Sójová gulášovka
Potřebujete: sáček sojového granulátu, 1 větší cibuli, asi půl kila brambor, hladkou mouku, 1-2 kostky zeleninového bujonu, česnek, olej, sladkou papriku, majoránku, mletý pepř, kmín, trochu nízkotučné smetany
Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme s kmínem. Vodu nevyléváme, ale využijeme ji pro polévku. Česnek rozetřeme nebo prolisujeme. Cibuli nasekáme nadrobno, na oleji osmahneme dozlatova, zaprášíme sladkou paprikou, chvilku osmahneme a zalijeme bramborovým vývarem. Vsypeme sojový granulát, přidáme zeleninové bujonové kostky a česnek i majoránku, do hrnce doplníme vodu na celkové množství asi 1-1,5 l. Vaříme, až je granulát měkký. Do hotové polévky přidáme uvařené brambory. V hrnečku si rozkvedláme trochu smetany a mouky, polévku tím zahustíme a ještě krátce povaříme. Podáváme s chlebem.
22.4.2009 Rubrika: | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sójová gulášovka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.mutina: to mě nenapadlo ... už mlčím
Ota: Jsou různé diety, při kterých nemůžeš jíst ani skoro žádné maso ani luštěniny. A v tom případě je sojová náhražka úžasná.
Elen: jojo to mě výrobce řekně i o párku s 20 procenty masa nebo o jogurtu ze škrobu či krabích tyčinek z namleté tresky či sýr z rostliného oleje.....
Vařím a je moc dobrá.
Ota: na to ti výrobce řekne, že sojové maso má své určení. Nikdo jím nechce nahradit to, co prostě nahradit nejde - rybu. Ale jako změnu jednou za čas - proč ne.
Elen: prostě mě to přijde úplně zbytečné, buď nechci jíst maso - pak mám dost náhrad v přírodě a nemusím zkrmovat pochutinu vzniklou v potravinářském reaktoru průmyslovou technologii, kterou je nutné dochucovat tak, že veškerý zdravotní efekt je v čudu .
A nebo mám maso rád a nemusím ho nahrazovat.
Ukaž mi sojové maso, které bude jako ryba, ukaž mi sojové maso, které bude křehké jako telecí a přitom když ho překousneš tak z ně nebude bublat štáva jako z houby na tabuli.
Ukaž mi sojové maso, které na řezu nebude vypadat jako kus izolace
Ota: zbav se předsudků tehdy získaných Musí to být dobře připravené, měkké... jedla jsem gulášovku ze sójového masa, kdy jsi fakt musel být informován, abys poznal, že to není maso.
pořád mám v sobě první pokusy se sojovým masem někdy v roce 1990-91 a tak nějak ho nemusím...... obecně vzato proč dávat sojové maso do polévky kde je snadno indentifikovatelné, když např luštěniny nebo zelenina chutnají lépe a není to "etrudované a emulgované cosi z čehosi co se musí nasáknout čímsi ". Prostě taková fazole, cizrna, pohanka,kroupa, hlíva, barevná čočka, řepa, květák a další chutnají dobře a podle mě není nutné nahrazovat maso průmyslovým produktem
Máme rádi sójové maso a určitě 2x za měsíc něco s tím dělám.Tak zkusím i polívku....
Sójový maso s MM můžeme, pro nás by to bylo ďobrýale nevím, jak holky, jsou mooooc vybíravé-tohle maťo ee