Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Vaječný koňak nepatřil mezi má oblíbená pitiva, ale před více než 20 lety jsem ochutnala tento u mé švagrové, která měla recept od své babičky a od té doby vánoce nejsou vánocemi, pokud chybí mezi přichystanými dobrotami. Je poměrně pracný, ale jeho chuť vynahradí všechnu práci.

Potřebujeme:

½ l mléka a nebo smetany (se smetanou je samozřejmě lepší)

6 žloutků (pokud se obáváte salmonely a nebo jiných radůstek klidně použijte pasteurizované – doufám, že jsem to napsala správně)

2 vanilkové cukry

1 Salko (čtenářky žijící mimo republiku mouhou použít kondenzované mléko od Nestlé)

Asi ½ l rumu – záleží na Vaší chuti, nejlepší je obyčejný Tuzemák

Kuchyňský robot nebo ruční šlehač a nebo vytrénované svalstvo

Postup:

Mléko nebo smetanu svaříme a necháme vychladnout.

Vanilkový cukr a žloutky třeme 30 minut, potom přidáme Salko a třeme dalších 15 minut.  Utřenou směs zamícháme do vychladlého mléka (smetany) a všechno společně asi 15 minut vaříme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, vmícháme rum, nalijeme do láhví a necháme 2-3 týdny uležet. Pokud ho nevypijete dřív vydrží v uzavřené  láhvi v ledničce až 3 měsíce.

Pokud použijeme techniku stačí třít polovinu času, ale čím více šleháme tím je výsledný koňak lepší. Doporučuji dodržovat návod u Vašeho robotu / šlehače, obvykle je doporučováno po 3-5 minutách provozu nechat přístroj vychladnout. Tyto pauzy během přípravy koňaku neuškodí.

Dobrou chuť přeje Linda

Redakce


1.12.2015   Rubrika: Nápoje   |   Komentářů 36   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaječný koňak

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-36
TULI
TULI - 8.12.2015 18:06

holky - dik za recept - vajecnak mam v lednici - je vynikajici .....

a uz jsem ho popijela i teply smajlik - 72

 
catcat
catcat - 7.12.2015 11:14

Kozoroh18: ja myslím, že jo. Hlavní chuťově tam stejně budeš zázvorsmajlik - 54

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 4.12.2015 21:05

catcat - 4.12.2015 11:40
slo by to udelat z jablecne palenky? Te budu mit hodne.

 
YXH
YXH - 4.12.2015 16:11

Yarka: Budes mit pravy cesky original smajlik - 47

 
catcat
catcat - 4.12.2015 11:40

tak já ještě krom vaječňáku musím udělat zázvorovou vodku. To se do velké zavařovačky dá od oka strouhaný nebo pokrájený zázvor, med a pokrájený citron a zalije se to vodkou. Má to asi týden odstát, ale dobré je to už druhý densmajlik - 68 Poměry ingrediencí dle vlastní chuti, já si to dělám výrazné - i zázvorový čaj mám ráda výrazný

 
Yarka
Yarka - 3.12.2015 17:37

Lindo diky za vysvetleni, jsem psychicky pripravena a pristi tyden se dam do dila, aby se do Vanoc pekne rozlezel. Jeste nikdy jsem ho nedelala, posbirala jsem po internete spoustu rad a pripominek, myslim, ze se musi povest. Mam i ten tuzemak...
Muj syn byl v rijnu se svou holandskou pritelkyni v Cechach, kde ochutnala cesky vajecny konak a pry ji chutna vic nez ten zdejsi advocaat, tak me napadlo, ze by to byl pekny darek na Vanoce.

 
YXH
YXH - 3.12.2015 15:58

Linda: krasaka: Myslim, ze jsem tu ten bols videla, a dokonce u znamych ochutnala, ale neni to ten pravy vajecnak. Aspon ten co tu meli mel takovou divnou pachut... smajlik - 65 mozna ze na vyvoz to delaji jine, nevim, ale nechutnalo nam to.smajlik - 66

 
Linda
Linda - 3.12.2015 10:55

krasaka: u nas neni a ani v nemeckych prihranicnich obchodech jsem ho nepotkala smajlik - 66, asi se po nem poohlednu v Bavorich (pokud potomek opet vyrazi nekdy do Mnichova)

 
Linda
Linda - 3.12.2015 10:53

Yarka: musim se priznat ze delam z toho co si vzpomenu koupit - nekdy obyc mleko, nekdy smetanu 8-18% podle toho co zrovna maji, nekdy slehajdu 38 %, nekdy namicham co mam doma - ono je to jedno, jenom smetana tomu prida lepsi chut, hustotu ridis tim povarenim v pare - smes z mleka varim dele, ze smatany min - ono to houstne. A nakonec zredim rumem na pozadovanou hustotu ......spiz neco jineho, skutecne z obycejneho Tuzemaku je nejlepsi, zkousela jsem naredit ruznymi rumy ale vsechny tomu pridaji svoji chut, je to dobry, ale neni to ono.

 
krasaka
krasaka - 2.12.2015 17:19

Yarka: smajlik - 61Ten Advocaat je k dostání v celé západní Evropě. Kupovala jsem ho kdysi v Bavorsku, ve Španělsku ho taky mámesmajlik - 47
Mně chutnal ze všech koňaků nejvíce, má takovou zvláštní chuť - trochu jako Amaretto nebo snad je šmrcnutý mandlemi či oříšky smajlik - 26<br/>Taky jsem si nalila do skleničky s pořádným kopečkem šlehačky, pít se to nedá-jen koštovat s malinkou lžičkou.<smajlik68
obrázek - advocaat.jpg
Pak jsem ho zředila kvalitní smetanou a měla jsem dvojnásobné množství - rumu je v něm na můj vkus až moc smajlik - 76

 
YXH
YXH - 2.12.2015 16:27

Linda: Holka ja zkousela nad parou slehat jenom ty zloutky s cukrem, a chytalo se mi to na misu. Zkusim to jak to delas ty, az po smichani s mlekem.
Delala jsem ho bez prevarovani a taky nam nikdy nic z vajec nebylo, zato kdyz jsme delali jitrnice a koupili jatra v krame, meli jsme otravu 10 dni.

