Hamburská kýta na smětaně
Potřebujeme:
1 kd telecí kýty, 100 g uzeného jazkya, 30 g slaniny, 40 g hladké mouky, 50 g másla, 30 g hovězího morku, sůl, dvě kuličky pepře, dvě kuličky nového koření, 1 bobkový list, asi půl lžičky octa, 1/4 l kvalitní smetany, může být i šlehačka
Postup:
Osolené maso protáhněte slaninou a jazykem a dejte péct v kastrólu, ve kterém jste předtím rozpustili máslo a morek. Přidejte koření, zakápněte octema pečte za občasného podlévání, dokud maso nezměkne. Pak je vyndejte, šťávu zaprašte moukou, osmažte a zřeďte smetanou na hustou omáčku, tu provařte a pak přeceďte přes cedník. Jako příloha se hodí houskové knedlíky, ale může být i rýže nebo těstoviny.
9.7.2014 Rubrika: Hovězí a telecí | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,1/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Hamburská kýta na smětaně
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Hamburskou dělám jako normální svíčkovou, ale místo hovězího masa použiju vepřovou pečeni. Nakonec do hotového přidám sterilovaný hrášek a mrkev (nejlíp Bonduell) a je vymalováno.
Telecí kýtu a jazyk je škoda takhle prznit.
Tak u nás v jídelně dělají vepřovou kýtu hamburskou a je tam podle mě i trochu papriky, ale je asi víc receptů z telecího by to podle mě bylo i škoda
anitech:
musím se přiznat, že telecí maso jsem neviděla hodně dlouho, ale vím, že tenhle recept býval většinou ve spojitosti s věpřovým mase.
moc se mi líbí tenhle knedlík
http://www.pepato.eu/2012/10/zemlovy-nebo-karlovarsky-knedlik.html
vlastně! Jsem to kdysi zkusila dělat, ale měla jsem recept z vepřové kýty. Nebylo to špatné, ale naší svíčkové se to podle mě nevyrovná.
Hamburskou neumím, ale ráda si jí dám když je třeba v jídelně.
ale zkusit jí někdy můžu, proč ne, omáčky kde je smetana mi chutnají
Telecí maso, uzený jazyk...tak to leda při nějaké slavnostní příležitosti. Maso může být vepřové , stejně tak jako hovězí.U nás beztak všichni milují omáčku, je jim jedno, jaké je maso.
klidně to jde i z oříšku plecka...bez morku a jazyka - dělám jako svíčkovou s krouhanou kořenovou zeleninou , místo octu citron a zatřu smetanou ....maso vyndám a dám přes noc pod folii do lednice pak se krásně krájí na plátky......omáčku mixnu ponorákem a dochutím.....
u nás dělají hamburskou někdy v práci, docela dobrou, taky pochybuju, že by jí dělali z nějakých drahých ingrediencí. Doma jsem jí ještě nedělala, možná někdy zkusím místo klasické svíčkové.
orinka: dělám z normální kýty,dnes jsem jí viděla za 89kč kg,takže to v pohodě přežiješ,mám tohle jídlo moc ráda
to je spíš zimní recept a pro důchodce teda moc ne, když si spočítám ingredience.... Pro mě tak leda sekaná svíčková na smetaně - rozuměj, koupím v globuse mleté hovězí (jedině těm věřím, že do toho namelou co je psáno v nabídce) a udělám bochánky. Ty pak dělám jako klasickou svíčkovou, není to rozhodně špatné. Kupovat za pětistovku kilo masa holt nemůžu