Špenátové lasagne
Potřebujete: 1/2 kg listového špenátu, 30-40 dkg mrkve, 12 dkg tučného (smetanového) sýra, několik plátů syrových lasagní, 400 ml zeleninového či masového vývaru, máslo, 2 stroužky česneku, citronovou šťávu, sůl, pepř, muškátový oříšek.
Postup: Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi rozpustíme trošku másla a podusíme mrkev (můžeme přidat pár lžic vody), přidáme trochu citronové šťávy, aby získala na pikantnosti. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme propláchnutý listový špenát, prolisovaný česnek, osolíme a dusíme necelých 15 minut. Ke konci můžeme strouhnout muškátový oříšek. Do vroucí osolené vody v širším hrnci vložíme lasagne a uvaříme al dente.
Pak bešamel: v hlubším kastrolu rozpustíme trochu másla a osmahneme na něm lžíci mouky. Do zezlátlé jíšky přidáme za stálého míchání vývar, chvíli povaříme. Nakonec vmícháme smetanový sýr.
Dno obdélníkové zapékací misky vytřeme máslem a poté střídavě klademe: plát lasagní, dušenou mrkev, sýrovou omáčku. Zakončíme plátem lasagní, který zalijeme omáčkou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 60 minut.
Pro čistě vegetariánskou variantu použijeme zeleninový vývar.
8.7.2008 Rubrika: | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Špenátové lasagne
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda: My děláme podobné lasagne se špenátovo tvarohovou směsí plus masovou omáčku a tam se taky musí uvařit předem (v té špenátové směsi by se neuvařily). Jsou v pohodě, nerozblemcané.
matysek: no práve, kdyz delám normální (=italské s masovou omáckou) tak nevarím, pouze udelám hodne omácky (asi litr tekutiny) a lasagne dám syrový a oni za 35 minut v troube do sebe omácku nasají a zmeknou. Ale tady v receptu se píse povarit a jeste hodinu zapékat a to me zmátlo.
matysek: Já je také nevařím, nasají tekutinu s ostatních přísad. Možná ale záleží na druhu lasagní. Také si myslím, že to bude rozpatlané.
Linda: aha, tak koukám že v tomhle receptu je vaří - my je dáváme syrové
Linda: ale ty lasagne se nevaří, do zapékací mísy se dávají syrové
Muze být i mrazený listový spenát?
Stejne mi prijde, ze povarit testoviny a jeste je hodinu zapékat je moc - nebudou rozpatlané?