Polévkové inspirace

Mnohé kuchařinky si každý den lámou hlavu otázkou "co dnes uvařím?". Chtělo by to nějaký nápad... Snadný a časově nenáročný jak z hlediska nákupu, tak přípravy. Máme pro vás tipy na obohacení polévek – těch, které zbyly z předchozího dne (aby rodina nebrblala, že jí už zase to samé), anebo můžete udělat z čerstvě uvařené tradiční polévky hřeb večera.
Vývary či bujóny jistě dolaďujete klasicky: rozkvedlaným vejcem, játrovou zavářkou, drobením, knedlíčky či strouhaným sýrem. My vám ovšem chceme napovědět trochu jinak.
Polévce můžete na poslední chvíli dodat říz například rozetřeným česnekem se solí. Vegetariány určitě potěšíme přísadou z tofu, nastrouhaného nahrubo. Zbylo vám starší pečivo? Nakrájejte je na kostičky a na pánvi bez tuku nechte zezlátnout. Podobný trik lze provést s toustovým chlebem, z něhož můžete vykrájet všelijaké tvary s pomocí tvořítek na cukroví.
Do čerstvě uvařeného vývaru se výborně hodí i tortelini či ravioli – nechte je tam sklouznout chvíli před dokončením, případně je uvařte stranou.
Připravujete-li slavnostní tabuli, jejíž součástí je polévka, nezapomeňte koupit lístkové těsto. Rozválejte, opět vykrájejte tvary, dílo pak dokoná trouba. Vy se blýsknete tím, že naservírujete krásné zlatavé rybičky, srdce či zvonečky.
Krémové zeleninové polévky neváhejte obohatit proužky šunky nebo grilované slaniny. Křupavost anglické slaniny či italské pancetty bude kontrastovat s hladkostí krémové polévky. A když už si hrajeme s křupavostí surovin, můžeme zabrousit do světa zeleniny. Stačí vyrobit z cibule či brambor tzv. slámu, tedy opražit cibuli krájenou na tenké proužky či brambory nastrouhané nahrubo.
A jestli se vám právě nechce nějak zvlášť čarovat, stačí otevřít konzervu zeleného hrášku, žluté kukuřice nebo balení italských tyčinek grissini obohacených o olivový olej.
Některé triky jistě znáte, ale ty nové vám určitě pomohou inovovat domácí kuchyni. A jestli máte nějaké vlastní, podělte se o ně!
23.9.2013 Rubrika: Polévky | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Polévkové inspirace
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..gif)
orinka: zelňačku může jíst ten můj i týden.....ale tak dlouho mu nevydrží....
jo, jo, ...polévka je grunt a maso je špunt.....

babička říkala
,,polévka je grund, kdo ji nejí bude špunt´´
Jsem polévková. Dělám všechny možné polévky, na které si vzpomenu. Nedovedu ani říct, kterou mám nejraději. Nemusím jen špenátovou a rajskou,květákovou a brokolicovou.
Teď zrovna budeme mít bramboračku se spoustou hřibů, které jsme v pátek nasbírali.
monja: určitě moc dobrá, s příchodem chladnějšího počasí je potřeba vařit trochu vydatněji. Dnes máme hustou zelňačku kyselačku, stojí v ní lžíce Jako další máme řízky z pýchavky a že byla menší, tak i celerové. S bramborem a salátem z červené řepy.
.jpg)
Já jsem ted o víkendu dělala drůbeží polívku se srdíčkama a byla taky moc dobrá měla jsem krůtí křídlo, dvě kuřecí křídla,1/4 kila srdíček a 1/4 kila jater na knedličky. Klasicky vařený 5tihodinový vývar s kořenovou zeleninou, zeleninu a kůže jsem namixovala do knedličků, do uvařenýho jsem dala jednu snítku libečku, nakrájela všechno uvařený maso a byla úplně jako samostaný jídlo k obědu ... poo jenom kousek švestkovýho koláče a byla jsem naprosto spokojená....
ve staré kuchařce jsem našla radu dát do polévky smrže. Ale játrové! Vzít makarony - krátké - to je nožička. A na makaron nasadit hlavičku z játrové zavářky. Společně zavařit do bujonu. Je to nevšední zpestření, líbí se dětem.