Papája pomůže zahojit ránu
Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka vůbec nevypadá na to, že v sobě obsahuje jeden z nejmocnějších trávicích enzymů, jaké se v přírodě vyskytují. Tento enzym se jmenuje papain a odpradávna se využívá kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům.
Návrat ke kořenům
Dnešní moderní medicína často znovuobjevuje moudrost našich předků a přírodních národů, kteří uměli využívat léčivé látky přirozeně se vyskytující v přírodě. Je tomu tak i v případě papainu. Dnes už dokážeme přesně říct, jakým mechanismem tato látka příznivě ovlivňuje naše zdraví.
Na popáleniny i chronické rány
Původní obyvatelé Havaje a Tahiti připravovali léčivé obklady především ze slupek papáji, protože v této části ovoce je koncentrace papainu největší. Jeho neobyčejně vyvinutá schopnost štěpit bílkoviny může být některým organismům na obtíž, především bakteriím. Co to v praxi znamená?
(vek)
Zdroj: www.hojeni-ran.cz
24.9.2012 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 0 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5