Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

Rad a různých fíglů na vaření má každá z nás v rukávu určitě několik. Na něco přijde člověk sám, něco se dědí z generace na generaci, jiné triky zase poradí kamarádky. A protože dobrých rad není nikdy dost, třeba vám přijdou vhod i ty naše, které pomohou při vaření masa.

 

Aby bylo maso křehké, chutné a lahodné

Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý.

 

Tak. Maso máme vybrané, pustíme se do vaření.

  • Jestliže chcete maso dusit, napřed je naložte do tzv. mořidla. To je směs vody, octa, cibule a koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list apod.). Naložené ho nechte v lednici jeden až dva dny. Místo mořidla můžete maso naložit i do kyselého mléka. Kyseliny totiž uvolňují svalová vlákna a maso je pak křehké. Před samotným dušením maso prudce opečte na části tuku, čímž se na povrchu utvoří pevná kůrka. Maso pak zůstane šťavnaté.
      • Připravené plátky masa třeba na řízky nebo na bifteky, které chcete zpracovat až druhý den, potřete rozpuštěným máslem a dejte do lednice. Plátky masa neoschnou a budou křehké.
      • Hotové maso krájejte na jednotlivé porce vždy „přes vlákno“.
      • Před naklepáním navlhčete prkénko, které tak nebude sát šťávu z masa.
      • Při pečení maso nepropichujte, ale opatrně je v pekáči otáčejte obracečkou. Pícháním byste uvolnili z masa šťávu a pak by bylo suché
      • Zbylé upečené maso zabalte do mastného papíru. Tím je uchráníte před oschnutím.
      • Maso solte až před vlastní přípravou. Minutky však osolte až při smažení. Játra a ledvinky solíme, až když jsou hotové.
      • Jestliže chcete mít skutečně křehké řízky, použijte čerstvě umletou strouhanku, která nepojme tolik tuku jako strouhanka starší.
      • Správně upečené maso má mít pěkně zabarvenou kůrku. Dosáhnete toho tím, že je vložíte do předehřáté trouby a zpočátku pečete prudce, aby se na povrchu vytvořila kůrka. Pak teplotu snížíte a dopékáte pomaleji.
      • Je-li maso stále tvrdé, přidejte k němu trochu octa.
      • Uzené maso vařte v dostatečném množství vody. Dvakrát ji slijte a vyměňte za čerstvou. Zbavíte tak maso zbytků láku, takže nebude příliš slané a nebude tolik cítit udírnou.
      • Zmrazené maso rozmrazujte v ledničce po dobu 6–12 hodin.
      • Masový vývar obarvíte přidáním cibule opečené do zlatova.
      • Maso na polévku vložíme vždy do studené vody, aby se pozvolným uváděním do varu hodně vyluhovalo. Jestliže chcete, aby bylo hodně šťavnaté, vložte je naopak do vroucí vody.

         

          Máte nějaké spolehlivé fígle při přípravě masa? Mně se třeba osvědčilo naklepávat řízky v mikrotenovém sáčku. Nikde kolem nic nestříká a palička zůstane čistá.

        • Meryl


          1.11.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 39   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

          Hodnocení článku: 2,1/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

           

          Diskuse ke článku - Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

          Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
          Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-39
          inini
          inini - 3.11.2012 17:15

          Luciš: Souhlasím!!! Vývar z uzeného masa je určitě straaaaašně nezdravý. Ale nedám dopustit na fazolovou polívku nebo zelňačku, nebo jen normální uzenou polívčičku s kroupami, mňam, mňam!

           
          sqwela
          sqwela - 2.11.2012 13:48

          moje babička mi radila, že když chci mít silný vývar z masa, solím ho až po uvaření-nakonec, a když chci mít silné maso a slabší vývar, maso osolím hned a pak jej vařím.

           
          annie
          annie - 2.11.2012 5:43

          Světlonoška smajlik - 47
          Beru - asi to bude ono, musím to v dohledné době zkusit. Díky moc. smajlik - 61

