Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?

Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?

V posledních letech se v našich obchodech objevují alternativy mlékárenských výrobků. Možná máte s těmito produkty zkušenosti, možná jste je ani nezaregistrovali. Jakou z těchto dvou skupin upřednostnit a proč?

 

Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro nás po celý život v různých formách neopominutelnou součástí naší výživy. Neobejdeme se bez něj ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí.

„Mléčné výrobky můžeme doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly“,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných živin obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.“

Co jsou náhražky mléčných výrobků?

Nejen krize nahrává levnějším výrobkům. Tento trend postihl i produkty z mléka a začaly se tak vyrábět jejich imitace, kdy je nějaká mléčná složka nahrazena jinou.

„Může jednat například o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Takovéto výrobky se samozřejmě mohou vyrábět i prodávat - nejsou nikterak zdravotně závadné - ale nesmějí být označovány jako mléčné výrobky, tedy např. jako sýr, máslo, apod., což se v poslední době velmi často stává,“ objasňuje odborník projektu Bílé plus. „Podobné označování a pojmenovávání je zavádějící, klamavé a velmi často v rozporu s potravinářskou legislativou.“

 

Mléko, či „nemléko“?

Když bychom tedy porovnali mléčné výrobky s jejich náhražkami, vyplyne nám následující:

 

Mléko:

  • Mléčné bílkoviny - jsou základní součástí buněčných struktur, mezibuněčných tkání, hormonů a enzymů. „Mají vysokou stravitelnost, proto jsou snadno přijímány, dobře vstřebávány ve střevech a přinášejí lidskému organismu veškeré aminokyseliny potřebné pro jeho vývoj. Známé jsou také terapeutické účinky mléka, např. při žaludečních vředech.“
  • Mléčný tuk - má energetickou a ochrannou funkci. Je nejbohatším zdrojem vitamínu A, obsahuje ale i vitamíny D,E a F. „Mléčný tuk je prospěšný např. při dietách lidí trpících chorobami trávicího ústrojí, žaludečních, žlučníkových a jaterních onemocnění. Obsahuje přirozeně 60-70% nasycených a 30-40% nenasycených mastných kyselin, které působí velmi blahodárně na cévní systém.“
  • Mléčný cukr – laktóza - má ve výživě obdobnou funkci jako další sacharidy. Tvoří převážně zdroj energie, která je rychle a snadno využitelná. „U řady mléčných výrobků je laktóza, nebo její část, přeměněna na kyselinu mléčnou, která má rovněž mimořádný význam. V potravině brzdí rozvoj nežádoucí hnilobné mikroflóry a působí jako přirozený konzervant.“ Obdobně pak působí v celém zažívacím traktu, zejména pak v tlustém střevě, které tak chrání před negativním působením hnilobné mikroflóry.
  • Vápník – „Příjem z mléka a mléčných výrobků je jedinečný. Jeho zvýšená spotřeba je nezbytná u malých dětí a především pak u rostoucí mládeže, těhotných a kojících žen, ale také u starších lidí. Nedostatek vápníku způsobuje velmi závažná onemocnění kostí – osteoporózu a osteomalácii, poruchy srážlivosti krve, poruchy činnosti ledvin a další. Ve výživě naší populace zajišťují mléčné výrobky asi 70% přísunu vápníku. Zbytek je dodáván zeleninou a ovocem (16%), vodou (7%), cereáliemi (4%), masem a rybami (3%).“
  • Jsou chutnější.
    • Analogy mléčných výrobků:

      • Bývají obvykle levnější
      • „Obsahují-li např. tukovou složku rostlinného původu, pak mají oproti mléčným výrobkům vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné např. u nemocných s kardiovaskulárními onemocněními.“
      • Jejich chuť nemusí být ale vždy charakteristická pro tradiční mléčný produkt a v jejich chuti bývá typická margarínová chuťová stopa
      • Přítomný rostlinný tuk může být ale naopak přínosem pro snadnější roztíratelnost i po bezprostředním vyjmutí výrobku z ledničky.
      • Některé analogové produkty mohou obsahovat i zdraví prospěšné fytosteroly. „Ty mají významné biologické funkce jako strukturní složka buněčných membrán a jejich význam pro naše zdraví souvisí s jejich preventivním působením především proti kardiovaskulárním onemocněním. Pokud jsou konzumovány v dostatečném množství, mohou příznivě ovlivnit hladinu celkového a LDL - cholesterolu v plasmě.
        • Více informací najdete na www.bileplus.cz.

          Komerční článek


          5.3.2013   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 6   |   Vytisknout

          Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

           

          Diskuse ke článku - Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?

          Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
          Světlonoska
          Světlonoska - 7.3.2013 8:02

          smajlik - 76Jj,na domácí chleba si přece nenamaži margarín,není nad máslíčkosmajlik - 66

           
          sharon
          sharon - 5.3.2013 16:21

          a nám chutná máslová Stella.........heč.............pravé máslo na brambory , kaše, krupičku, jíšku.....

           
          Jagea
          Jagea - 5.3.2013 10:39

          Slovo náhražka mně evokuje něco hnusného. Pryč s náhražkami a komerčními články.smajlik - 9

           
          dadka
          dadka - 5.3.2013 9:03

          Studeného mléka se s chutí napiju, mám ráda i kefíry a kyšku., miíluju jogurtová mléka.Dlouho jsem používala mazací rostlinné tuky, ale když si chci pochutnat na čerstvém chlebu, tak není nad pravé máslo.

           
          Světlonoska
          Světlonoska - 5.3.2013 7:27

          Co se týká másla,jemu se nic nevyrovná,mazací tuky"nemusímsmajlik - 66

           
          Světlonoska
          Světlonoska - 5.3.2013 7:26

          Mléko nepiji,ale podmáslí a kefír mám ráda,jsou mnohem zdravější a hlavně stravitelnější,náš organismus mléko špatně zpracovává,je třeba"přeskočit 1proces,alespon tak jsem to kdysi někde četlasmajlik - 64

           

          Sponzori

          Prohledej


          Výherci v soutěžích

          Soutěže na Soutez.cz

            Anketa

            Covid

            Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

            Celkem hlasovalo 77176.
            Archiv anket.