Kulajda
Potřebujete: 500 g brambor, 50 g hladké mouky, 25 g másla, 1 l kysaného mléka, 4 vejce natvrdo, 40 g kopru, 250 g čerstvých hub, drcený kmín, sůl, 1,5 l vody
Postup: Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, přidejte očištěné a nakrájené houby, zalijte vodou a vařte doměkka. Část vody slijte a zalijte mlékem s rozmíchanou moukou a za stálého míchání vařte čtvrt hodiny, aby se mléko nesrazilo. Polévku zjemněte máslem a přidejte nasekaný kopr a vejce natvrdo.
15.7.2011 Rubrika: Polévky | Komentářů 19 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kulajda
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sharon: no ale ta pýchavka Když bylo to štěstí, že na ni člověk narazil (babky houbařky znaly místa a zakrývaly ji lopuchem, aby nebyla vidět), tak lepší řízky z hub prostě nejsou!!
Kadla: orinka:
Kadla: ajaj, karbolky, to jsou děsný potvory a klamou tělem. Naštěstí smrdí dost typicky, aby je člověk nehodil do polívky. A ještě jeden fígl pro houbaře - škrábanec zežloutne až zoranžoví. Dost lidí si to bohužel plete, a pak se nestačí divit na záchodě.
orinka: Já mám na zahradě mraky žampiónů, vloni to byly stovky. Akorát, že to všechno byly nejedlé žampióny zápašné ..
orinka: Na mléko chodím do automatu a to teda je.
sharon: žampiony rostly na Hlušovických loukách a sem tam se našla i velká pýchavka!
Když je to ta pravá,s koprem,jedla bych ji celý den
Dělám ji z podmáslí. Už jsem ji dlouho nedělala, dobrý tip.
dadka: taky žampiony...krásně voní....
Kozoroh18: no vidíš, inovace
Teď jsem neměla ani sušené,ani mražené houby, tak jsem použila čerstvé žampiony. Dávám mléko, jednu sladkou smetanu a dokyselím octem. Brambory úplně na malé kostičky 5x5 mm a nahoru vajíčka na čtvrtky.Taky samozřejmě čerstvý kopr, sůl,cukr a jíšku.A těch žampionů hodně.
a ty houby můžou být po hlavní sběračské sezóně klidně i sušené anebo mražené.
mňááám.......dělám z mlíka a zakysané smetany.....a hodně hub a vajec...
když jsem šikovná
Moje dcera když jezdila ven tak si sebou vozila omáčky a polívky v sáčku, protože si chtěla udělat párkrát něco aspoň trochu českého. Když dávala kufr na váhu tak pak pomalu odhazovala. Skrátím zůstala doma i houbová a koprová omáčka. Když to bylo již delší čas tak (- samo v záruce )mě to bylo líto vyhodit tak jsem vzala dva pytlíky, že udělám koprovku s vejci a ejhle já jsem sesypala houbovou a koprovou. No co byla kulajda, přidala jsem smetanu. Jen to tenkrát vědět tak jsem si namočila sušené houby
taky ji mám moc ráda a dávam zakysanou s kyselým mlíkem to neznám
Já dávám normální mléko, k tomu 1 sladkou smetanu a dochucuji octem. Ale věřím, že z kysaného mléka může být dobrá (když je to mléko kvalitní).
s těmi vajíčky to jde udělat jinak a podle mě líp: na másle dožluta osmažit cibulku, rozbít na to 4 celá vajíčka, pomíchat a takhle pak přidat do hotové polévky. Místo toho mléka je podle mě lepší zakysaná smetana, protože z mléka, co se běžně prodává, se kyška neudělá. Anebo to prostě udělat z plnotučného mléka a na závěr dokyselit octem.
Kočkomilka: možná by to šlo nahradit kyškou - Madeta má docela dobrou ... plnotučnou mohla bych to zkusit, ale ještě jsem ji nikdy neohřívala, kdoví, co by mi to provedlo ...
monja: moje babička ji dělávala ze zkyslého mléka.V 70.letech jsme chodili pro mléko k lidem,kteří si až do r.92 drželi krávu. Jojo, to bylo mléko jak má být.Pak to podmáslí bylo voňavé hrudkovité a ne kyselá smradlavá voda.
kulajdu miluju a vařívala jsem ji návštěvám - cizincům, co mi prošli domácností a vždycky sklidila velký úspěch, ale nedělám ji z kyselého mlíka ze sladké smetany, takže dám brambory sůl, kmín, vody minimum, takže pořád hlídat, na uvařený dolít napůl mlíko a napůl smetanu, zahustit zátřepkou, dochutit octem, do vypnutý přidat velkou kysanku a navrch oříšek másla.... někdy jsem přidávala vařený krupky, a na misky vedle jsem dala kyselý houbičky, kyselý zelí a krájený vejce natvrdo - každej si nandal co chtěl ... a vypadalo to luxusně