Špagety s brynzou

Potřebujete: 300 g špaget, 100 g slaniny, 200 g brynzy, sůl, olej
Postup: V osolené vodě se lžičkou oleje uvařte špagety. Sceďte a prolijte studenou vodou. V kastrolku rozškvařte nakrájenou slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechtě zpěnit. Nakonec vše zamíchejte se špagetami, prohřejte a na závěr vmíchejte brynzu.
6.6.2011 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 31 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Špagety s brynzou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
evropka: já bych ty špagety aji brala, ale bez té cibulky. Halušky jsou ovšem halušky
.gif)
evropka: si dám raději povidla....
.jpg)
tak jako škvarky patří na chleba,tak brynza na halušky...
majucha: to néé, to se nepoplete:)....ad urnové háje - mám je všude kolem. Stačí se podívat na terasy novostaveb, je to srandovní
Jarča*:nemusíš si na to brát míru, prostě ty štětičky by měly mít údajně do 5 cm, ale já už trhala i delší. Rozhoduje, aby měly světlou barvu a byly měkkoučké.

orinka: a kolik mají mít cm? Máme chalupu v takové vesničce stranou od civilizace, tak tam snad čistý vzduch bude. A smrk doufám taky poznám

orinka: proč ne, je tam klid, čisto, žádný prach a popel , akorát se jeden nesmí splést a nenatrhat něco jiného, nějakou túji, tis, konvalinku a podobně
majucha: a kdyby to nebylo nikde jinde a byl to skutečně smrk, proč ne? V urnovém háji je čistý vzduch, nikoli ten vysoceoktanový, co máme pod okny

orinka: v urnovém háji
Jarča*: na kalendář nehleď, rozhodující jsou cm těch zelených přírůstků. V nížinách je to jinak než v horách. A samozřejmě, že se to netrhá někde u silnice, ale nejlíp v lesích a hájích.
Kadla: no dyť jsem slibovala, že je dobrý!!

Kadla: díky moc, už mám zkopírováno
.jpg)
Jo a cedila jsem to raději přes plátno...
.jpg)
Zkopíruju doslovný recept od Orinky, jak ho napsala do diskuse (já jsem přihodila navrch květy akátu a černého bezu (akátu víc, bezu jen trošičku, on je hodně aromatický). Jo a hustotu jsem regulovala dobou varu.. Dokud se mi to zdálo řídké, vařila jsem dál. tady je ta zpráva od Orinky:
40 dg těch mladých zelených výhonků se svaří ve zhruba 3/4 l vody asi půl hodiny. Nechá se v tom do vychladnutí (nejlíp je svařit to navečer a přikryté v hrnci nechat do rána. Pak přecedit a na sítě ještě dobře vymačkávat tekutinu, ať nepřijdem o to nejcennější. Pak ještě jednou procedit přes husté jemné síto, aby to bylo čiré a čisté. Tuto tekutinu pak v širokém kastrole povařit s 1 kg krystalu, při varu stále míchat a kapkou na studený talířek zkoušet, kdy je to správně husté. Nedá se to zkazit!!! Já jednu várku převařila, zdála se klihovatá, ale bylo mi to líto vyhodit. Dala jsem to do sklepa a k mému překvapení se to do jara jaksi přetvořilo, to je ten nejlepší med, hustota naprosto přesná jako včelí. Ale - až skoro po rocesmajlik - 68 Jinak to má být jako hustý sirup.

Kadla: to mě zaujalo, ten med. Máme na zahradě dva veliké smrky, letos byly výhonkama obzvlášť obsypané. Hledala jsem to na netu a dočetla jsem se, že výhonky se sbírají jen do 15.5., škoda, tak příští rok. Jsou tam různé recepty, i se dost liší v přípravě. Mohla bych poprosit o ten od orinky?
Taky se omlouvám za odbočení od brynzy

Kadla: ale jó, ještě, že jsi je byla nasbírat v čistém a upraveném Německu. Od nás, z toho našeho bordelu, bych si teda fakt nepochutnala
.jpg)
majucha: Pssst!!! Tobě mé smrkové klíčky nechutnaly?

Kadla: pak se nemá šířit e.coli
.jpg)
Orinka: Mimochodem, trochu mimo tento článek: Když jsem dělala ten med ze smrkových výhonků podle tvého receptu, přihodila jsem k těm smrkovým výhodnkům také 5 ks květů akátu a 2 květy černého bezu. Musím říct, že lepší doma dělaný med jsem v životě neměla. Navíc i ta konzistence je "pravá medová", to se mi ještě nikdy dříve nepodařilo. Je krásně tmavý, čirý, ve správné hustotě a navíc chuťově vynikající. Jedna sklenice už je sežraná
.jpg)
orinka: Dělávám doma jedině pravé bramborové, ale jen se zelím... bryndzu u nás nerad nikdo, jo, vlastně tatínek, ale ten je na Moravě...