Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jak oslavit jubileum?

Jak oslavit jubileum?

Jedna ze čtenářek mě nedávno požádala, zda bych mohla jejím jménem napsat článek a požádat Vás o radu. V létě budou v její rodině slavit kulatiny a ráda by oslavenci připravila trošku netradiční oslavu. Sama jsem v Čechách nikdy moc neslavila, ale slíbila jsme jí, že napíšu jak se slaví v Dánsku. Možná něco z toho bude inspirací i pro ni.

Dánové jsou slavící národ a slaví cokoliv kdykoliv. Oslavy nebo jenom rodinný oběd či večeře v restauraci jsou cenově velice nákladné a tudíž zcela vyjímečné. V každé obci či městské části lze za poměrně příjemný peníz pronajmout společenskou místnost či dům se společenským sálem, vybavenou kuchyní a sociálním zařízením. Zde se oslavuje v podstatě všechno  – svatba, pohřeb, narozeniny, křtiny, biřmování a cokoliv dalšího. Hodně oslav se také přesunuje do letních měsíců a oslavuje se doma nebo na chatě na zahradě.

Na velké oslavy se najímají pomocnice, obvykle to jsou dívky ve věku 14-18 roků, můžou to být sousedé, vzdálené příbuzné, spolužačky vašich dětí apod. Platí se jim obvykle 50-80 korun na hodinu. Jejich úkolem může být doplňovat bufet, sebrat talíře a příbory a nacpat je do myčky, odnést do kuchyně zbytky hlavního jídla a naservírovat místo něho dezert, doplńovat led, uvařit kávu apod – prostě všechny drobnosti, ke kterým by jinak byla hostitelka nucena odbíhat a neužila si oslavy a hostů. Obvykle stačí 2 dívky na 40-50 hostů na první 3-4 hodiny nebo po dobu hlavního jídla.

Za 20 let jsem zažila slavnostní menu na 2 svatbách a jednom biřmování, všechno ostatní byly bufety. Takový bufet má hned několik výhod:

1) spousta pokrmů se dá připravit předem

2) pokud využijete služeb cateringové firmy můžete si nechat dodat jídlo i několik hodin předem (například pokud přijdete domů až společně s prvními hosty)

3) nemusíte řešit jak udržet všechno jídlo teplé – vždycky se najde něco co lze servírovat studené či pokojové teploty, v nejhorším lze pronajmout držáky jídla pod kterými se zapalují čajové svíčky na udržení teploty

4) vyhnete se problémům s tím co kdo má či nemá rád, problémům s dietami, vegetariány apod.

5) nemusíte řešit kdo a jak bude servírovat jídlo

6) většinu zbytků lze zamrazit

7) můžete požádat kohokoliv z hostů, aby něco přinesl

8) poměrně jednoduše lze obměňovat, takže neservírujete na každé oslavě stejné jídlo

Bufet může být směs studené kuchyně a k tomu košík různého pečiva. Nebo můžeme podávat různá masa a k nim míchané saláty či několik druhů smetanových brambor – velice oblíbené a jednoduché. Připravujeme je  den předem a před podáváním stačí přihřát 20 minut v troubě.

Velice praktické a jednoduché na tento typ oslav je grilování. Několik druhů masa naložíte den předem do různých marinád, jako přílohu vytvoříte několik salátů (některé lze opět udělat den předem), můžete ugrilovat i různou zeleninu, sýry apod. Při samotné oslavě si hosté můžou maso sami grilovat a vy pouze připravíte samoobslužný bufet s přílohami a dresinky. Pokud jste pozvali více hostů je dobré dohodnout se, aby někdo vzal s sebou vlastní gril – přece jenom dejme tomu 10-15 hostů na jednom grilu, ať vám poslední strávníci neumřou hlady než na ně dojde řada u grilu.

