Mlsný jazýček
Potřebujete: 5 hrnků vody, 1 telecí jazyk, 1/2 hrnku polévkové zeleniny nakrájené na kostičky, 3 kuličky pepře, 1 lžíci vegety, petrželku, sůl.
Postup: Omytý jazyk uvaříme doměkka. Do vývaru přidáme vegetu, sůl, pepř, nakrájenou zeleninu a povaříme. Uvařený jazyk na několik vteřin ponoříme do studené vody, abychom jej snáze oloupali. Oloupaný jazyk nakrájíme na malé kousky a vložíme do polévky. Zdobíme petrželkou.
Recept pochází z knihy Hubneme nad plným talířem (Hrníčková kuchařka) od Jaroslavy Pechové, Laguna, Praha 1996.
24.1.2008 Rubrika: | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Mlsný jazýček
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.fuj jazyk nemusím raději uzené maso
Hovězí jazyk se používá místo pravé svíčkové na omáčku.
talenka: Až se k tomu vybičuješ, tak nezapomeň po uvaření ten jazyk sloupnout
babkatapka: hovězí se prodává uzený, mají ho vždycky v Globuse, hodně váží, takže je z toho fůra jídla, dá se to rozdělit na víc obědů. Je vynikající k tomu špenátu jak píšu, ale i postudenu, na plátky jako studený nářez. Chutná to velejemně, trošku jako šunka, ale líp se to jí. Je to suché, dietní a přece šťavnaté, to se musí zkusit. Před revolucí těžce nedostatkové zboží.
to bych si hned udělala, ale telecí jazyk jsem nikde neviděla prodávatVepřový jazyk znám, je moc dobrý,hovězí jsem ještě nejedla, ale telecí jsem ještě ani neviděla!
talenka: tak ho jez rozkrájený. Vážně, jestli to trochu jde, zkus se oprostit od pocitů. Nemyslím zrovna telecí jazyk, ten jsem vlastně ani v prodeji neviděla, ale vepřové jazyky jsou moc dobré, uvařit, sloupnout, nakrájet a můžeš to obalit v trojobale a usmažit jako řízečky anebo se z toho dělá výborná citronová omáčka. Jazyky se do měkka uvaří s divokým kořením (bobkový list, nové koření, pepř). Vývar se scedí, jazyky přelijí ledovou vodou, sloupnou a úhledně nakrájí na kolečka. Vývar se zasmaží máslovou jíškou, dochutí citronovou šťávou a spoustou zelené petrželky. S bramborama výborné. A uzený hovězí jazyk se taky uvaří, sloupne a je nedostižný ke špenátu - je to mimořádně jemné a není to tučné.
orinka: taky
já nevím, asi je to způsobený i estetičnem... na kravský jazyk kouknouti, celý den nechutenstvím trpěti, nebo tak něco
talenka: a co vajíčka, jíš???
já jsem hrozná, většina lidí okolo mi říká, jak dobrý je jazyk, ale představa, že jím něco, co měla kráva v hubě a to i přesto, že normálně jím šunku, a vím, kde ji prase mělo
brrrrrrrrrrrrrrrr jazyk yž mělo v hubě tele