Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vařte s rozmarýnem. Bojujete tím proti rakovině.

Vařte s rozmarýnem. Bojujete tím proti rakovině.

Okořeníte-li maso nebo jiný tepelně upravovaný pokrm rozmarýnem, snížíte tím množství rakovinotvorných látek vznikajících při vaření. Uvádí to článek publikovaný v únoru 2010 v časopisu Journal of Food Science, vydávaným společností Institute of Food Technologists.

Jedovaté heterocykly

Zejména v mase a rybách dochází vlivem smažení, grilování, pečení a opékání ke tvorbě heterocyklických aminů. Tyto látky patří mezi známé karcinogeny. Vědci se proto zaměřili na možnosti, jak vznik těchto nebezpečných látek během tepelné úpravy omezit.

Co na to rozmarýn

V provedené studii výzkumníci srovnávali rozmarýn v pěti různých koncentracích. Hlavním cílem studie bylo zjistit, do jaké míry dokáže rozmarýn potlačovat tvorbu heterocyklických aminů v mase vystaveném vysokým rozmarýnteplotám.

Jak se vařilo

Extrakt z rozmarýnu byl ředěn od deseti do čtyřiceti procent v lihovém roztoku a byl přidáván přímo ke zkoumaným plátkům masa, které byly z obou stran po dobu pěti minut vystaveny teplotě 204,4° C a po dobu šesti minut 190,5° C.

Každý rozmarýn je účinný

Po změření množství sledovaných aminů vědci zjistili, že k jejich snížení došlo vždy, bez ohledu na koncentraci roztoku rozmarýnu. Navíc bylo zjištěno, že nižší koncentrace rozmarýnu při vyšší testované teplotě účinkovaly lépe. Podrobnější chemická analýza těchto koncentrací ukázala, že kromě kyseliny rozmarýnové obsahovaly ještě karnosol a kyselinu karnosovou. Vědci předpokládají, že všechny tyto složky se podílejí na omezování tvorby kancerogenních heterocyklů.

Rozmarýn v kuchyni

I když třeba maso moc často nebo vůbec nejíte, tato bylinka je užitečná i v jiných směrech. Používá se k okořenění hub a bylinných smetanových omáček, v provensálské směsi k ochucení těstovin. Pomáhá proti nechutenství a poruchám zažívání, klidní rozjitřené nervy a má antibakteriální účinky.

(zak)

 

Zdroj: www.lecba-rakoviny.cz

Převztaý článek


1.6.2010   Rubrika: Zdraví a krása   |   Komentářů 14   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vařte s rozmarýnem. Bojujete tím proti rakovině.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
IHope
IHope - 1.6.2010 21:58

Linda: ja mam rada tohle
http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/provencal-roasted-chicken-with-honey-and-thyme-recipe/index.html

 
martus
martus - 1.6.2010 16:59

smajlik - 61takze mam sanci tady jeste dlouho strasit - velky ker za chaloupkou, desitky dalsich dale v lese, mam ho vzdy plnou vazu a lamu pro vuni, pohazuji v mistnosti i v kuchyni. Cpu do kazdeho jidla, ale systemem: primerene, primerene. A ted jeste podle sharon se vodou z vyluhovaneho rozmarynu budu denne postrikovat rozprasovacem, aby na mne nelezla klistata a pochopitelnesmajlik - 40 taky, na neho klistata leti. At zije rozmarynsmajlik - 47

 
Lizbet
Lizbet - 1.6.2010 15:39

Kozoroh18: také mám strach z té chuti k jídlu. Do 50ti - no problem - ale poslední roky smajlik - 76

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 1.6.2010 13:47

Tak se dám na rozmarýn, co bych neudělala proto, abych tu dlouho strašila. Ale když to podporuje chuť k jídlu, tak to teda nevím nevím.

 
Almega
Almega - 1.6.2010 13:30

Mě rozmarýn voní jen jako kytka,ale do jídla nee....

 
sharon
sharon - 1.6.2010 11:09

dadka: nesmíš ho tam dát otýpku....smajlik - 34 já dám tak dvě , tři snítky.....smajlik - 54

 
dadka
dadka - 1.6.2010 11:07

sharon:
A nevoní to jídlo moc?

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 1.6.2010 10:50

Já di něj nakládám maso na grilování, ale přidávám i tymián a šalvěj. pěstuji si to na zahrádce. Jak ale píše sharon, můžeš dát skoro ke všemu na ovonění.

 
sharon
sharon - 1.6.2010 10:34

majucha: obrázek - vc4.gifobrázek - vc2.gifsmajlik - 47

 
štoudev
štoudev - 1.6.2010 10:20

sharon: samozřejmě, že jsem zvíře. Za prvé jsem velký zvíře, a za druhé jsem včela. smajlik - 68

 
sharon
sharon - 1.6.2010 10:11

majucha: ale toš....nechcípnu ???? copak jsi zvíře....a možná že jsismajlik - 34 někde na úřaděsmajlik - 76

 
štoudev
štoudev - 1.6.2010 9:39

Jo? To jsem ani nevěděla, mám ho ráda, hezky voní, a tak ho cpu do každýho masa. Kurňa, já snad nikdy nechcípnu smajlik - 80smajlik - 34

 
sharon
sharon - 1.6.2010 8:44

jo proto já mám takovej apetit ...smajlik - 76 pomáhá při nechutenství...smajlik - 68

 
sharon
sharon - 1.6.2010 8:43

pěstuju na verandě , mám ho spoustu, na každé pečené či dušené masko, za zapékané brambory, stačí snítka, jen tak volně přidat.....ovoní , ochutí smajlik - 47

 
Linda
Linda - 1.6.2010 8:27

Nebyl by nejaký recept? Rozmarýn pouzívám pouze susený do omácky s whisky, jinak nevím do ceho a jak bych ho vrazila smajlik - 26.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77048.
    Archiv anket.