Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Tři variace na rizoto

Tři variace na rizoto

Rizoto patří k našim oblíbeným pokrmům. Je dobré, rychlé a existuje mnoho způsobů, jak ho můžeme připravit. My vám dnes přinášíme tipy na tři recepty na rizoto, vyberte si, který je pro vás nejlákavější.

 

Zapečené rizoto

Potřebujete: 300 g rýže, 200 g šunky, 200 g sterilovaného hrášku, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 100 ml sladké smetany, olej, 150 g tvrdého sýra, sladkou mletou papriku, sůl

Nejdříve ze všeho spařte rýži  a nechte okapat. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, zaprašte paprikou, vložte rýži a zalijte vodou v poměru na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Osolte a přiveďte k varu, pak příkon ztlumte a duste doměkka. Mezitím na oleji orestujte na kousky nakrájenou šunku a krátce poduste hrášek. Vše smíchejte s hotovou rýží, přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali nastrouhanou polovinu tvrdého sýra. Vložte do vymazané zapékací misky, posypte druhou půlkou sýra a zapečte ve vyhřáté troubě.

 

Rizoto s drůbežími játryrizoto

300 g rýže, 300 g drůbežích jater, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 cibuli, olej, 1 lžíci hladké mouky, 100 g tvrdého sýra

Játra očistěte, opláchněte a nechte okapat. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte játra nakrájená na kousky, osmahněte a poté krátce poduste. Zaprašte hladkou moukou, zalijte vodou a povařte. Rýži propláchněte horkou vodou a dejte vařit do hrnce v poměru  na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Přidejte játra, osolte a přikryté duste doměkka. Nakonec přimíchejte hrášek a ještě chvilku poduste. Jednotlivé porce posypte strouhaným sýrem.

 

Rizoto se žampióny

Potřebujete: 300 g rýže, 1 cibuli, 300 g čerstvých žampiónů, 1 zelenou papriku, 2 oloupaná rajčata, olej, sůl, pepř a zelenou petrželku

Rýži spařte vroucí vodou a nechte okapat. Na rozpálený olej vložte okapanou rýži a osmahněte, dokud nezesklovatí. Zalijte horkou vodou (poměr 1 šálek rýže na 1,5 šálku vody), osolte a duste. Na pánvi orestujte na rozpáleném oleji nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampióny, opepřete, zalijte vodou a duste. Před koncem přidejte nakrájenou papriku a oloupaná, nakrájená rajčata. Ještě chvíli poduste, přidejte rýži a dobře promíchejte. Porce posypte nasekanou petrželkou.

 

Variací na rizoto je bezpočet. I výše uvedené recepty můžete obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Napište do diskuse pod článek váš nejoblíbenější recept na rizoto.

Lenka Moučková


8.6.2011   Rubrika: Rýže   |   Komentářů 35   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Tři variace na rizoto

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-35
dadka
dadka - 9.6.2011 6:57

Rýži propláchnu, nechám rozpált tuk, do něho dám rýži, trochu orestuju a zaliju dvojnásobkem vařícího vývaru, osolím. doprostřed dám celou cibuli a pár hřebíčků. Nechám na sporáku rtochu vyvařit vodu a potom strčím do trouby.Nakonec cibuli a hřebíček vytáhnu.
Nikdy se nelepí.

 
orinka
orinka - 8.6.2011 17:52

babkatapka: pohádka mládí - vařené těstoviny promíchané s hovězím ve vlastní šťávě.smajlik - 57

 
babkatapka
babkatapka - 8.6.2011 16:59

já zase dělám ráda rizoto z vepřové konzervy. Tu lepší konzervu mám pořád doma a když nevím co, tak zpěním cibulku, přidám maso z konzervy, propláchnutou rýži, popř, mražený hrášek i s mrkvičkou, zaleju dvojnásobným nožstvím vody, než je rýže, osolím, někdy přidám kari nebo trochu papriky, opepřím a dám dělat do remosky.
Dobré je přidat žampiony . Na talíři posypu strouhaným sýrem., třeba přidám ještě na sýr kečup. Je to dobré i studenésmajlik - 57

 
Anahir
Anahir - 8.6.2011 15:52

Linda: Buď v pohodě, já rejži vařím podobně. Vůbec se s ní nemazlim, nejsem její otrok. Propláchnu až je voda čistá, naleju do ní spoustu vody a vařím. Až je měkká, tak ji sleju do sítka a přesypu do mísy. Šmitec. Sype se, nelepí a každej jí zdlábnul.

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:47

evropka: jasně, vyplavíš ten škrob a pak se sype......smajlik - 47

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:42

Linda: ta se dá jíst samotná jak se sype a trochu oliváče a mnamsmajlik - 57

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:42

sharon: já ji hroooozně proplachuji,ale pečená se sype

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:41

Linda: šmarjá ty barbaresmajlik - 36smajlik - 36smajlik - 36smajlik - 58

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:34

evropka: ještě jsem zapoměla, a tu rýži nepřebírám a nestalo se mi aby tam byl kamínek, jen pořádně properu a nechám i třeba hoďku namočenou........můj kdysi rýži nemusel, ale tuhle miluje.....

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:33

Linda: smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68 nic si z toho nedělej, člověk se celej život učí.......

 
Linda
Linda - 8.6.2011 14:31

sharon: orinka: evropka: no nazdarsmajlik - 76, koukám, ze jsem pekný nevzdelanec, ted abych se jeste vikingovi omluvila za to, ze je vubec ochotný jíst co ukuchtím smajlik - 34. Rýzi hodím do kastrulku, zaliji dvojnásobkem vody, osolím a dám varit a kdyz zacne bublat stáhnu na minimum a dusím 20min - nic víc smajlik - 34

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:27

evropka: já před chvílí takový kopec bájo rizota....smajlik - 68smajlik - 57

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:26

evropka: Globus, Terno....musíš po ní koukat......já jí loni okusila a už jinou nechci.......

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:17

sharon: a kde jí prodávají?neznámsmajlik - 26

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:16

orinka: přesně tak....ale pouze přílohovou,podlévanou vínem dělám na pánvičce

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:15

Markýza: smajlik - 55

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:07

Markýza: jako jak ?

 
orinka
orinka - 8.6.2011 12:26

sharon: jo, to je ono. Vlastně uděláš rýži na kastrolku tak, jak jsi zvyklá, jen ji místo dušení pečeš zakrytou v troubě. Nejlíp je, když pečeš třeba maso v menší nádobě, tak se tam vejde i rýže vedle v kastrolku. Ovšem, pozor na ucha!! Já začínám rýži tak, že usmažím cibulku, na ni vsypu opranou rýži a restuju. Pak dochutím, zaleju a....dál je to stejné.

 
Markýza
Markýza - 8.6.2011 12:26

smajlik - 65to by bylo keců, kdybych se tu takto projevovala já! že jo, dámy smajlik - 65

 
sharon
sharon - 8.6.2011 11:19

Linda: já jí pořádně properu, do kastrolu + vody tak na výšku dvou prstů nad rýži, celou oloupanou cibuli, 5 hřebíčků, tak 3 lžíce oleje, osolím promíchám a šup do trouby....můžeš ale také napřed orestovat cibulku na tuku a pak na to rejži zalít a upéct...........peču až voda zmizme, to poznáš a zabalím do froté županu zakreju polštářkem ( podprdelníkem ze židle).......takto ti vydrží horká do večera.....a krásně dojde....

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-35
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78628.
Archiv anket.