Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory v různých podobách neodmyslitelně patří k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.

Vaříme, smažíme a zaděláváme těsto z brambor

  • Nové brambory se lépe škrábou, když jsou předem namočené v osolené vodě.
  • Vodu na vaření brambor předem trochu okyselte octem nebo citronovou šťávou. Uchovají si tak více vitaminu C.
  • Zmrzlé brambory mají nasládlou chuť. Přeneste je do místnosti, kde je přibližně 15 °C, a volně je rozložte. Tím brambory ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory znovu zalijte vařící vodou, do níž jste přidali lžičku octa. Pak brambory uvařte.
  • Zbyly vám brambory a chcete je ohřát? Nakrájejte je na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte trochou mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodají lepší chuť.
  • Chuť starých brambor vylepšíte, když je uvaříte v bujónu.
  • Syrové nastrouhané brambory rychle tmavnou. Tomu předejdete tak, že do nich vmícháte trochu mléka. Předtím můžete z brambor slít část vody, aby těsto nebylo příliš řídké.
  • Bramborová těsta připravujeme z brambor čerstvých nebo nejvýše den starých. Brambory, které jsou uvařené déle, dodají pokrmu nepříjemnou chuť.
  • Bramborové těsto na knedlíky, placky apod. připravujeme až těsně před vařením. Delším stáním těsto řídne a pak je třeba do něj zapracovat další mouku.
  • Když těsto vložíte do chladničky, budou se vám knedlíky snáze tvarovat.
  • Bramborovou kaši řeďte vždy jen horkým mlékem a ručně našlehávejte. Studené mléko vytvoří kaši mazlavou a ta šlehaná mixérem je zase příliš napěněná a rychle řídne.
  • Klíčící brambory nikdy nevařte ve slupce, protože obsahují jedovatý solanin. Oloupejte je a místa s klíčky důkladně vykrojte.
  • Smažené brambory budou křehké a křupavé, když je po oloupání a rozkrájení vložíte do studené vody, aby se z nich částečně vyplavil škrob. Po dvaceti minutách je sceďte, vysušte v utěrce a vkládejte do dobře rozehřátého tuku. Když brambory změknou a zesklovatí, vyjměte je a nechte prochladnout. Před podáváním jídla je ještě jednou vložte do rozpáleného tuku a nechte zčervenat.
    • Meryl


      4.1.2013   Rubrika: Brambory   |   Komentářů 45   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Brambory. Jak je správně připravovat.

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      evča.
      evča. - 6.1.2013 18:53

      Hanča: právě, že na br.salát pařit.....ty jsou nejlepšísmajlik - 47smajlik - 64,přidávám tam i vajíčka , pak se dobře loupou

       
      sharon
      sharon - 6.1.2013 18:05

      Hanča: taky jsem jím byla nadšená a teď na něj zapomínáme......smajlik - 76

       
      Křeček
      Křeček - 6.1.2013 17:51

      Jagea: bylo to dobrý

       
      Hanča
      Hanča - 6.1.2013 15:04

      tak od vánoc mám parní hrnec a už brambory asi jinak vařit nebudu, jedině na bramborový salát po staru ve vodě

       
      Jagea
      Jagea - 6.1.2013 6:19

      Křeček: Tak ať chutná! smajlik - 31

       
      Křeček
      Křeček - 5.1.2013 18:27

      Jagea: jo, dík za inspiraci k zítřejšímu obědu, držkám nechám zvlášť bez česneku a my si je dáme podle tebe smajlik - 57

       
      Jagea
      Jagea - 5.1.2013 4:59

      Křeček: 4.1.2013 17:23 : upeču v troubě a shrnu do mísy, kde mám máslo s česnekem. Úžasná mňamka.smajlik - 47

       
      Jagea
      Jagea - 5.1.2013 4:57

      S tím kmínem je to asi taková pravda, jako že špenát je strašně bohatý na železo. Obojí zůstalo v povědomí, i když už se ví, že to pravda není.

       
      Gorawen
      Gorawen - 4.1.2013 18:27

      Brambory, bandorysmajlik - 58 jsou prima...smajlik - 47smajlik - 81

       
      denda04
      denda04 - 4.1.2013 17:57

      sharon: smajlik - 58smajlik - 47 langoše taky můžu smajlik - 57

       
      denda04
      denda04 - 4.1.2013 17:57

      modroočka: Křeček: smajlik - 47smajlik - 58pravda pravdoucísmajlik - 58smajlik - 47

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 17:31

      díky holky, jdu smažit langoše....pán tvorstva má hlad....smajlik - 68

       
      Křeček
      Křeček - 4.1.2013 17:23

      Já mám brambory nejradši nakrájené na tenké plátky a upečené v troubě. Klasické vařené moc nemusím smajlik - 65

       
      Křeček
      Křeček - 4.1.2013 17:22

      sharon: To si tak nesmíš brát. I kdyby byl článek gramaticky, stylisticky i obsahově bezchybný, někdo si do něj rýpne. A jak vidíš, okamžitě dostane vynadáno od spousty těch normálncíh, které si váží článků i autorů i případně i s nějakou tou chybkou.

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 17:16

      modroočka: obrázek - 0002011E(3).gif

       
      modroočka
      modroočka - 4.1.2013 16:50

      sharon: každý si vezme z Tvých příspěvků to, co je pro něho důležité a co ho osloví. I perla se rodí v mušlích, které ani moc vzhledné nejsou, a přesto mají svoji vysokou hodnotu. A učitel-češtinář gramatikou nezastaví génia v jiné disciplíně, přestože ho může hluboce ranit, ale svoji kritikou, někdy i zesměšňováním, pomůže vytvořit úžasného spisovatele.
      Existuje negace? Jak pro koho... smajlik - 62

       
      janulka54
      janulka54 - 4.1.2013 16:43

      Ajá mám ráda škubánky smajlik - 47smajlik - 31

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 16:38

      modroočka: díky ale co ta moje gramatika ....za tu jsem tu všude bita....smajlik - 26

       
      modroočka
      modroočka - 4.1.2013 16:19

      sharon: mám ráda Tvoje příspěvky včetně Tvého kuchařského umění. Víš, co vaříš! smajlik - 105

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 15:44

      modroočka: dokonce vím i proč ?....špenát, šťovík . rebarbora.....kyselina šťavelová a ta odebírá z těla vápník....proto se do špenátu má dát vejce nebo mléko protože bílkovina tuto kyselinu neutralizuje.....

       

      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Anketa

      Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

      Zpíváte si občas doma?

      Celkem hlasovalo 84387.
      Archiv anket.