Zapečené lasagne
Potřebujete: 16 plátků těstovin lasagne, 30 dkg mletého masa, 40 dkg loupaných rajčat, 1,5 dl zeleninového vývaru, 1 malý rajský protlak, 5 špalíků řapíkatého celeru, 1 cibuli, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, 10 dkg parmezánu, sůl, pepř, hřebíček, máslo. Na bešamel: 5 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 0,7 l mléka, muškátový oříšek.
Postup: Nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer osmahneme na oleji. Přidáme 2 hřebíčky, mleté maso a krátce osmažíme. Vmícháme protlak, rajčata, vývar a dusíme asi 40 minut. Mezitím uvaříme lasagne (uvařené uchováme ve studené vodě, aby se neslepily) a bešamel: v rozpuštěném másle krátce osmahneme mouku a vmícháme mléko. Ochutíme muškátovým oříškem a mícháme, dokud omáčka nezhoustne.
Na dno vymazané formy vložíme 4 lasagne, naneseme polovinu masové směsi a přikryjeme dalšími 4 plátky. Zalijeme polovinou bešamelu, hustě posypeme parmezánem. Nakonec tedy přijde bešamel a sýr. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Recept zaslala čtenářka kapa1. Děkujeme.
1.11.2007 Rubrika: | Komentářů 16 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapečené lasagne
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: bešamel máš za 10 min. špenát si necháš rozmrazit a taky je za chvíli hotovej ,nemusí se vařit dlouho,A tady z toho receptu to mletý maso s přídavkama máš taky za chvilku hotový a pracuješ s ještě teplýma ingrediencema
musím sebekritiky doznat že u lasaní mě poměr práce/výsledek/úklid poněkud odradil od dalších experimentů ..... chutné leč úmorné ...
Jo jednou jsem to jedl zapečené se zelím bílým hlávkovým a parmskou šunkou ... báječná varianta
Lhasa: důležité je suchým lasaním vystlat pelíšek. Aby ležely celé ve vlhku a měkce, toho docílíš bešamelem. No a do mezivrstvy se dává taky něco mokrého - rajčata, sekané maso, vrstva lasaní, pak bešamel a nakonec sýr. Ono se to při pečení propojí. Nesmíš to péct holé a suché.
Pavla_L: no jo, jenomže musíš uvařit bešamel, připravit si další ingredience, to zabere dost času. I ten špenát se musí dopředu udělat.
orinka: složité ? já mám z receptu a reakcí dojem, že není nic snažšího...lasagne plácnu do pekáče nebo mísy a mezi to něco, co mi chutná:-))
Ach jo, tak já se k těm lasagním dokopu Kdykoli jíme venku a jen trochu to jde, manžel si dá lasagne... Na dovolené jsme v tamní sámošce koupili chlazené lasagne jako polotovar a jen jsme je šoupli do mikrovlnky. Děsně se bojím toho, že když je nepředvařím, bude z nich překližka, a když je předvařím, bude bláto
Pavla_L: právě proto bys to měla zkusit! Když má těstoviny rád, tak lasagne ho určitě nadchnou. Ale je to trošku složité na přípravu, spíš na dny volna.
Elí: Mňam mňam mňam
Elí: nemohla bych zajít na oběd?
taky je dělám a je to dobrota,Já je nevařím připlácnu je tam syrový a přitlačím a zapékat se to dá se vším možnýmjá jsem je dneska dělala s bešamelem z plísňáku a se špenátem
tak se tady veřejně přiznáám, že jsem lasagne nikdy nevařilaa asi nikdy nebudu, těstoviny zapékám se vším možným, ale lasagne nikdy a manžel by se asi netvářil moc nadšeně, některé novinyk prostě nemusí
Slint, slint.... Moc díky za recept. O víkendu uvařím
variací na lasagne není nikdy dost
Aja: orinka: některé druhy se vaří předem, jiné se používají rovnou syrové. takže asi podle návodu na obalu.
taky to dělám bez vaření rovnou.
Napřed je vaří? To já teda nee...
ty nemají chybu,miluju je