Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Malinová roláda

Malinová roláda

Snadná a lehká jako vánek...

pošlete nám recept

Grilujte ryby jako profík

Grilovací sezóna je konečně tady! Zkuste letos pro změnu nějaký nový recept. Ryby jsou lahodné, zdravé a jednoduché na přípravu. Navíc vás nebudou trápit výčitky svědomí, jako když spořádáte nálož buřtů či marinované krkovičky.

 

Ryby zásadně čerstvé

Ryba na grilování by měla být rozhodně čerstvá, na mražené a delší dobu odleželé kousky rovnou zapomeňte. Čerstvost ověříte jednoduše pohledem a pohmatem – ryba musí být pokrytá slizem, příjemně vonět vodou (nikoli rybinou), měla by mít lesklé, vypouklé oči a krásně červené či fialové žábry. Pokud kupujete samostatné filety, měly by být tuhé a pevné, rozhodně se vám do nich nesmí zabořit prsty.

 

Jednoduchý návod pro začátečníky

Jestliže jste rybu na grilu ještě nikdy nepřipravovali, kupte si pro začátek tuňáka či lososa, mají málo kostí a není s nimi příliš práce. A pokud dáváte přednost rybám sladkovodním, určitě zkuste pstruha. Když ho dobře upečete, bude to lahůdka, které se jen tak něco nevyrovná.

Dochucování masa není žádná velká věda, čím méně ingrediencí přidáte, tím lépe. Stačí vám klidně jen pár bylinek a sůl. Rybu na několika místech nařízněte a sůl vpravte do masa prsty, pokud chcete, přidejte i najemno nasekané bylinky. Stejně tak si ale můžete připravit bylinkové pesto a rybu jím potírat, nebo celé větvičky vložit přímo do břicha ryby. Pro zvýraznění chuti doporučujeme především rozmarýn, bazalku, tymián,kopr nebo koriandr.

 

V čem se nejčastěji chybuje

Zahradní gril by neměl být příliš roztopený, počkejte, až doba největšího žáru opadne, až pak maso grilujte. Nezapomeňte také rybu včas sundat, většinou vám stačí ke správnému propečení jen kolem 10 minut. Že je ryba hotová, poznáte jednoduše tak, že začne „vypouštět bělmo“, tedy jakousi bílou nafouknutou hmotu.

Často lidé odřezávají před grilováním ploutve, nebo rybu na grilu příliš často otáčejí. Pokud nepoužíváte speciální mřížku na grilování ryb, začne se vám maso pravděpodobně rozpadat. Úplně nejlepší je proto nechat rybu vcelku, nebude se vám tolik vysušovat a maso bude krásně držet pohromadě.

Máte nějaké vlastní osvědčené tipy či recepty na grilování ryb?

Komerční článek


10.8.2015   Rubrika:   |   Komentářů 6   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Grilujte ryby jako profík

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Lucinka258
Lucinka258 - 26.8.2021 6:16

My v létě také hodně grilujeme ryby. Sladkovodní ryby mi moc nechutnají, ale na grilu jsou výborné :-) . Manžel má od loňského roku nové navijáky a další vybavení na rybaření z https://www.parys.cz/ , tak je musel letos pečlivě zkoušet, jestli si vybral dobře, takže jsme ryb měli opravdu dostatek :-) .

 
koliaska105
koliaska105 - 21.9.2019 18:04

Za ta léta, co můj manžel chodí rybařit už mám s grilováním a celkově připravou ryb také své zkušenosti. Mně osobně například hodně pomohlo to, že mi můj muž ukázal tuto stránku https://www.zachytame.cz/ kde mají kromě informací ohledně chytání i spoustu užitečných receptů atd, což se hodí.

 
cawan
cawan - 5.1.2016 12:33

Já jsem do nového jídelníčku zařadila ryby. Jsou super, dietní a každému pomohou zhubnout. Tady jsou ještě další rady http://rockgym.sk/

 
YXH
YXH - 23.8.2015 23:23

Světlonoska: Dej je do folie a nech na nich kuzi, to pak drzi pohromade. smajlik - 58

 
Světlonoska
Světlonoska - 23.8.2015 13:51

Grilujeme rádi,ale do ryb se nám moc nechce,že by se rozpadlysmajlik - 26

 
YXH
YXH - 10.8.2015 16:00

Dovnitr dat listy z hroznoveho vina a zvenku jim rybu obalit, pak dat do mrizky. Listy daji masu dobrou chut, podobne jako citron, ale jemnejsi.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

Anketa

Covid

Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

Celkem hlasovalo 55106.
Archiv anket.