Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Dobře jíst – dobře žít?

Dobře jíst – dobře žít?
Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu a v pokud možno příjemném prostředí. Může se nám to zdát jako nepodstatná maličkost, ale naše rozpoložení a prostředí, ve kterém jíme, mohou výrazně ovlivnit naše zažívání.

V každodenním kolotoči může být složité najít si na jídlo potřebný čas a klid. Vše začíná již ráno snídaní, na kterou často nemáme čas vůbec, jindy ve spěchu vypijeme hrnek horké kávy a po cestě do školy či do práce sníme kousek rohlíku. V době oběda pak často vůbec nemáme čas přemýšlet nad tím, co, kde a s kým budeme jíst, a vezmeme zavděk první příležitostí, která se nám naskytne. A po příchodu domů nás přepadne takový hlad, že spořádáme vše, co se před námi objeví, a na kulturu stolování už moc nemyslíme.

Jak čokoládou tlumíme stres

Jistě jste už někdy na vlastní kůži poznali, že v náročných a stresujících situacích máme tendenci konzumovat spíše potraviny bohaté na kalorie. Tabulky čokolády, balíčky chipsů a litry koly… I tak může vypadat nevědomá reakce na náročnou situaci.
Stres vysílá jakýsi poplašný signál pro náš mozek – sněz co nejvíc, připrav se na útěk, bude hůř. Ale je jídlo v momentě, kdy nás někdo rozčílí, nebo jsme naopak smutní či v depresi, případně když stojíme před těžkým úkolem, to pravé, co nám pomůže?

Když jíme ve stresu, máme málo času nebo jsme rozčílení, máme také tendenci jíst rychleji, jídlo nevnímat a polykat jedno sousto za druhým. Pak může dojít nejen k tomu, že jídlo je nedostatečně natrávené a rozmělněné – mimochodem, věděli jste, že správně bychom měli každé sousto rozkousat až dvacetkrát? –, ale i k tomu, že nevnímáme, kolik jsme toho už vlastně snědli, jsme nenasycení a kalorické bomby v nás mizí jako v popelnici.

Dobře jíst – dobře žít?

Na každé jídlo bychom si měli udělat dostatek čau, jíst na hezkém místě, v příjemné a klidné atmosféře a nejlépe i v příjemné společnosti (i když to vždycky není možné). Snídaně v rodinném kruhu, oběd s milými kolegy a dobrá večeře s přáteli jistě bude i příjemným společenským zážitkem a určitě nám bude chutnat víc, než když se „nakrmíme“ o samotě a ve spěchu.
Důležité je při jídle neřešit žádné rozpory, hádky ani pracovní záležitosti – na to si můžeme udělat čas jindy a nepříjemná témata prostě k jídlu nepatří.
Nesmíme zapomenout ani na vzhled jídla – ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Uspokojeny by zkrátka měly být všechny smysly. Pak bude spokojený i náš žaludek.

(hak)

 

Zdroj: www.strevni-zanety.cz

Redakce


26.9.2013   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 2   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,6/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Dobře jíst – dobře žít?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
janca0001
janca0001 - 24.10.2013 12:44

Tak jsem vám holky zkusila dietu podle časopisu Moje šťastná hvězda a musím říct, že fakt funguje. Po 2 týdnech mám dole 3 kg a to se ani netrápím hlady. Pojďte to taky zkusit.

 
sharon
sharon - 26.9.2013 17:21

svatá pravda.....smajlik - 47

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78375.
Archiv anket.