           
          Beru
          Beru - 1.11.2012 19:22

          annie: 3 vejce,2 lžíce solamylu,3 lžíce majoránky,1 lžička pepře,1 lžička drceného kmínu,1 lžíce sojové omáčky,1 lžička worchesteru,1 lžička soli,8-10 stroužků rozetřeného čeneku,trocha chilli,8-10 plátků libového vepřového.Maso obalíme v omáččce,napěchujeme do sklenice a zalijeme zbytkem.Zakryjeme alobalem.Mělo by vydržet až měsícsmajlik - 31

           
          Světlonoska
          Světlonoska - 1.11.2012 17:52

          annie: Podle chuti,žloutek,sojovka,nebo gril.koření,i dávám někdy trochu mléka,olejsmajlik - 64

           
          Luciš
          Luciš - 1.11.2012 14:09

          Vylívat uzenou polívkusmajlik - 76 Ten omastek a tu uzenou chuť??? Sice to není to nejzdravější, ale je to rouhánísmajlik - 16

           
          Luciš
          Luciš - 1.11.2012 14:06

          mam-ča: a co se zbytkem pivasmajlik - 64

           
          PEGG
          PEGG - 1.11.2012 12:52

          Milda3 - 1.11.2012 10:26 smajlik - 60 hlásím se k odběru tak pět kilo by mi stačilosmajlik - 68 Taky jsme kdysi udívali smajlik - 57

           
          Beru
          Beru - 1.11.2012 10:51

          annie: Tak já večer zaštrachám,je to v kuchařce od bohdalky-ale to původní bylo lepší,nebo to bylo tím že tenkrát jsem na to používala domácí masenko vlastní.Prostě to stálo v lednici,a dorazila-li nečekaná návštěva,nebo někoho popadla chuť,hrábl a šup s tím na pánev

           
          mam-ča
          mam-ča - 1.11.2012 10:48

          Fígl na řízky : Osolit, obalit v polohrubé mouce, do rozšlehaného vejce přidat trochu piva a strouhanku umlít z předvčerejších rohlíků.
          Díky polohrubé mouce se "obálka" neodlepuje od masa a pivo dá řízkům příjemnou chuť. Čerstvě umletá strouhanka z polotvrdých rohlíků, je krásně nadýchaná.

           
          annie
          annie - 1.11.2012 10:42

          Jéžiš - čtu na přeskáčku - Beru, to by mohlo být ono, asi tam ta sojovka byla. smajlik - 64

           
          annie
          annie - 1.11.2012 10:41

          Beru, Světlonoška - asi to něco takového bude, ale co se do té majdy dává? Žloutek a ?
          Je to pak moc dobré...Nevím, jak to líp popsat.

           
          Milda3
          Milda3 - 1.11.2012 10:27

          monja: smajlik - 47

           
          Milda3
          Milda3 - 1.11.2012 10:26

          kubikm: kupovaný uzený ani nepřijde s kouřem do styku,udí se chemicky a teď taky americkým vynálezem zvaným Liguid smoke-Tekutý kouř

          Já mám v Globusu u masa známou a když chci udit tak ji zavolám a jak maj zlevněný maso tak mi připraví 20 kg a pět kilo pro sebe a je to několik druhů vepřovýho a vejde se to v poho do 2 000 korun,to naložín do normální soli,žádná rychlosůl a nechám to tak 5-6 týdnů,mezi tím se to musí přeložit,mezi to občas česnek a udím na zahradě v udírně švestkou a dubem a to je lahoda a ne ten kupovanej .......

           
          monja
          monja - 1.11.2012 10:21

          Já občas řízky nakládám do jogurtu, ty jsou báječně křehoučký, nebo je pak i s jogurtem šupnu do kukuřičných nebo bramborových lupínků a peču v troubě na pečícím papíře .. taková variace dietního řízku ... ale když dělám steaky, tak je dělám 7 minut po jedný a 7 minut po druhý straně,nikdy do nich nepíchám a pak je na 10 minut zatáhnu do alobalový folie a nechám dojít ... jsou přesně medium rare smajlik - 57

           

          Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-39
          Sponzori

          Prohledej


          Výherci v soutěžích

          Anketa

          Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

          Zpíváte si občas doma?

          Celkem hlasovalo 78154.
          Archiv anket.