Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Šťáva plná vitaminů

Šťáva plná vitaminůPřipravte si domácí šťávu, která bude chutnat celé rodině...
pošlete nám recept

Tři variace na rizoto

Tři variace na rizoto

Rizoto patří k našim oblíbeným pokrmům. Je dobré, rychlé a existuje mnoho způsobů, jak ho můžeme připravit. My vám dnes přinášíme tipy na tři recepty na rizoto, vyberte si, který je pro vás nejlákavější.

 

Zapečené rizoto

Potřebujete: 300 g rýže, 200 g šunky, 200 g sterilovaného hrášku, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 100 ml sladké smetany, olej, 150 g tvrdého sýra, sladkou mletou papriku, sůl

Nejdříve ze všeho spařte rýži  a nechte okapat. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, zaprašte paprikou, vložte rýži a zalijte vodou v poměru na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Osolte a přiveďte k varu, pak příkon ztlumte a duste doměkka. Mezitím na oleji orestujte na kousky nakrájenou šunku a krátce poduste hrášek. Vše smíchejte s hotovou rýží, přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali nastrouhanou polovinu tvrdého sýra. Vložte do vymazané zapékací misky, posypte druhou půlkou sýra a zapečte ve vyhřáté troubě.

 

Rizoto s drůbežími játryrizoto

300 g rýže, 300 g drůbežích jater, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 cibuli, olej, 1 lžíci hladké mouky, 100 g tvrdého sýra

Játra očistěte, opláchněte a nechte okapat. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte játra nakrájená na kousky, osmahněte a poté krátce poduste. Zaprašte hladkou moukou, zalijte vodou a povařte. Rýži propláchněte horkou vodou a dejte vařit do hrnce v poměru  na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Přidejte játra, osolte a přikryté duste doměkka. Nakonec přimíchejte hrášek a ještě chvilku poduste. Jednotlivé porce posypte strouhaným sýrem.

 

Rizoto se žampióny

Potřebujete: 300 g rýže, 1 cibuli, 300 g čerstvých žampiónů, 1 zelenou papriku, 2 oloupaná rajčata, olej, sůl, pepř a zelenou petrželku

Rýži spařte vroucí vodou a nechte okapat. Na rozpálený olej vložte okapanou rýži a osmahněte, dokud nezesklovatí. Zalijte horkou vodou (poměr 1 šálek rýže na 1,5 šálku vody), osolte a duste. Na pánvi orestujte na rozpáleném oleji nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampióny, opepřete, zalijte vodou a duste. Před koncem přidejte nakrájenou papriku a oloupaná, nakrájená rajčata. Ještě chvíli poduste, přidejte rýži a dobře promíchejte. Porce posypte nasekanou petrželkou.

 

Variací na rizoto je bezpočet. I výše uvedené recepty můžete obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Napište do diskuse pod článek váš nejoblíbenější recept na rizoto.

Lenka Moučková


8.6.2011   Rubrika: Rýže   |   Komentářů 35   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Tři variace na rizoto

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-35
dadka
dadka - 9.6.2011 6:57

Rýži propláchnu, nechám rozpált tuk, do něho dám rýži, trochu orestuju a zaliju dvojnásobkem vařícího vývaru, osolím. doprostřed dám celou cibuli a pár hřebíčků. Nechám na sporáku rtochu vyvařit vodu a potom strčím do trouby.Nakonec cibuli a hřebíček vytáhnu.
Nikdy se nelepí.

 
orinka
orinka - 8.6.2011 17:52

babkatapka: pohádka mládí - vařené těstoviny promíchané s hovězím ve vlastní šťávě.smajlik - 57

 
babkatapka
babkatapka - 8.6.2011 16:59

já zase dělám ráda rizoto z vepřové konzervy. Tu lepší konzervu mám pořád doma a když nevím co, tak zpěním cibulku, přidám maso z konzervy, propláchnutou rýži, popř, mražený hrášek i s mrkvičkou, zaleju dvojnásobným nožstvím vody, než je rýže, osolím, někdy přidám kari nebo trochu papriky, opepřím a dám dělat do remosky.
Dobré je přidat žampiony . Na talíři posypu strouhaným sýrem., třeba přidám ještě na sýr kečup. Je to dobré i studenésmajlik - 57

