Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Vánoční menu. Aby vám nebylo těžko.

Vánoční menu. Aby vám nebylo těžko.

Ke štědrovečerní večeři v českých rodinách neodmyslitelně patří smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem, v hojném množství je obvykle napečeno vánoční cukroví. Lákavé nabídce se těžko odolává, a tak může především děti z přemíry sladkého a tučného jídla pořádně bolet bříško. Zkuste proto tentokrát připravit Vánoce nejen chutně, ale i zdravě. Není přitom nutné se čehokoliv vzdávat, nemusíte ani měnit připravené štědrovečerní menu. Stačí si trochu pohrát s ingrediencemi a můžeme mít Vánoční dobroty snadno podle zásad zdravé výživy.

 „Vše začíná při nakupování, kdy je důležité nenechat se zlákat výhodnými slevami a nakoupit pouze takovou kvalitu a takové množství jídla, které rodina dokáže bez problémů sníst“ říká nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. „Lednička by neměla praskat ve švech, protože pokud jsou doma velké zásoby potravin, nutí to člověka neustále něco ujídat, což bývá častou příčinou vánočního přibírání i občasných nevolností“ dodává Knížková. Také o Vánocích navíc platí, že by se mělo jíst pravidelně 5 – 6 x denně (rozhodně ne však velké porce) - a v jídelníčku by neměla chybět čerstvá zelenina a ovoce. Při nákupech je vhodné omezit sladkosti, slazené limonády, tučné maso a další potraviny, které dodávají našemu organismu příliš mnoho energie a málo živin.

Rybí polévka

Rybí polévka jako součást štědrovečerní večere je skvělou volbou a pro děti bývá zdravým zpestřením jídelníčku. Rybí maso je zdrojem dobře stravitelných bílkovin a v případě tučných ryb také velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin, včetně tzv. omega-3 (EPA a DHA), působících velice účinně v prevenci onemocnění srdce a cév. Při přípravě štědrovečerního kapra (lososa, pstruha i jiné ryby) vyzkoušejte tentokrát přírodní úpravu, namísto tradičního smažení. „Zkuste tentokrát rybu upéct na olivovém oleji, okořenit čerstvými bylinkami a pokapat šťávou z čerstvého citrónu. Do bramborového salátu můžete nakrájet hodně zeleniny a lepší stravitelnost podpoříte tím, že nahradíte majonézu nebo alespoň její část bílým jogurtem“ doporučuje nutriční terapeutka.  

Odlehčit lze jednoduše i vánoční cukroví. Na chuti to nepoznáte ani vy, ani děti, ale dětská bříška vám budou vděčná. Tipy k nenáročným změnám k lepší stravitelnosti vánočního cukroví a několik zajímavých vánočních receptů „na poslední chvíli“ najdete na www.vyzivadeti.cz.

Komerčníé článek


19.12.2012   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 10   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vánoční menu. Aby vám nebylo těžko.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
YXH
YXH - 22.12.2012 15:25

IVUSKA 56: Linda: Do salatu taky pridavam trochu nalevu z okurek, ma to lepsi chut.
Jinak se klidne prezeru, jeste mam zasobu becherovky, tak se neni ceho bat. smajlik - 68
smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
sharon
sharon - 19.12.2012 17:51

jen ať je mi těžko.....a pořádně ,smajlik - 80 už se na to těším....smajlik - 68 kotel salátu a kilem majonézy , kupu řízků......jupííí to bude amerika v noci...smajlik - 32smajlik - 32smajlik - 32

 
Jagea
Jagea - 19.12.2012 16:41

Komerční článek: smajlik - 37smajlik - 37smajlik - 37

 
helena123
helena123 - 19.12.2012 15:52

Já myslím, že záleží jednak na ingrediencích a jednak na tom, kde se uvaří. Kamarádka si nedávno pořídila takový multifunkční "hrnec" Thermomix a hodlá na něm uvařit celé štědrovečerní menu, tak jsem zvědavá, jak mi pak bude referovat.

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 19.12.2012 13:51

Linda: taky dávám do salátu nálev z okurek je lepší a kort když s erozleží od druhého dne - dělám den dopředu i polévku.

 
sqwela
sqwela - 19.12.2012 11:47

Linda: pochopila jsem, že žiješ někde v cizině, u vás se nejí na Štědrý den ryba? jinak ta kačena se zelím bude druhý den u našich na obídek, jééééé, už se těšímsmajlik - 60

 
Linda
Linda - 19.12.2012 11:39

Brsalat bude, ale az nekdy pozdeji behem svatku. A majo redim nalevem z kyselych okurek, chutna nam to a navic to pripomina ceskou majolku mych detskych let
Na stedry vecer bude pecena kachna smajlik - 57 a veprova pecene s vypecenou kurkou a dvoje brambory a cervene zeli... a pokud po tom vsem nezacne zlucnik protestovat tak ho rozhodne zlikviduji dezertem v kterem je vic slehacky nez vsech ostatnich ingredienci dohromady smajlik - 68

 
sqwela
sqwela - 19.12.2012 11:28

já dělám taky domácí majonézu a smíchám ji s jogurtem a kapříka si klidně osmažím, smažení jako přípravu jídla moc nepoužívám, tak to na Štědrý den klidně prubnu smajlik - 57 a plné stoly žrádla mě celkově moc nelákají, sice ráda jím dobrůtky, ale přežírat smajlik - 52 smajlik - 50se nepotřebuji :-)
Monja: já jsem udělala domácí baylies a už je skoro vypité, takže mně čeká druhé kolo, mňam mňam!smajlik - 38

 
monja
monja - 19.12.2012 9:55

Aby mi nebylo těžko, dělám salát napůl s majonézou - domácí a napůl s bílým jogurtem a řízky peču v troubě ... sladký moc nemusím, ovoce a zeleninu nakupuju skoro po vagónech ... jen toho alkoholu, co člověk vypijesmajlik - 76 .. takže vaječňák letos nedělám .. smajlik - 92 zatím, nevím, jestli nevyměknu smajlik - 97 tak uvidím,jak to zvládnu smajlik - 68

 
ajjana
ajjana - 19.12.2012 9:02

děkuji za rady,ale nepoužiju..když se člověk nepřežírá celý rok,tak si bez výčitek svědomí může dopřát klasické dobré menu bez nějakých náhražek..smajlik - 105

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 84177.
Archiv anket.