Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.

Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.

Pizza – slaný koláč, původem z Itálie, obložený v podstatě čímkoliv co přijde kuchaři pod ruku, základ tvoří rajčatová omáčka a sýr….kdo by tuto dobrotu neznal? Kolik ovšem obsahuje kalorií se zmiňovat nebudu, mohla by mě přejít chuť a to nechci riskovat. V podstatě kamkoliv se člověk vypraví vždycky někde potká pizzerii, občas s velice vydařeným sortimentem a jindy s čímsi, co pizzu připomíná pouze díky naši fantazii.

Pizza, ať už domácí a nebo z pizzerie, patří mezi mé oblíbence. Nejsem příznivcem fast foodu, a tak pokud jsem nucena stravovat se někde po cestách, volím pizzerii. Jak jsem už psala, občas to nebyla nejšťastnější volba, ale nikdy nenásledovaly žaludečně - střevní potíže, což o potravě z konkurenčních řetězců nemůžu vždy tvrdit.

Při svých toulkách jsem ochutnala pizzu na různých místech. Je zajímavé, že některé pizzy jsou stejné kdekoliv na světě – šunková, s mořskými plody (pravda někdy mraženými), sýrová se liší pouze podle nabídky místních sýrů.

Na druhou stranu jsou pizzy, které nikde jinde nepotkáte. Z vlastní zkušeností mužů říci, že brokolicovou pizzu a nebo vůbec brokolici na pizze jsem potkala pouze v Čechách. Stejně tak je českou specialitou dávat na pizzu Eidam, ale musím uznat že to není špatný nápad a kdybych k němu měla přístup, budu ho používat i doma. Naopak mého bratra jsem před lety vyvedla krapet z míry, když jsem mu předložila domácí pizzu se zeleninovou směsí včetně kukuřice. On je taky pizzový maniak, ale kukuřici v této podobě potkal poprvé.

V Dánsku je velice oblíbená pizza s mletým hovězím masem. V podstatě se dělá stejně jako omáčka na špagety, ale tekutina se zredukuje na minimum. Sýr se někdy dává pod maso a jindy na maso a rajčatová omáčka se zamíchá přímo do masové směsi. Pizza se někdy dále obkládá tím, co člověk zrovna potká v ledničce a jindy se rovnou upeče pouze s masovou směsí. Někteří jedinci tuto masovou směs rovnou promíchají i s uvařenými špagetami a mrsknou všechno na těsto a společně upečou. Tato lahůdka se dá zakoupit i v pizzeriích. Musím se přiznat, že mě nenadchla. Ano bylo to jedlé, ale prostě těsto obložené špagetami není pro mé chuťové buňky to pravé ořechové.

Dalším dánským oblíbencem je pizza s kebabem a na hotovou upečenou, ještě horkou se dává na tenké proužky nakrájený ledový salát a všechno se pokape bílým dresinkem ze zakysané smetany. Podivná kombinace, ale velice chutná.

Cestou do a z práce poslouchám pravidelně rádio, každý pátek odpoledne vysílají pořad nazvaný Dilema posluchačů. Nedávno bylo oddychové téma, kdy jeden posluchač vznesl dotaz ohledně pizzy. Byl v jakési luxusní restauraci v Kodani a nabízeli tam pizzu za 2.000,-ddk (násobte přibližně 3,-kč) a ptal se ostatních posluchačů, kde je pomyslná hranice, co se ještě dá či už nedá nacpat na pizzu a kolik by byli ochotni za to zaplatit. Mimochodem na zmíněné pizze byl kaviár, mascarpone, zakysaná smetana, červená cibule, pažitka a podávala se s láhví šampaňského. Musím se přiznat, že přes 70,-ddk za kus nejdu i kdyby mi ji podávali na zlatým podnose. Každopádně sešlo se hodně názorů a redakce rozšířila diskuzi jakou nejpodivnější pizzu jste kdy jedli. Diskuze mě zaujala natolik, že jsem si po příjezdu domů šla pustit rádio a poslouchala jsem vysílání až do konce.

Za nejzajímavější příspěvky považuji:

- pizza calzone (obložené těsto se přehne a všechno se peče jako kapsa) naplněná hranolkami a béarnaise omáčkou

- pizza calzone naplněná špagetami a masovými kuličkami, navrchu vše polité rozpuštěnou čokoládou

- pizza s volským okem a opečenou slaninou

- pizza s gorgonzola sýrem, makrelou a ančovičkami

- pizza s tuňákem, škeblemi, krevetkami a ananasem

- pizza s biftekem z koňského masa obložená čerstvým špenátem

- a jeden posluchač ochutnal ve Skotsku pizzu, která šla z mrazáku rovnou do fritovacího hrnce a pak mu na hotovou navršili hranolky a všechno zlili kečupem ….Dobrou chuť!

A teď je řada na Vás. Jakou nejpodivnější pizzu jste Vy kdy a kde ochutnali, anebo naopak potkali na jídelním lístku a neměli odvahu vyzkoušet?

