Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Vyznáte se v těstovinách?

Vyznáte se v těstovinách?

Troufnu si říct, že ještě tak před dvaceti lety se u nás těstoviny netěšily zrovna velké oblibě. Starší generace si určitě vzpomene na rozvařená kolínka ve školní jídelně a UHO (universální hnědá omáčka), případně na zapečené šunkofleky. Při vzpomínce na špagety jsou ty pocity pak o něco příjemnější.

Po listopadu 89 se ale na náš trh začaly valit těstoviny v takovém množství a rozmanitosti, že slabší povahy jen lapaly po dechu. O chuťových kvalitách pravých italských těstovin snad ani není třeba se rozepisovat. A tak se ty dosud opomíjené nudle a vřetýnka natrvalo usadily na našich stolech a jen málokdo jejich kouzlu nepodlehl. Připravovat se dají snad na milion způsobů. Můžete je využít jako předkrm, hlavní jídlo, ale také za studena do salátů. Při přípravě těstovinových jídel máte naprosto volnou ruku a vaše fantazie se může dosyta vyřádit.

Těstoviny jsou všelijaké: vaječné, bezvaječné, celozrnné, barevné, ochucené... a tvarově tak variabilní, že stojí za to si je trošku podrobněji představit. Až si budete lámat hlavu nad jídelním lístkem v nějaké pizzerii, třeba vám naše informace přijdou vhod.

 

Těstoviny anebo Co je co... (Vezmeme to pěkně podle abecedy.)

 

CANNELLONI

Dlouhé duté trubičky. Plní se například šunkou, sýrem, zeleninou a pak se zapékají.

CAPELLINI:

Velmi tenké nudle (vypadají skoro jako špagety). Hodí se k zapékání nebo k omáčkám.

CAPPELLETI:

Mají tvar špičatého kloboučku a plní se různými náplněmi.

CONCHIGLIE:

Mušličky, jsou ideální k omáčkám.

FARFALE:

Motýlci nebo mašličky. Využijete je do polévek a k omáčkám, ale také do salátů.

FETTUCCINE:

Delší nudle, nejvhodnější ke smetanovým omáčkám a k zapékání.

FUSILLI:

Vrtulky a spirálky, podávají se k omáčkám. Poslouží vám také při přípravě salátu.

GNOCCHI:

Jinak tvarované conchiglie.

LASAGNE:

To jsou čtverce nebo obdélníky těsta, asi 8 cm široké a 12 cm dlouhé. Vrství se na pekáčku na sebe a prokládají se různými náplněmi. Zapékají se.

LINGUINE:

Dlouhé a ploché široké těstoviny, jsou vhodné na zapékání nebo třeba k boloňským omáčkám.

MACCHERONI:

Dlouhé duté makaróny, chutnají k omáčkám i jako zapečené.

PAPPARDELLE:

Široké nudle. K omáčkám a k zapékání.

PENNE:

Krátké, šikmo krájené trubičky, také jsou vhodné k omáčkám i na zapékání

RAVIOLI:

Malé taštičky, které se plní masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní. Podávají se ke smetanovým omáčkám nebo zapečené.

RIGATONI:

To jsou velké a krátké vroubkované těstovinové trubice vhodné k zapékání.

SPAGHETTI:

Netřeba představovat. Špagety v různých délkách i šířkách, vhodné k boloňským omáčkám i na zapékání.

TAGLIATELLE:

Dlouhé široké nudle stočené do hnízd. Sýrové a smetanové omáčky jsou k nim to pravé.

TORTELLINI:

Malé, plněné taštičky svinuté do tvaru prstýnku. Plníme je třeba kuřecím masem, sýrem, špenátem. Přelité bílou omáčkou chutnají výtečně.

Těstovin je ale ještě mnohem víc. Určitě znáte všelijaké hvězdičky, písmenka, krátké nudle, vlasové nudle… Které máte nejraději vy? A máte nějaký svůj oblíbený těstovinový recept?

 

Recepty na těstoviny. Vyberte si.

Meryl


19.2.2013   Rubrika: Těstoviny   |   Komentářů 20   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vyznáte se v těstovinách?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-23
Gorawen
Gorawen - 20.2.2013 16:20

YXH:smajlik - 47 urcite...smajlik - 47

 
YXH
YXH - 19.2.2013 17:10

TULI: Dekuju,... Ja vim ty nemusis, u vas se daji dobre koupit, ja bych se s tim taky nedelala, ale v krame nektere za moc nestoji. Nasla jsem jedny, ty byly dobre, ale samozrejme uz je nedelaji. Jednou jsme koupily s mamkou oliviery tortellini a chutnaly jako mydlo, (drahe, protoze udajne byly cerstve) smajlik - 76

 
TULI
TULI - 19.2.2013 17:01

YXH: ja domaci nedelam smajlik - 72ale mrknu se .... kde chodim na nove recepty

 
YXH
YXH - 19.2.2013 16:56

Gorawen: Tvemu klucinovi by se libily ty z Ikea, jsou to Moose heads. (losi hlavy), Prodavaji je kolem vanoc. obrázek - 4289665635_54707d4fc1_z.jpg

