Rajčatový salát
Potřebujete: 1 kg zralých rajčat, 2 šalotky, olivový olej, jemně mletou mořskou sůl, pepř, papričku Espelet, trochu balzamikového octa
Postup: Rajčata nakrájejte na kolečka. Šalotku nakrájejte na tenké prstýnky. Dejte do mísy a přidejte podle chuti (začínejte s menším množstvím) olivový olej, balzamikový ocet (jen lžičku), osolte, opepřte a přidejte papričku Espelet. Promíchejte. Podávejte se světlou nebo chlebovou bagetou.
28.7.2014 Rubrika: | Komentářů 18 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Rajčatový salát
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.RAjčatový salát děláme každé léto,
jeden -rajčata,cibule,pepř,sůl,event,pažitka,nejlepší je krásně rozležený..
druhý-rajčata,uvař.vejce,šunka nebo salám,pepř,sůl,majolka,nemá chybus pečivem.
Piafka: jo, to bych mohla.
Ale pórek je taky dobrej, zkuste ho někdy dát do salátu místo cibule nebo třeba jen tak na chleba s máslem....
Anahir: tak ji zkus spařit. Nebo ještě líp místo žluté použít bílou, případně červenou cibuli.
orinka: tak já to chápu, protože já syrovou cibuli na žaludek nemůžu.
Žaludek mě pak bolí a mám v něm pocit jak když se popálíš. Proto nahrazuju pórkem, ten mi nedělá nic.
sharon: to jo, ale není měkká. Musíš pomýšlet na žaludky těch, co už tak dobře nepracují
Piafka: proč proč...aby to bylo dobrý!!
rajčata nespařená, cibuli syrovou - proč zabíjet vitamíny
orinka: to slyším poprve smažit cibulku do raj.salátu....my raději syrovou - je zdravá....
My máme rádi rajčatový s eidamem.
Rajčata, pórek (já nemohu syrovou cibuli na žaludek, takže musím nahrazovat a porek je zatím nejlepší náhražka), na kostičky eidam (hodně), ocet, voda, pár kapek obyč. oleje, sůl, pepř.
Rajský salát podle mě.
Rajčata na okamžik ponoříme do vřelé vody, pak zkusíme, jestli už jdou loupat, pokud ne, ještě je na chvilku vrátíme zpátky. Pak nahoře do kříže nařízneme a slupku snadno sloupneme. Pokrájíme na plátky. Mezitím si na oleji usmažíme 1 velkou cibuli, do sklovita. Pokrájená rajčata v míse ochutíme 2 lžicemi vinného nebo jablečného octa (samo že jde i obyčejný, ale ty dva jsou chutnější), 2 lžícemi mletého cukru, 1-2 lžícemi oleje (podle toho, kolik je ho už pod cibulí), poprášíme mletým pepřem a vmícháme cibulku. Necháme krátce zaležet.
Kromě té papričky je to vlastně klasika. Díky za připomenutí, dlouho jsme ho neměli.
kubikm: já tedy do rajčatového salátu majonézu ani náhodou.............
http://en.wikipedia.org/wiki/Espelette_pepper
já tak cibulku, nasolím, rajčata na drobné čtverečky a majonéza na 1/2 s jogurtem...taková ta naše klasika
sharon: z toho si nic nedělej, já to taky neznám. Ještě tak papriku jalapeňo nebo co, ale z té by stačil asi jenom lupínek, jinak by shořela huba.
ja si nakrajim cibuli posolim, ona se zatim nez nakrajim ostatni rozlezi.
Dávám ještě do rajčatového salátu čerstvě mletý pepř, trošku cukru a zakysané smetany.
a co je paprička Espelet ?...je mi 62 a tohle neznám ....