 
Yarka
Yarka - 2.12.2015 16:25

U nas v Holandsku se da koupit neco podobneho jako vajecny konak, jmenuje se Advocaat. Je velice husty, podava se v malych sirokych sklenickach na liker, zdobi se slehackou a vyjida se malou lzickou.
Ted bych se vas rada zeptala jak je to s tou smetanou v receptu. Je myslena smetana (12% tuku) kterou tady nekoupim, vim ze driv se v Cechach prodavala, nebo je myslena slehacka (33%). Nebo si to musim naredit???Jeste nikdy jsem vajecnak nedelala, takze nemam zadne vychytavky, aby to treba pri slehani nebylo prilis huste a dolovala jsem to z lahve. Mohla bych treba pouzit 10% mleko do kavy?

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 2.12.2015 13:40

Linda - 2.12.2015 7:17
neco podobneho jsem i ja slysela, ze ta salmonela je na te skorapce, nekdy je i po.... vajicka se nemaji myt, ztraci trvanlivost.

Vari se to asi v pare, ze to ziska hustotu, kdyz se pouziva kondenzovane tak uz to hustotu dostane, Jen se mohou ty zloutky rorslehat v mlece a povarit v pare a pak vyslehat s kon, mlekem. Ja spoleham na RUM, ze vse spatne znici. Pridavali jsme nekdy i lih. Vozili jsme si z NDR

 
PEGG
PEGG - 2.12.2015 7:41

Linda - 2.12.2015 7:24 smajlik - 105
My jsme ještě dávali vařené žloutky. Musely se pasírovat přes jemné sítko, aby neudělaly hrudky. Je fakt, že ta vaječná chuť byla výraznější.
Taky ho děláme každý rok i když bych si měla místo vaječňáku měla raději dát pár koleček kolem barákusmajlik - 68

 
Linda
Linda - 2.12.2015 7:24

PEGG: netusim, ja jsem recept dostala od babicky me svagrovky pred 20 lety (mozna vice), babicka uz davno nezije - co ja vim jestli to prevareni je z dob vlastni kravky nebo jestli to je z dob nevlastnictvi lednickysmajlik - 26, kazdopadne je to nejlepsi vajecnak jaky jsem kdy pila a jsem ochotna se s tim patlat kazdy prosinec, ac jinak me kuchyn vidi pouze sporadicky smajlik - 68. Je pravda ze zrovna na vajecnak existuje milion receptu a vsude se doctes neco jineho

 
Linda
Linda - 2.12.2015 7:20

TULI: Salko je 400g (aspon tusim), Nestle kondenzovane mleko je mensi, takze bud udelas mensi mnozstvi a nebo dej dve plechovky a 8 zloutku a zbytek surovin nech byt - podle me v tomto pripade neni pomer surovin tak dulezity, navic lze prubezne ochutnavat a event. pridat. V mem receptu je dulezity to treni a nakonec povareni ve vodni lazni - to dava hustotu a pak seto naredi rumem do prijatelne hustoty a chuti smajlik - 57

 
PEGG
PEGG - 2.12.2015 7:17

Děvčata, proč se ta smetana sváří i před tím, když se to pak celé ještě vaří ve vodní lázni?
Ale je to dobrý nápad, dělám bez vaření, ale tohle mi přijde lepší, jen teda nebudu nic vařit předemsmajlik - 68

 
Linda
Linda - 2.12.2015 7:17

Yarka: me zas jakysi odbornik tvrdil, ze nejvetsi moznost nakazy salmonelou je ze skorapky a v podstate v okamziku kdy klepnes vejce a zacnes prelevat obsah z jedny pulky skorapky do druhy, abys oddelila bilek od zloutku, mas skoro 90% sanci dostat salmonelu ze skorapky do vejce a nasledne snist smajlik - 26...jak jsem koupila tak prodavam.
Ja delam vajecnak z obycejnych vajec, nakonec je tam to povareni ve vodni lazni a nikdy mi nic nebylo. ALe vim ze nekteri lide berou moznost nakazy velice vazne a tak jsem napsala moznost pasterizovanych

 
YXH
YXH - 1.12.2015 22:46

Yarka: Dekuju za informaci, to jsem nevedela, no clovek se porad uci smajlik - 47smajlik - 47

 
YXH
YXH - 1.12.2015 22:45

TULI: Linda ho dela z praveho mleka ci smetany, ja pouzivam neslazene kondenzovane mleko ( jako u nas byvaly plechovky Tatry 250 ml)
Takze 500 ml Tatry a 400 ml slazeneho.
Delam to tak z toho duvodu, ze jsem lina slehacku ci mleko prevarovat smajlik - 68smajlik - 68
Co se tyce zloutku, myslim si, ze nic nezkazis, kdyz tam vrazis jeden nebo dva navic. Ja na nej nikdy nemela recept, takze tohle bylo bajhuba smajlik - 68 ale delam ho uz asi 20 let, protoze tady neni k dostani (aspon ten co je v Evrope). Tady se da koupit tzv. Egg nog. Je to neco jako vajecnak (ridsi) a pridavaji do toho jeste muskatovy orisek. Da se to koupit normalne v krame, protoze to je bez alkoholu, ten si do toho lidi davaji doma.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-36
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77047.
    Archiv anket.