Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.
Pizza – slaný koláč, původem z Itálie, obložený v podstatě čímkoliv co přijde kuchaři pod ruku, základ tvoří rajčatová omáčka a sýr….kdo by tuto dobrotu neznal? Kolik ovšem obsahuje kalorií se zmiňovat nebudu, mohla by mě přejít chuť a to nechci riskovat. V podstatě kamkoliv se člověk vypraví vždycky někde potká pizzerii, občas s velice vydařeným sortimentem a jindy s čímsi, co pizzu připomíná pouze díky naši fantazii.
Pizza, ať už domácí a nebo z pizzerie, patří mezi mé oblíbence. Nejsem příznivcem fast foodu, a tak pokud jsem nucena stravovat se někde po cestách, volím pizzerii. Jak jsem už psala, občas to nebyla nejšťastnější volba, ale nikdy nenásledovaly žaludečně - střevní potíže, což o potravě z konkurenčních řetězců nemůžu vždy tvrdit.
Při svých toulkách jsem ochutnala pizzu na různých místech. Je zajímavé, že některé pizzy jsou stejné kdekoliv na světě – šunková, s mořskými plody (pravda někdy mraženými), sýrová se liší pouze podle nabídky místních sýrů.
Na druhou stranu jsou pizzy, které nikde jinde nepotkáte. Z vlastní zkušeností mužů říci, že brokolicovou pizzu a nebo vůbec brokolici na pizze jsem potkala pouze v Čechách. Stejně tak je českou specialitou dávat na pizzu Eidam, ale musím uznat že to není špatný nápad a kdybych k němu měla přístup, budu ho používat i doma. Naopak mého bratra jsem před lety vyvedla krapet z míry, když jsem mu předložila domácí pizzu se zeleninovou směsí včetně kukuřice. On je taky pizzový maniak, ale kukuřici v této podobě potkal poprvé.
V Dánsku je velice oblíbená pizza s mletým hovězím masem. V podstatě se dělá stejně jako omáčka na špagety, ale tekutina se zredukuje na minimum. Sýr se někdy dává pod maso a jindy na maso a rajčatová omáčka se zamíchá přímo do masové směsi. Pizza se někdy dále obkládá tím, co člověk zrovna potká v ledničce a jindy se rovnou upeče pouze s masovou směsí. Někteří jedinci tuto masovou směs rovnou promíchají i s uvařenými špagetami a mrsknou všechno na těsto a společně upečou. Tato lahůdka se dá zakoupit i v pizzeriích. Musím se přiznat, že mě nenadchla. Ano bylo to jedlé, ale prostě těsto obložené špagetami není pro mé chuťové buňky to pravé ořechové.
Dalším dánským oblíbencem je pizza s kebabem a na hotovou upečenou, ještě horkou se dává na tenké proužky nakrájený ledový salát a všechno se pokape bílým dresinkem ze zakysané smetany. Podivná kombinace, ale velice chutná.
Cestou do a z práce poslouchám pravidelně rádio, každý pátek odpoledne vysílají pořad nazvaný Dilema posluchačů. Nedávno bylo oddychové téma, kdy jeden posluchač vznesl dotaz ohledně pizzy. Byl v jakési luxusní restauraci v Kodani a nabízeli tam pizzu za 2.000,-ddk (násobte přibližně 3,-kč) a ptal se ostatních posluchačů, kde je pomyslná hranice, co se ještě dá či už nedá nacpat na pizzu a kolik by byli ochotni za to zaplatit. Mimochodem na zmíněné pizze byl kaviár, mascarpone, zakysaná smetana, červená cibule, pažitka a podávala se s láhví šampaňského. Musím se přiznat, že přes 70,-ddk za kus nejdu i kdyby mi ji podávali na zlatým podnose. Každopádně sešlo se hodně názorů a redakce rozšířila diskuzi jakou nejpodivnější pizzu jste kdy jedli. Diskuze mě zaujala natolik, že jsem si po příjezdu domů šla pustit rádio a poslouchala jsem vysílání až do konce.
Za nejzajímavější příspěvky považuji:
- pizza calzone (obložené těsto se přehne a všechno se peče jako kapsa) naplněná hranolkami a béarnaise omáčkou
- pizza calzone naplněná špagetami a masovými kuličkami, navrchu vše polité rozpuštěnou čokoládou
- pizza s volským okem a opečenou slaninou
- pizza s gorgonzola sýrem, makrelou a ančovičkami
- pizza s tuňákem, škeblemi, krevetkami a ananasem
- pizza s biftekem z koňského masa obložená čerstvým špenátem
- a jeden posluchač ochutnal ve Skotsku pizzu, která šla z mrazáku rovnou do fritovacího hrnce a pak mu na hotovou navršili hranolky a všechno zlili kečupem ….Dobrou chuť!
