Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Alergie na koření – čím je pálivější, tím je to horší

Alergie na koření – čím je pálivější, tím je to horší

Tato přecitlivělost patří mezi ne příliš časté druhy alergií. Řešení se zdá jednoduché, ale vyhnout se nákupu sáčku s nápisem "kořenicí přípravek" opravdu nestačí. Nebezpečí se bohužel skrývá i ve vysokém procentu běžně prodávaných potravin, a dokonce též v kosmetice nebo parfémech.

 

Utajený nepřítel

Vzhledem k tomu, že množství koření v potravinách není nikterak regulováno, často ani nebývá jeho přítomnost uvedena na etiketách. A právě to dělá z těchto ingrediencí obtížně identifikovatelný alergen, kterému se lze jen těžko vyhnout. Podle hrubých odhadů je za dvě procenta potravinových alergií zodpovědná právě kořenicí přísada. Celkový počet odhalených alergiků se tak zdá být značně podhodnocený, a to zejména kvůli nedostatku odpovídajících diagnostických kožních či krevních testů – ty by pomohly alergii na určitý typ koření odhalit.

 

Může být hůř 

Přestože alergie na koření zatím patří mezi ty vzácnější typy, s nárůstem možností využít tyto ingredience nejen v potravinářství, ale i při výrobě kosmetiky lze brzy očekávat zvýšení výskytu této přecitlivělosti. Vzhledem k tomu, že postižení ve snaze vyhnout se obávanému alergenu často přistupují k výraznému omezení jídelníčku, bojí se odborníci hrozící podvýživy a celkového snížení kvality života těchto lidí. A na jaké druhy koření můžeme být citliví? 

  • Nejčastěji bývají lidé alergičtí na skořici nebo česnek.
  • Existují však také osoby zvýšeně citlivé na pepř nebo vanilku.
  • Nebezpečné jsou zejména kořenicí směsi, které mohou obsahovat až desítky různých druhů koření. Platí přitom, že čím je směs pálivější, tím vyšší riziko rozvoje alergické reakce s sebou přináší.
  • Tepelná úprava pokrmů obsahujících koření může alergen buď oslabit, nebo ho naopak udělat agresivnějším – záleží na druhu.
    • Různé reakce 

      Alergická reakce nemusí vzniknout jen po pozření potraviny obsahující koření, ale také po jeho vdechnutí nebo kontaktu s pokožkou – právě to hrozí v případě některých kosmetických přípravků či parfémů. Samotná reakce pak může probíhat neškodně v podobě kýchání, nebo naopak velmi dramaticky za rozvoje život ohrožujícího anafylaktického šoku.

      Pokud máte podezření, že právě vy trpíte alergií na koření, neváhejte se obrátit na alergologa. Ten vám s odhalením příčiny vašich potíží a jejich léčbou jistě pomůže.

       

      (veri)

      Zdroj: www.bez-alergie.cz

      Převzatý článek


      16.1.2013   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 1   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Alergie na koření – čím je pálivější, tím je to horší

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Jagea
      Jagea - 16.1.2013 23:19

      Miluji pálivá jídla. smajlik - 99

       
      Almega
      Almega - 16.1.2013 18:35

      Nejím pálivá jídla a ani taková nevařím,nikdo by to u nás nejedl.

       

      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

        Anketa

        Covid

        Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

        Celkem hlasovalo 77179.
        Archiv anket.