Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Šťáva plná vitaminů

Šťáva plná vitaminůPřipravte si domácí šťávu, která bude chutnat celé rodině...
pošlete nám recept

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory v různých podobách neodmyslitelně patří k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.

Vaříme, smažíme a zaděláváme těsto z brambor

  • Nové brambory se lépe škrábou, když jsou předem namočené v osolené vodě.
  • Vodu na vaření brambor předem trochu okyselte octem nebo citronovou šťávou. Uchovají si tak více vitaminu C.
  • Zmrzlé brambory mají nasládlou chuť. Přeneste je do místnosti, kde je přibližně 15 °C, a volně je rozložte. Tím brambory ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory znovu zalijte vařící vodou, do níž jste přidali lžičku octa. Pak brambory uvařte.
  • Zbyly vám brambory a chcete je ohřát? Nakrájejte je na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte trochou mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodají lepší chuť.
  • Chuť starých brambor vylepšíte, když je uvaříte v bujónu.
  • Syrové nastrouhané brambory rychle tmavnou. Tomu předejdete tak, že do nich vmícháte trochu mléka. Předtím můžete z brambor slít část vody, aby těsto nebylo příliš řídké.
  • Bramborová těsta připravujeme z brambor čerstvých nebo nejvýše den starých. Brambory, které jsou uvařené déle, dodají pokrmu nepříjemnou chuť.
  • Bramborové těsto na knedlíky, placky apod. připravujeme až těsně před vařením. Delším stáním těsto řídne a pak je třeba do něj zapracovat další mouku.
  • Když těsto vložíte do chladničky, budou se vám knedlíky snáze tvarovat.
  • Bramborovou kaši řeďte vždy jen horkým mlékem a ručně našlehávejte. Studené mléko vytvoří kaši mazlavou a ta šlehaná mixérem je zase příliš napěněná a rychle řídne.
  • Klíčící brambory nikdy nevařte ve slupce, protože obsahují jedovatý solanin. Oloupejte je a místa s klíčky důkladně vykrojte.
  • Smažené brambory budou křehké a křupavé, když je po oloupání a rozkrájení vložíte do studené vody, aby se z nich částečně vyplavil škrob. Po dvaceti minutách je sceďte, vysušte v utěrce a vkládejte do dobře rozehřátého tuku. Když brambory změknou a zesklovatí, vyjměte je a nechte prochladnout. Před podáváním jídla je ještě jednou vložte do rozpáleného tuku a nechte zčervenat.
    • Meryl


      4.1.2013   Rubrika: Brambory   |   Komentářů 45   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Brambory. Jak je správně připravovat.

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      evča.
      evča. - 6.1.2013 18:53

      Hanča: právě, že na br.salát pařit.....ty jsou nejlepšísmajlik - 47smajlik - 64,přidávám tam i vajíčka , pak se dobře loupou

       
      sharon
      sharon - 6.1.2013 18:05

      Hanča: taky jsem jím byla nadšená a teď na něj zapomínáme......smajlik - 76

       
      Křeček
      Křeček - 6.1.2013 17:51

      Jagea: bylo to dobrý

       
      Hanča
      Hanča - 6.1.2013 15:04

      tak od vánoc mám parní hrnec a už brambory asi jinak vařit nebudu, jedině na bramborový salát po staru ve vodě

       
      Jagea
      Jagea - 6.1.2013 6:19

      Křeček: Tak ať chutná! smajlik - 31

       
      Křeček
      Křeček - 5.1.2013 18:27

      Jagea: jo, dík za inspiraci k zítřejšímu obědu, držkám nechám zvlášť bez česneku a my si je dáme podle tebe smajlik - 57

       
      Jagea
      Jagea - 5.1.2013 4:59

      Křeček: 4.1.2013 17:23 : upeču v troubě a shrnu do mísy, kde mám máslo s česnekem. Úžasná mňamka.smajlik - 47

       
      Jagea
      Jagea - 5.1.2013 4:57

      S tím kmínem je to asi taková pravda, jako že špenát je strašně bohatý na železo. Obojí zůstalo v povědomí, i když už se ví, že to pravda není.

       
      Gorawen
      Gorawen - 4.1.2013 18:27

      Brambory, bandorysmajlik - 58 jsou prima...smajlik - 47smajlik - 81

       
      denda04
      denda04 - 4.1.2013 17:57

      sharon: smajlik - 58smajlik - 47 langoše taky můžu smajlik - 57

       
      denda04
      denda04 - 4.1.2013 17:57

      modroočka: Křeček: smajlik - 47smajlik - 58pravda pravdoucísmajlik - 58smajlik - 47

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 17:31

      díky holky, jdu smažit langoše....pán tvorstva má hlad....smajlik - 68

       
      Křeček
      Křeček - 4.1.2013 17:23

      Já mám brambory nejradši nakrájené na tenké plátky a upečené v troubě. Klasické vařené moc nemusím smajlik - 65

       
      Křeček
      Křeček - 4.1.2013 17:22

      sharon: To si tak nesmíš brát. I kdyby byl článek gramaticky, stylisticky i obsahově bezchybný, někdo si do něj rýpne. A jak vidíš, okamžitě dostane vynadáno od spousty těch normálncíh, které si váží článků i autorů i případně i s nějakou tou chybkou.

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 17:16

      modroočka: obrázek - 0002011E(3).gif

       
      modroočka
      modroočka - 4.1.2013 16:50

      sharon: každý si vezme z Tvých příspěvků to, co je pro něho důležité a co ho osloví. I perla se rodí v mušlích, které ani moc vzhledné nejsou, a přesto mají svoji vysokou hodnotu. A učitel-češtinář gramatikou nezastaví génia v jiné disciplíně, přestože ho může hluboce ranit, ale svoji kritikou, někdy i zesměšňováním, pomůže vytvořit úžasného spisovatele.
      Existuje negace? Jak pro koho... smajlik - 62

       
      janulka55
      janulka55 - 4.1.2013 16:43

      Ajá mám ráda škubánky smajlik - 47smajlik - 31

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 16:38

      modroočka: díky ale co ta moje gramatika ....za tu jsem tu všude bita....smajlik - 26

       
      modroočka
      modroočka - 4.1.2013 16:19

      sharon: mám ráda Tvoje příspěvky včetně Tvého kuchařského umění. Víš, co vaříš! smajlik - 105

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 15:44

      modroočka: dokonce vím i proč ?....špenát, šťovík . rebarbora.....kyselina šťavelová a ta odebírá z těla vápník....proto se do špenátu má dát vejce nebo mléko protože bílkovina tuto kyselinu neutralizuje.....

       

      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Anketa

      Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

      Zpíváte si občas doma?

      Celkem hlasovalo 127751.
      Archiv anket.