Burgundská polévka

Potřebujete: 1 ks cibule, hovězí maso, kousek uzeného boku, mrkev, žampiony, rajčata v konzervě, zelené nebo žluté fazolové lusky (čerstvé nebo v konzervě), olivy, sůl, pepř, tymián, bobkový list, hřebíček, nové koření, petrželová nať, červené víno
Postup: Cibuli nakrájenou nadrobno vhodíme na rozpálený olej a smažíme dozlatova. Přidáme maso a uzený bok (oboje nakrájené) a smažíme dalších cca 5 min. Pak přilijeme cca 1/4 až 1/2 litru vína a vody, přidáme všechno koření a nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, lusky, žampiony, rajčata, petrželovou nať). Všechno vaříme 1 a 1/2 hodiny. Pokud použijete fazolové lusky z konzervy, přidáme je až asi 10 minut před koncem, spolu s olivami.
6.3.2014 Rubrika: Polévky | Komentářů 29 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Burgundská polévka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky..gif)
evropka: pravdu díš děfče...ani myšička tam není , to nemůže chutnat...
dobré je na tom to , že se tu rozproudí debata....
Milda3: Každý podle svého gusta, nemusí všechno chutnat všem. Za sebe říkám, že technologický postup není správný pro člověka, který nemá rád rozvařené věci a suroviny k sobě pro mojí chuť neladí.
.jpg)
Milda3: když já nemám ráda polévky typu "kočička a pejsek vařili dort"takže sorry
já si především myslím, že v receptu není správný postup. Vařit dohromady syrové hovězí se zeleninou je nesmysl.
.jpg)
Podle me to bude velice husta polevka, zahustena rozvarenou zeleninou s kousky masa - zarazuji to do kategorie pokud by me nekdo pozval ze zvedavosti ochutnam, ale sama to delat nebudu
.gif)
přece nebudu psát že to musí být báječný a úžasně dobrý když si to nemyslím.....
.gif)
Milda3: proti gustu žádnej dišputát se u nás říká....co chutná jednomu nemusí chutnat druhýmu , nikomu to fakt neberu ale mám natolik bujnou fantazii a vařím už x let že za sebe říkám rezolutně ne - a bez ochutnání.....
Milda3: neříkám, že byste si tam nepošmákli! V receptu z odkazu se mi nezobrazují jednotlivé suroviny tak jsem se podívala do jiných, ale maso je vlastně jen v tom zamčeném. Jinak je v burgundské polévce uzenina nebo pouze zelenina. Je to eintopf. Ani nevím, co vlastně vařím, když beru co dům dal! Polévka se dá udělat i ze sekery
jo a víno jsme tam dávali domácí rybízový
tak jak tady čtu,tak samej negativní ohlas,zkuste to uvařit a potom kritizujte,já jsem ji totiž jedl vloni v létě na chatě u souseda,tedy olivy tam neměl,neměl je k dispozici a měl tam ještě na kostky pár brambor pro lepší zahuštění,jedli jsme to s chlebem a já si do toho přidal chilli omáčku a bylo to hustší výživný a hlavně dost dobrý
http://www.recepty.cz/recept/polievky-burgundska-polevka-130618
tady je recept aby jste viděli že si to redakce z prstu nevycucala,aby vás zkoušela
kolikrát jsme dříve se sousedem uvařili za myšmaš by jste ani nevěřili a jak nám o chutnalo,by jste řekli že to je vymyšlené a ono to vymyšlené bylo,ale námi a z toho co chaty daly
.gif)
tak za mě... jsem stará škola a tohle opravdu ne....ostatní už tu bylo napsáno a mmj já nesnáším olivy v jídle...jen tak samostatně ano...
hernajs, tak bych si dala dvě deci vychlazeného rulandského....
dadka: dyť píšu, zeleninu dát až před dokončením celého pokrmu. A olivy....vynechat
.jpg)
bobulka: diky
Linda: Pokusila jsem se poslat kohouta, nevím jestli to dopadlo, jinak jak kohout, tak líčka dle Zdeňka P. lze najít na stránkách www.restaurant-guide.cz/recepty. Svíčkovou dělám běžně, jen jí den předem naložím do orestované kořenové zeleniny a vína s kořením (bobkový list, tymián, rozmarýn, černý pepř, nové koření) - raději do orestované, protože syrová nasákne víno a špatně se pak restuje. Maso je před opečením potřeba dobře otřít papírovou utěrkou. Vínem, co to v něm leželo pak podleju, přidám vývar a peču v troubě pod poklicí. Dělám tmavou, hodně zeleninovou omáčku s minimem šlehačky, je to spíš taková divočina. Ochucuju vinným octem, karamelem, brusinkami (dovnitř do omáčky) a hořčicí (naší běžnou, ne dijon). Zahušťuji moučným máslem, ale stačí maličko. Pasíruju. Hovězí po burgundsku se dělá vlastně podobně, jen je maso na kostky a omáčka se nepasíruje; juknu se doma na recepis a případně ještě pošlu.
.jpg)
bobulka: a co takhle poslat nejake recepty na nize vyjmenovane dobroty ???
orinka: I s červeným se dělají skvělé omáčky: hovězí po burgundsku, líčka na víně, coq au vin,..... skvělé, navíc vůbec ne tak složité, jak se zdají. I svíčkovou nakládám do zeleniny a červeného, nejlépe do merlotu nebo modrého portugalu. Ale bílé při vaření oživí opravdu lecos - taková vinná omáčka k hovězímu bifteku.......
orinka: jó, italské rizoto s hříbky, parmazán:
Určitě tenhle recept nevyzkouším. Kromě masa to bude všechno "na sračku".
bobulka: přesně, člověk nemusí vůbec pít, ale bílé víno by doma po ruce k vaření být mělo. Rizoto, které se ke konci dušení zaleje bílým vínem a dovaří s ním, ohromně získá na chuti.