Zelený koláč
Potřebujete: balíček listového těsta, 1 kg čerstvého špenátu nebo 500 g zmrazeného sekaného špenátu (ne protlak), 150 g brynzy, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 4 vejce, 1 žloutek na potření, 2 lžíce oleje, provensálské koření, 1 lžíce sezamových semínek, sůl, pepř, muškátový oříšek, tuk na vymazání formy, kulatá vyšší forma (dortová) – průměr 26 cm.
Postup: Čerstvý špenát posekáme nahrubo. Mrazený nemusíme, ten už posekaný je. Cibuli nakrájíme na kostičky a zesklovatíme na oleji. Přidáme špenát, prolisovaný česnek a dusíme asi 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a provensálským kořením. Nakonec přimícháme i rozdrobenou brynzu.
Část listového těsta vyválíme tak, aby asi o 3 cm přesahovalo připravenou formu. Menší část těsta si necháme na přikrytí celého koláče. Větší část těsta dáme na dno formy, přebývající 3 cm vytvoří okraj. Na těsto vylijeme špenátovou směs, vytlačíme do ní čtyři díry a do nich rozklepneme vejce. Směs přikryjeme vyváleným kruhem ze zbytku listového těsta. Žloutek smícháme s trochou mléka a potřeme jím těsto. Posypeme sezamovými semínky.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut.
13.5.2013 Rubrika: Koláče | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zelený koláč
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.tak tohle bych bral,já sladké nemusím
Světlonoska: já taky jako závin nebo jako kische (nevím jestli je to správně napsané, ale foneticky kiš)
Na obrázku je ale něco jiného ne?
Světlonoska: taky to dělám a dám tam vše co na pizzu je to
tohle jsem nedělala - vyzkouším jen dám místo brynzy nivu.....v sobotu jsem dělala takto podušený špenát se širokýma nudlema sypané sýrem....
Světlonoska: i já, ten listový špenát je tam super a chlapi se doma jen olizují
Dělám to i jako "závin,s Nivou+špenátem
blbej smajlík
1 kg špenátu neumím si představit tu hromadu,ale dala bych si
To dělávám,i místo pizzyale na celý plech