Metodu bufetu doporučuji i na dezert. Samozřejmě pokud slavíme narozeniny je moučník jasný, ovšem při obyčejné oslavě může hostitelce pěkně zamotat hlavu. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit dvě možnosti. Buď něco sladkého, nějaký koláč, ovocnou fromage apod., navíc v tomto případě lze zaměstnat i ostatní a požádat několik hostů, aby vzali nějakou sladkost s sebou, stačí malý pekáček či pár muffin. Tímto způsobem se nikdo z hostů nezalekne, že by měl péct moučník pro celý regiment a zároveň se nám sejde zajímavá směska moučníků, ze které si každý vybere. Druhá možnost je zmrzlinový bar. Koupíme několik různých zmrzlin (nejlépe ty, které máme samy rády, aby nebyl problém s dojídáním zbytků), k nim nakrájíme různé ovoce, přikoupíme sladké sušenky , nějakou posypku a zmrzlinovou polevu a každý ať si nandá dle libosti. V tomto případě ovšem nezapomeňte tak po hodině vše sklidit.

Další vychytávkou je termoska, čím víc tím líp. K bufetu s dezertem postavte několik termosek s čerstvě uvařenou kávou, minimálně jednu s  horkou vodou, k tomu postavte cukřenku,  různé čaje, šálky a lžičky a opět tím hostitelce odpadne běhání a vyptávání se kdo si dá kávu teď a kdo na ní bude mít chuť až za hodinu. Pokud nevlastníte dostatek termosek můžete požádat hosty či dobré přátele, ať vezmou s sebou (skoro každý má doma aspoň jednu).

Stejným způsobem jako podávání kávy lze vyřešit i ostatní nápoje. Opět postavíme někam do stínu stůl s ruzným alkoholem a džusy, k tomu přidame misky s nakrájeným citrónem a bylinkami, pokud máme tak i termomisku s kostkami ledu. Nealkoholické nápoje a pivo můžeme pravidelně  v malém množství doplňovat studenými z ledničky. Nebo pokud máme můžeme přistavět starou ledničku a naplnit ji. Osobně se mi jako dobrý nápad osvědčilo postavit do stínu a nebo pod slunečník nafukovací dětský bazének, přivádět do něho hadicí studenou vodu (pokud nelze tak si předem v dostatečném množství namrazit led, který postupně přihazujeme) a tímto způsobem chladit limonády a pivčo.

Poslední rada je pokud jsou mezi hosty i malé děti, prizpůsobte část menu / bufetu i jim. Nebojte se ony přežijou jeden den o zdravým neoplývající stravě (jejich rodiče včas opijte).

V dohledné době se budu snažit v receptech dne uveřejňovat vyzkoušené recepty vhodné právě pro takovéto oslavy, tak prosím nekruťte hlavou nad postupem typu: dva dny předem naložíme do marinády.

Tak a teď je řada na Vás – jakou zkušenost či postřeh doporučíte naší čtenářce Vy?

Linda


28.4.2014   Rubrika: Společnost   |   Komentářů 20   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jak oslavit jubileum?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-20
Barca1988
Barca1988 - 2.11.2020 20:25

Ze své zkušenosti ti mohu doporučit super stránku www.mojechaty.cz

 
Aspen Ladd
Aspen Ladd - 30.10.2020 16:01

Cizina nepřipadá v úvahu tady v této době.Chtěla bych na pronájem nějakou pěknou chatu tady u nás v ČR.Nejlepší by úplně bylo kdyby ta chata byla v Krkonoších jelikož všichni milujeme lyžování.

 
Barca1988
Barca1988 - 26.10.2020 14:58

Hledáš tady něco u nás a nebo nějakou cizinu?

 
Aspen Ladd
Aspen Ladd - 22.10.2020 10:06

Dejte mi prosím nějaký tip kde bych mohla s kamarády oslavit Silvestra.

 
AlenaP
AlenaP - 25.2.2020 20:10

MargaritaD: super moc děkuji vypadá to tam moc hezky, budeme muset dát rodinnou debatu!

 
MargaritaD
MargaritaD - 23.2.2020 20:00

AlenaP: Mrkni tady https://www.resort-snezne.cz/, nádherné ubytování v přírodě, kamarádka zde měla svatbu a moc si to tam chválila!

 
AlenaP
AlenaP - 22.2.2020 11:27

Ahoj naši budou mít 40 výročí svatby a chtěli bychom jim se sourozenci uspořádat oslavu, rádi ba jsme, aby si to užili a potřebovali bychom k tomu i ubytování. Díky

 
donalabuznikova
donalabuznikova - 22.12.2019 18:59

To moje maminka nedávno slavila padesátiny, takže jsem jí chtěla uspořádat opravdu velkou oslavu a sezvala jsem rodinu z celé naší republiky. Pronajala jsem si velký sál, zařídila dokonce i fotokoutek od https://fotokoutek.fun/ a musím říct, že to bylo opravdu skvělé. Díky fotokoutku máme navíc spoustu nádherných fotek, ke kterým se moc ráda vracím.