 
Anahir
Anahir - 8.6.2011 15:52

Linda: Buď v pohodě, já rejži vařím podobně. Vůbec se s ní nemazlim, nejsem její otrok. Propláchnu až je voda čistá, naleju do ní spoustu vody a vařím. Až je měkká, tak ji sleju do sítka a přesypu do mísy. Šmitec. Sype se, nelepí a každej jí zdlábnul.

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:47

evropka: jasně, vyplavíš ten škrob a pak se sype......smajlik - 47

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:42

Linda: ta se dá jíst samotná jak se sype a trochu oliváče a mnamsmajlik - 57

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:42

sharon: já ji hroooozně proplachuji,ale pečená se sype

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:41

Linda: šmarjá ty barbaresmajlik - 36smajlik - 36smajlik - 36smajlik - 58

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:34

evropka: ještě jsem zapoměla, a tu rýži nepřebírám a nestalo se mi aby tam byl kamínek, jen pořádně properu a nechám i třeba hoďku namočenou........můj kdysi rýži nemusel, ale tuhle miluje.....

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:33

Linda: smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68 nic si z toho nedělej, člověk se celej život učí.......

 
Linda
Linda - 8.6.2011 14:31

sharon: orinka: evropka: no nazdarsmajlik - 76, koukám, ze jsem pekný nevzdelanec, ted abych se jeste vikingovi omluvila za to, ze je vubec ochotný jíst co ukuchtím smajlik - 34. Rýzi hodím do kastrulku, zaliji dvojnásobkem vody, osolím a dám varit a kdyz zacne bublat stáhnu na minimum a dusím 20min - nic víc smajlik - 34

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:27

evropka: já před chvílí takový kopec bájo rizota....smajlik - 68smajlik - 57

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:26

evropka: Globus, Terno....musíš po ní koukat......já jí loni okusila a už jinou nechci.......

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:17

sharon: a kde jí prodávají?neznámsmajlik - 26

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:16

orinka: přesně tak....ale pouze přílohovou,podlévanou vínem dělám na pánvičce

 
evropka
evropka - 8.6.2011 14:15

Markýza: smajlik - 55

 
sharon
sharon - 8.6.2011 14:07

Markýza: jako jak ?

 
orinka
orinka - 8.6.2011 12:26

sharon: jo, to je ono. Vlastně uděláš rýži na kastrolku tak, jak jsi zvyklá, jen ji místo dušení pečeš zakrytou v troubě. Nejlíp je, když pečeš třeba maso v menší nádobě, tak se tam vejde i rýže vedle v kastrolku. Ovšem, pozor na ucha!! Já začínám rýži tak, že usmažím cibulku, na ni vsypu opranou rýži a restuju. Pak dochutím, zaleju a....dál je to stejné.

 
Markýza
Markýza - 8.6.2011 12:26

smajlik - 65to by bylo keců, kdybych se tu takto projevovala já! že jo, dámy smajlik - 65

 
sharon
sharon - 8.6.2011 11:19

Linda: já jí pořádně properu, do kastrolu + vody tak na výšku dvou prstů nad rýži, celou oloupanou cibuli, 5 hřebíčků, tak 3 lžíce oleje, osolím promíchám a šup do trouby....můžeš ale také napřed orestovat cibulku na tuku a pak na to rejži zalít a upéct...........peču až voda zmizme, to poznáš a zabalím do froté županu zakreju polštářkem ( podprdelníkem ze židle).......takto ti vydrží horká do večera.....a krásně dojde....

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-35
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 125754.
Archiv anket.