Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Polévky recepty

Kulajda

Kulajda

Potřebujete: 500 g brambor, 50 g hladké mouky, 25 g másla, 1 l kysaného mléka, 4 vejce natvrdo, 40 g kopru, 250 g čerstvých hub, drcený kmín, sůl, 1,5 l vody

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, přidejte očištěné a nakrájené houby, zalijte vodou a vařte doměkka. Část vody slijte a zalijte mlékem s rozmíchanou moukou a za stálého míchání vařte čtvrt hodiny, aby se mléko nesrazilo. Polévku zjemněte máslem a přidejte nasekaný kopr a vejce natvrdo.

Lenka Moučková


15.7.2011   Rubrika: Polévky   |   Komentářů 19   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kulajda

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
orinka
orinka - 16.7.2011 13:15

sharon: no ale ta pýchavkasmajlik - 57smajlik - 100 Když bylo to štěstí, že na ni člověk narazil (babky houbařky znaly místa a zakrývaly ji lopuchem, aby nebyla vidět), tak lepší řízky z hub prostě nejsou!!smajlik - 47

 
sharon
sharon - 16.7.2011 10:53

Kadla: orinka: smajlik - 76smajlik - 68

 
orinka
orinka - 16.7.2011 10:27

Kadla: ajaj, karbolky, to jsou děsný potvory a klamou tělem. Naštěstí smrdí dost typicky, aby je člověk nehodil do polívky. A ještě jeden fígl pro houbaře - škrábanec zežloutne až zoranžoví. Dost lidí si to bohužel plete, a pak se nestačí divit na záchodě.

 
Kadla
Kadla - 15.7.2011 20:58

orinka: Já mám na zahradě mraky žampiónů, vloni to byly stovky. Akorát, že to všechno byly nejedlé žampióny zápašné .. smajlik - 99

 
monia
monia - 15.7.2011 20:14

orinka: Na mléko chodím do automatu a to teda je. smajlik - 60

 
orinka
orinka - 15.7.2011 19:36

sharon: žampiony rostly na Hlušovických loukách a sem tam se našla i velká pýchavka!

 
Světlonoska
Světlonoska - 15.7.2011 18:09

smajlik - 68Když je to ta pravá,s koprem,jedla bych ji celý densmajlik - 5

 
monia
monia - 15.7.2011 17:38

Dělám ji z podmáslí. smajlik - 57 Už jsem ji dlouho nedělala, dobrý tip.

 
sharon
sharon - 15.7.2011 16:47

dadka: taky žampiony...krásně voní....smajlik - 47

 
Jarča*
Jarča* - 15.7.2011 12:25

Kozoroh18: no vidíš, inovacesmajlik - 68

 
dadka
dadka - 15.7.2011 11:57

Teď jsem neměla ani sušené,ani mražené houby, tak jsem použila čerstvé žampiony. Dávám mléko, jednu sladkou smetanu a dokyselím octem. Brambory úplně na malé kostičky 5x5 mm a nahoru vajíčka na čtvrtky.Taky samozřejmě čerstvý kopr, sůl,cukr a jíšku.A těch žampionů hodně.

 
orinka
orinka - 15.7.2011 10:34

a ty houby můžou být po hlavní sběračské sezóně klidně i sušené anebo mražené.

 
sharon
sharon - 15.7.2011 10:02

mňááám.......dělám z mlíka a zakysané smetany.....a hodně hub a vajec...smajlik - 57smajlik - 57smajlik - 57smajlik - 57

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 15.7.2011 9:12

když jsem šikovnásmajlik - 76smajlik - 68
Moje dcera když jezdila ven tak si sebou vozila omáčky a polívky v sáčku, protože si chtěla udělat párkrát něco aspoň trochu českého. Když dávala kufr na váhu tak pak pomalu odhazovala. Skrátím zůstala doma i houbová a koprová omáčka. Když to bylo již delší čas tak (- samo v záruce )mě to bylo líto vyhodit tak jsem vzala dva pytlíky, že udělám koprovku s vejci a ejhle já jsem sesypala houbovou a koprovou. No co byla kulajda, přidala jsem smetanu. Jen to tenkrát vědět tak jsem si namočila sušené houbysmajlik - 68

 
evropka
evropka - 15.7.2011 9:07

taky ji mám moc ráda a dávam zakysanou s kyselým mlíkem to neznám

 
Kadla
Kadla - 15.7.2011 8:15

Já dávám normální mléko, k tomu 1 sladkou smetanu a dochucuji octem. Ale věřím, že z kysaného mléka může být dobrá (když je to mléko kvalitní).

 
orinka
orinka - 15.7.2011 8:01

s těmi vajíčky to jde udělat jinak a podle mě líp: na másle dožluta osmažit cibulku, rozbít na to 4 celá vajíčka, pomíchat a takhle pak přidat do hotové polévky. Místo toho mléka je podle mě lepší zakysaná smetana, protože z mléka, co se běžně prodává, se kyška neudělá. Anebo to prostě udělat z plnotučného mléka a na závěr dokyselit octem.

 
monja
monja - 15.7.2011 7:33

Kočkomilka: možná by to šlo nahradit kyškou - Madeta má docela dobrou ... plnotučnou smajlik - 68 mohla bych to zkusit, ale ještě jsem ji nikdy neohřívala, kdoví, co by mi to provedlo ...

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 15.7.2011 7:27

monja: moje babička ji dělávala ze zkyslého mléka.V 70.letech jsme chodili pro mléko k lidem,kteří si až do r.92 drželi krávu. Jojo, to bylo mléko jak má být.Pak to podmáslí bylo voňavé hrudkovité a ne kyselá smradlavá voda.

 
monja
monja - 15.7.2011 6:53

smajlik - 57 kulajdu miluju a vařívala jsem ji návštěvám - cizincům, co mi prošli domácností a vždycky sklidila velký úspěch, ale nedělám ji z kyselého mlíka ze sladké smetany, takže dám brambory sůl, kmín, vody minimum, takže pořád hlídat, na uvařený dolít napůl mlíko a napůl smetanu, zahustit zátřepkou, dochutit octem, do vypnutý přidat velkou kysanku a navrch oříšek másla.... někdy jsem přidávala vařený krupky, a na misky vedle jsem dala kyselý houbičky, kyselý zelí a krájený vejce natvrdo - každej si nandal co chtěl ... a vypadalo to luxusně smajlik - 47

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77194.
    Archiv anket.