Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Domácí vepřové ve vlastní šťávě

Domácí vepřové ve vlastní šťávě

Potřebujete: 1 kg hodně libového vepřového bůčku, případně můžete namíchat půl napůl s pleckem. Důležité ale je, aby na bůčku byla kůže, která v konzervě udělá rosol. 1,9 g rychlosoli Praganda (tuto váhu je potřeba přesně dodržet). Můžete použít i normální sůl, ale pak nebude maso v konzervě pěkně červené

Postup: Omyté maso nakrájejte na kousky asi jeden a půl centimetru. Pečlivě promíchejte se solí a naplňte do zavařovacích sklenic. Uzavřete, vložte do hrnce s vodou tak, aby byly sklenice úplně potopené, a vařte dvě hodiny. Pak oheň vypněte a nechte sklenice do druhého dne v hrnci. Druhý den vodu opět přiveďte k varu a vařte ještě jednu hodinu. Když voda trochu zchladne, sklenice vyndejte a uskladněte na tmavém a chladném místě.

Maso se hodí jako rychlá svačina k chlebu, na přípravu rizota apod.

Recept nám poslala čtenářka VěraSpa. Děkujeme.

Lenka Moučková


25.2.2011   Rubrika: Konzervujeme   |   Komentářů 31   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Domácí vepřové ve vlastní šťávě

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-31
sharon
sharon - 27.2.2011 13:48

Jarča*: já našla......d) Složení soli:
Starší postupy solení používaly pouze kuchyňskou sůl (NaCl),a dlouhý čas nasolení (až 6 týdnů).Později se do soli přidával, v malém množství tzv. "salnytr" to je dusičnan draselný nebo sodný (KNO3,NaNO3).Rychlost prosolení zvyšoval málo, ale co hlavního, barva masa byla krásně červená. Později, a až do dneška se používají tzv. "rychlosoli"z nichž je nejznámější "Praganda".
Použitím docílíme nejenom vybarvení masa ,ale čas potřebný na naložení se zkracuje na 14 dnů.V Pragandě jsou totiž obsaženy, mimo soli, dusičnanu draselného a cukru, v malém množství i dusitanové soli (mimochodem jedovaté).Tyto způsobují narušení svalových vláken a následné rychlé proležení a prosolení masa. Snad ještě dodatek, dalším působením vznikají tzv." nitrosaminy", které jsou silně karcinogení (rakovinotvorné). Takže nedoporučujeme !!!

 
denda04
denda04 - 26.2.2011 11:04

sharon: 12.36 taky tak jsem dělala bylo to OKsmajlik - 58

 
ko21
ko21 - 26.2.2011 10:27

na jiných stránkách jsem četla 1,9 dkgsmajlik - 65. Tak jak to teda jesmajlik - 76

 
ko21
ko21 - 26.2.2011 10:22

A tý normální soli taky 1,9g?

 
manka
manka - 25.2.2011 17:47

Jarča*: já na tom teda nevidím nic složitého, když mají nějaký hezký maso, koupím víc, upeču dopoloměkka, nakrájím do sklenic (ty mám čisté nachystané pořád) a zavařím ve sklepě na dřevě(skoro zadarmo) dvě hodiny na 100 stupňů. a pak už jen bereme a pochutnáváme si. nepřijde mi to složitější než jeden větší oběd.

 
Jarča*
Jarča* - 25.2.2011 17:24

Hledala jsem na netu tu Pragandu, a nic tak strašného jsem o ní nenašla - to by člověk nemohl jíst nic. Konzervičky v zásobě by náhodou byly fajn, jen kdyby je někdo udělalsmajlik - 68

 
sharon
sharon - 25.2.2011 16:55

evropka: smajlik - 76smajlik - 76

 
evropka
evropka - 25.2.2011 15:16

Linda: lindo nevíš co je dobréhosmajlik - 26

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 25.2.2011 13:17

sharon: Takhle jsme jezdili na dovolenou i do ciziny. Zavařené jídlo ve sklenicích bylo určitě lepší než konzervy a pro děti i mnohem zdravější.

 
LenkaT
LenkaT - 25.2.2011 12:39

sharon: rychlosůl taky nepoužívám smajlik - 66, ani na nakládání masa na uzení

 
sharon
sharon - 25.2.2011 12:36

LenkaT: já na chatu kdysi taky dávala maso do sklenic, ale bez rychlosoli.........třeba plátky vepřového podusila na tuku, dala do sklenic a zasterilovala.....

 
LenkaT
LenkaT - 25.2.2011 12:15

Linda: no já jsem to dělávala hlavně kvůli dovolené a pak taky když byl kluk v Praze, na privátě, pracovně, tak jsem mu sebou nafasovala několik sklenic, když se sem tam stavil a jak mu to bodlo

 
sharon
sharon - 25.2.2011 12:04

sklenička zavařeného masa má opravdu své kouzlo, ale domácí, ze zabíjačky, zalité kvalitním sádlem, maso nebo klobásky, uzené apod. ovšem bez Pragandy.....smajlik - 66

 
sharon
sharon - 25.2.2011 12:02

evropka: to je pěknej šmejd ta rychlosůl si myslím.....

 
sharon
sharon - 25.2.2011 12:02

nemusím konzervovat s Pragandou když mám mrazák....smajlik - 66

 
Linda
Linda - 25.2.2011 11:08

Coz o to, dobrý to bude, o tom nediskutuji. Ale nedokázu si predstavit, ze se s tím delám smajlik - 66... nádobí, zavarování, jeste na to mít sklenice, problémy s uskladnením .... a proc? Chápala bych to pokud bych splasila nevsedne levný prase a nemela maxi mrazák a vlastnila chladný sklep, ale jinak ani omylem.
Ale pokud by me nekdo pozval, neodmítnu, já jsem masozravec smajlik - 57

 
aluskas
aluskas - 25.2.2011 10:37

Domácí zavařené maso je mňamka.
A myslím, že zavařené maso z doma chovaných prasátek, co běhají celý den po venku je rozhodně zdravější a chutnější než "čerstvé" maso z prasat chovaných v hale na půl metrech a krmených kdo ví čím smajlik - 58

Jen místo rychlosoli použiji obyčejnou sůl. To že maso nebude červené mě zase tak moc netrápí.

 
LenkaT
LenkaT - 25.2.2011 10:10

Kozoroh18: jde to i s normální solí, ale když jsem to dělala, asi před 2 rokama, tak jsem to maso napůl upekla, s česnekem, ale jde i bez něj, a pak dala do sklenic i s výpekem, a pak zavařovala 1. den 1 hodinu a 2. den další hodinu. Dobré když není honem co po ruce, nebo jako rychlovka na dovolenou, když není on-inclusive (nebo jak se to píše)

 
Tetley
Tetley - 25.2.2011 9:42

jedovatá je i normální kuchyňská sůl ve větší koncentraci tak co tady blbnete smajlik - 20

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 25.2.2011 9:36

Pokud by to šlo s normální solí tak bych to zkusila. Jinak v salámech toho máme už tak dost. Vzpomínám na Čínské vepřové konzervy namazané na chleba a posypané cibulí.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-31
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78165.
Archiv anket.