A teď je řada na Vás. Jakou nejpodivnější pizzu jste Vy kdy a kde ochutnali, anebo naopak potkali na jídelním lístku a neměli odvahu vyzkoušet?
12.6.2013 Rubrika: Náš domov | Komentářů 36 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Já mám ráda na pizzu čerstvé bylinky, které si pěstuji sama www.semena.cz Od nich mi vždycky všechno pěkně naklíčilo a vyrostlo
Almega: vidis, ja tyhle veci taky nejdela, nez jsem si je dala poprve ve Spanelsku naprosto cerstve ... to je pak lahoda. Nejvic mi chutnalo v Calabrii a s laskou vzpominam na spaghetti cozze e vongole. Tohle jidlo uz od te doby nic neprekonalo
Monik: http://www.ristoranteprosecco.cz
- minule jsme byli na jarnim menu.. dalo se vzit bud v "hole podobe" , nebo ke kazdemu vinu sklenka doporucovaneho vina.... fakt luxus. Jen doporucuji.
Milda3: jj, ta restaurace neni uplne nejlepvnejsi, ale ta jidla jsou za ty penize rozhodne " levna" v pomeru ke kvalite. Milujeme tam degustacni menicka.. vzdy tematicky zamrena, jendou za ctvrt roku, na vanoce a velikonoce delaji "takeaway" vsechno je "domaci" a vytecne... a rozhodne to za tu usporu casu stoji.
Pizza je prima nekdy k ni staci udelat jenom zeleninovy salat a je obed nebo vecere k tomu jednu sklenicku cerveneho prima, rychla vecere...Nactileti, skolaci skoro vsichni ji maji radi...
Ja mam rada nizsi, ale ne zase uplne - spise klasiku bez masa spenat, brokolice, houby, rajcata v podstate je to jedno...
Nemam rada takovou tu opravdu hodne vysokou s megamnozstvim mastneho syru...
Dobrá je také falešná"z listového těsta
Almega: to bylo určo z mrazáku
docela bych ochutnala tu, jak psala Minda - mango, banány, sýr...
Ale osobně mám nejraději se slaninou, sýrem, rajčaty a smetanou.
Jinak pizza s hranolkama je teda
Sestra se naučila těsto na pizzu ode mě a co na to dáme,je osvědčeně dobré,a velmi jednoduché-co lednice dáv restauraci nás celkem ani nenapadne si ji dát..
Mně chutná pizza,co dělá manžel- podle italské kuchařky.Jinak nejhnusnější jsem jedla asi před 20 lety v nějaké hospodě proti autobusáku Florenc a to byla tvrdá vysušená placka na vylámání zubů,na tom trochu kečupu a mikrominimální částice sýra...Nepotrpím si příliš na jídla,pocházející z ciziny,mně stačí naše,česká,třeba bramborová kaše a karbanátky z kapusty.Plody moře,škeble,šneky a tak bych nevzala do úst...
já mám nejraději pizzu s parmskou šunkou a parmazánem...
Aha, rychlejc pisu nez ctu Tak to se teda tesim na clanek lindo
Stanik: Diky za tip, my na Prosek obcas jezdime. Tak mrknu na net a vyzkousim. Pizzerie mam rada
Stanik: to je fakt že tam maj spoustu dobrot, Italskejch specialit,ale za ty ceny v průměru okolo třech stovek jen za jídlo + tedy ostatní tak to je opravdu tak na jednu návštěvu nebo maximálně dvě za měsíc,viděl jsem tam některá jídla co měli hosté a bylo to už na pohled jedlé a pěkně upravené,může se vám tam i pěkně sedět na terase na kávu nebo pivko či vínečko
Ted ctu prispevky a pridavam se k IVUSCE, ze jsem taky zvedava na clanek z Prahy
Jinak teda zajimave kombinace maji jedni rekove v pizzerii kousek od nas. Ale me spis chutnaji jednodussi kombinace. Treba rajcatovy zaklad, zelenina, houby nebo syr.
Na pizzu se da asi opravdu nahazet co kdo najde a co komu chutna.
Vzpomnela jsem si pri tom cteni seznamu na pejska a kocicku jak varili dort