 
JarkaK2102
JarkaK2102 - 18.11.2014 10:18

Ahoj, my s manželem na nějaké oslavy nejsme, ale tchyně...ta je jimi posedlá. Je schopná ve velkém slavit každou hloupost...ale já pak půl dne strávím v kuchyni.Naštěstí se vždy sejde max. 10-13 hostí tak to jde, ale přiznám se , nejčastěji děláme řízky s bramborovým salátem, či pečené kuře či kachnu. Do nějakých větších akcí se už nepouštím.
Naposledy jsme oslavovali 40 výročí svatby tchyně, a napadlo nás jít si sednout do hospůdky a výsledek?? Bylo to super, byla jsem ušetřena haldy špinavého nádobí a po dlouhé době jsem si oslavu užila.
Ségru napadl k tomu výborný nápad, koupili jsme lampiony štěstí (http://www.usporanatisku.cz/lampiony-stesti-gumicky-loom-bands/lampiony-stesti-10-ks-mix-barev.html) a večer jsme je pouštěli, byla to nááádhera, určitě doporučuji vyzkoušet!!!
Pro inspiraci ještě přidávám video: https://www.youtube.com/watch?v=2gJH22WNqyM

 
YXH
YXH - 4.5.2014 16:44

Linda: Slavime takhle vetsinu narozenin i nekulatych smajlik - 68 . Bufet je pro mne nejjednodussi reseni. Kazdy si da na co ma chut a kolik chce. Kafe delam do jedne vodu na caj do druhe termosky, na stul nandam hrnecky, sklenicky, na vino a dalsi na pivo, pop ci michane napoje. V zime je pitivo v lednici doma a led si kazdy nanda podle potreby z lednice. V lete mame kempovaci izolovane bedny s ledem a co ma byt studene se nastrka do toho. At se lidi obslouzi, ja mam dost prace s pripravou smajlik - 68 obcas mrknu co dochazi, tak pridam a je to. Tady casto lidi delaji potluck, kazdy donese neco, at uz na zub nebo na piti. To se vetsinou domluvime co kdo donese a je to vsechno v pohode.

 
thePlacheck
thePlacheck - 29.4.2014 23:05

Čím jsem starší tím míň slavím.Čtyřicítku sem třeba neslavil vůbec.Proč taky slavit že má člověk skoro polovinu života za sebou???

 
Petruša
Petruša - 28.4.2014 21:51

my slavili zrovna včera...já to moc nemusím, v kuchyni zdatná nijak nejsem a hlavně mě to nebaví. Strašně ráda se s rodinou sejdu, ale radši u někoho než u nás smajlik - 68 (fuj jsem já to ale potvora, já vim. Nejsem ale ta správná hostitelka. Snažím se teda aby měli co pít, občerstvení samozřejmě taky udělám, ale není mi to přirozený smajlik - 72 )

 
janas
janas - 28.4.2014 13:35

u nás se díky rozptylu příbuzenstva rodinné oslavy moc nedělají, ale s kamarády je to něco jiného. Tak kolem pětadvaceti se naše chlastačky přetvořily ve žranice. Rozhodně to nění nic extra slavnostního - vždycky jde o grilovačku, kam se každej oblíkne tak, že když si něco pokecá, není to tragédie. Každá rodina dodá něco sladkýho a tak po dobrém mase je z čeho vybírat. Jen nám pořád přirůstá počet účastnících se dětí smajlik - 68, tak už musíme zahrnovat i náhradní dětské menu.

 
sharon
sharon - 28.4.2014 10:19

u nás se slaví docela často protože je nás moc...většinou v hospůdce s obědem a bez oběda u nás doma.....slavíme tak jsk jsme zvyklí, nejde o hory jídla ale o to se sejít , popovídat a potěšit s vnoučaty.....smajlik - 26

 
orinka
orinka - 28.4.2014 9:53

Linda: kdepak, já žiju tady a tohle bych dohromady nedala. Pravda je, že pokud se něco slaví, tak asi do 10 lidí a to se dá klidně zvládnout i v malé kuchyni a doma v bytě.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-20
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.