 
Gorawen
Gorawen - 19.2.2013 16:39

smajlik - 47 Testoviny jsou prima, synek se po nich muze utlouct nejradeji mame tmavsi hnede obsahuji durum - psenici tvrdou - nejcasteji rigatoni, penne, ale rada stale objevuji nove tvary napr. radiatore, gemelli...Barevne prirodni barvivo - suchy spenat, suche rajcata, sucha repa...smajlik - 47

 
YXH
YXH - 19.2.2013 16:33

Testoviny u nas asi tak 1 az 2 tydne. Podle chuti. Lasagne nedelam, ty dela zetak a dcera bezkonkurencne, tak se nenamaham. Nekdy jsou kupovane, nekdy domaci, to podle nalady.
TULI: Prosimte mas nejaky recept na ravioly? Zkousela jsem delat testo trochu mekksi nez na spagety a fettucine, ale kdyz je uvarim, tak se casto rozlepujou potvory smajlik - 82 podle navodu jsem kraje mazala vajickem a vodou, ale ani to nelepilo. Tak jsem okraje musela jakoby ohrnout aby to drzelo.

 
TULI
TULI - 19.2.2013 15:34

dlouhe dute - jako spagety jsou prece BUCATINI

 
TULI
TULI - 19.2.2013 15:32

MACCHERONI:
Dlouhé duté makaróny, chutnají k omáčkám i jako zapečené


MAKEROOONY jsou kratke .....obrázek - MACCHERONI.jpg

 
TULI
TULI - 19.2.2013 15:29

testoviny jime skoro kazdy den smajlik - 26FARFALLE - vypadlo ti tam MERYLKO jedno L ....ale to neva ....


recepty .... ?? tisice ....smajlik - 68

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 19.2.2013 15:06

dosouším zbyte

obrázek - Foto0273(3).jpg

 
Piafka
Piafka - 19.2.2013 14:42

Kupujeme Agnesi, Barilla a Reggia těstoviny. Když potom jinde ochutnám nějakou slabší značku, je to znát. Nejčastěji střídáme špagety, vřetena a kolínka.

 
Almega
Almega - 19.2.2013 10:32

Těstoviny nemusím,ale doma je vařím pro rodinu,všelijaké,musím kupovat ty dražší,poznají to na chuti,když jsem je chtěla "oblbnout" levným druhem...Já mám nejraději brambory,doma máma dělala na stole domácí nudle,vytáhla to do obří placky,že to bylo jako ubrus...Já jsem líná,to raději jdu a nanosím "agnesi" těstoviny....

 
evropka
evropka - 19.2.2013 10:25

kupuju barilla těstoviny...ale ted někdo poradil italské z lidlu a byly moc dobré,nechápu jak jsme "kdysivá"mohli kupovat ty levnésmajlik - 76

 
loupák
loupák - 19.2.2013 9:24

Vybírám těstoviny podle tvaru,nejradši mám ty větší mašličky,vypadá to i pěkně na talířismajlik - 64,na těstovinový salát kupuju vrtulky,dresink se pěkně v tý vrtulce chytne a je ta těstovina šťavnatásmajlik - 57,no a na polívku kupuju normální vláskový nudličky,většinou ty dražší,co vypadají jako domácísmajlik - 58...a souhlasím s ostatníma,že mě teda NIKDY nenapadlo,se s tím patlat a vyrábět je doma,když jich je v krámu tolika na výběrsmajlik - 71

 
sharon
sharon - 19.2.2013 9:09

Sonne: smajlik - 31

 
Linda
Linda - 19.2.2013 9:06

Světlonoska: no jo jenze ja 1) vareni a vubec vsechno s kuchyni nesnasim takze patlat se s testem fakt nehrozi a 2) hruba i polohruba mouka je pouze dovozove zbozi a pulkilovka testovin obycejnych me prijde na 5kr, znackovych kolem 10kr, cerstve 250g 5-8kr, lasagne 500g 11kr - to se skutecne nevyplati delat i kdybych byla kucharsky maniak

 
Sonne
Sonne - 19.2.2013 9:05

sharon: Souhlas, Panzani jsou super. 1* smajlik - 47

 
sharon
sharon - 19.2.2013 9:03

doma jsem neznala rozpatlané těstoviny , maminka si všechny vyráběla sama. polévkové, široké i flíčky....já nyní dělám jen polévkové a jinak kupuji Panzzani s těma jsme spokojeni ještě nikdy se mi nerozvařily...smajlik - 64

 
Světlonoska
Světlonoska - 19.2.2013 8:45

Těsto j e jednoduché /vejce,polohr.či hrubá mouka/a naco platit např,za kupovaný polotovar na Lasagně draze,když doma uválím placku za pár korunsmajlik - 76smajlik - 64smajlik - 77

 
Světlonoska
Světlonoska - 19.2.2013 8:43

matlají

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-23
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 84426.
Archiv anket.