalit v polohrubé mouce, do rozšlehaného vejce přidat trochu piva a strouhanku umlít z předvčerejších rohlíků.
Díky polohrubé mouce se "obálka" neodlepuje od masa a pivo dá řízkům příjemnou chuť. Čerstvě umletá strouhanka z polotvrdých rohlíků, je krásně nadýchaná.
Jéžiš - čtu na přeskáčku - Beru, to by mohlo být ono, asi tam ta sojovka byla.
Beru, Světlonoška - asi to něco takového bude, ale co se do té majdy dává? Žloutek a ?
Je to pak moc dobré...Nevím, jak to líp popsat.
monja:
kubikm: kupovaný uzený ani nepřijde s kouřem do styku,udí se chemicky a teď taky americkým vynálezem zvaným Liguid smoke-Tekutý kouř
Já mám v Globusu u masa známou a když chci udit tak ji zavolám a jak maj zlevněný maso tak mi připraví 20 kg a pět kilo pro sebe a je to několik druhů vepřovýho a vejde se to v poho do 2 000 korun,to naložín do normální soli,žádná rychlosůl a nechám to tak 5-6 týdnů,mezi tím se to musí přeložit,mezi to občas česnek a udím na zahradě v udírně švestkou a dubem a to je lahoda a ne ten kupovanej .......
Já občas řízky nakládám do jogurtu, ty jsou báječně křehoučký, nebo je pak i s jogurtem šupnu do kukuřičných nebo bramborových lupínků a peču v troubě na pečícím papíře .. taková variace dietního řízku ... ale když dělám steaky, tak je dělám 7 minut po jedný a 7 minut po druhý straně,nikdy do nich nepíchám a pak je na 10 minut zatáhnu do alobalový folie a nechám dojít ... jsou přesně medium rare