Linda


12.6.2013   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 36   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-38
jangrew
jangrew - 20.11.2013 9:37

Já mám ráda na pizzu čerstvé bylinky, které si pěstuji sama www.semena.cz Od nich mi vždycky všechno pěkně naklíčilo a vyrostlo smajlik - 105

 
Stanik
Stanik - 13.6.2013 9:19

Almega: vidis, ja tyhle veci taky nejdela, nez jsem si je dala poprve ve Spanelsku naprosto cerstve ... to je pak lahoda. Nejvic mi chutnalo v Calabrii a s laskou vzpominam na spaghetti cozze e vongole. Tohle jidlo uz od te doby nic neprekonalo smajlik - 58

 
Stanik
Stanik - 13.6.2013 9:17

Monik: http://www.ristoranteprosecco.cz
- minule jsme byli na jarnim menu.. dalo se vzit bud v "hole podobe" , nebo ke kazdemu vinu sklenka doporucovaneho vina.... fakt luxus. Jen doporucuji.smajlik - 57

 
Stanik
Stanik - 13.6.2013 9:15

Milda3: jj, ta restaurace neni uplne nejlepvnejsi, ale ta jidla jsou za ty penize rozhodne " levna" v pomeru ke kvalite. Milujeme tam degustacni menicka.. vzdy tematicky zamrena, jendou za ctvrt roku, na vanoce a velikonoce delaji "takeaway" vsechno je "domaci" a vytecne... a rozhodne to za tu usporu casu stoji.

 
Gorawen
Gorawen - 12.6.2013 20:49

Pizza je prima nekdy k ni staci udelat jenom zeleninovy salat a je obed nebo vecere k tomu jednu sklenicku smajlik - 53 cerveneho prima, rychla vecere...Nactileti, skolaci skoro vsichni ji maji radi...
Ja mam rada nizsi, ale ne zase uplne - spise klasiku bez masa spenat, brokolice, houby, rajcata v podstate je to jedno...
Nemam rada takovou tu opravdu hodne vysokou s megamnozstvim mastneho syru...

 
Světlonoska
Světlonoska - 12.6.2013 14:04

smajlik - 58Dobrá je také falešná"z listového těstasmajlik - 94

 
evropka
evropka - 12.6.2013 13:52

Almega: to bylo určo z mrazáku

 
Anahir
Anahir - 12.6.2013 13:32

docela bych ochutnala tu, jak psala Minda - mango, banány, sýr...
Ale osobně mám nejraději se slaninou, sýrem, rajčaty a smetanou.

Jinak pizza s hranolkama je teda smajlik - 20smajlik - 20

 
Světlonoska
Světlonoska - 12.6.2013 13:28

smajlik - 50Sestra se naučila těsto na pizzu ode mě a co na to dáme,je osvědčeně dobré,a velmi jednoduché-co lednice dásmajlik - 68v restauraci nás celkem ani nenapadne si ji dát..smajlik - 66

 
Almega
Almega - 12.6.2013 13:07

Mně chutná pizza,co dělá manžel- podle italské kuchařky.Jinak nejhnusnější jsem jedla asi před 20 lety v nějaké hospodě proti autobusáku Florenc a to byla tvrdá vysušená placka na vylámání zubů,na tom trochu kečupu a mikrominimální částice sýra...Nepotrpím si příliš na jídla,pocházející z ciziny,mně stačí naše,česká,třeba bramborová kaše a karbanátky z kapusty.Plody moře,škeble,šneky a tak bych nevzala do úst...

 
Žábina
Žábina - 12.6.2013 12:37

já mám nejraději pizzu s parmskou šunkou a parmazánem...

 
Monik
Monik - 12.6.2013 12:08

Aha, rychlejc pisu nez ctu smajlik - 76smajlik - 68 Tak to se teda tesim na clanek lindo smajlik - 32smajlik - 68

Stanik: Diky za tip, my na Prosek obcas jezdime. Tak mrknu na net a vyzkousim. Pizzerie mam rada smajlik - 61

 
Milda3
Milda3 - 12.6.2013 12:08

Stanik: to je fakt že tam maj spoustu dobrot, Italskejch specialit,ale za ty ceny v průměru okolo třech stovek jen za jídlo + tedy ostatní tak to je opravdu tak na jednu návštěvu nebo maximálně dvě za měsíc,viděl jsem tam některá jídla co měli hosté a bylo to už na pohled jedlé a pěkně upravené,může se vám tam i pěkně sedět na terase na kávu nebo pivko či vínečko

 
Monik
Monik - 12.6.2013 12:06

Ted ctu prispevky a pridavam se k IVUSCE, ze jsem taky zvedava na clanek z Prahy smajlik - 31

 
Monik
Monik - 12.6.2013 12:02

Jinak teda zajimave kombinace maji jedni rekove v pizzerii kousek od nas. Ale me spis chutnaji jednodussi kombinace. Treba rajcatovy zaklad, zelenina, houby nebo syr.
Na pizzu se da asi opravdu nahazet co kdo najde a co komu chutna.
Vzpomnela jsem si pri tom cteni seznamu na pejska a kocicku jak varili dort smajlik - 68

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-38
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77180.
    Archiv anket.