Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Prvorepublikový meruňkový džem

Prvorepublikový meruňkový džem

 

Potřebujete: Na 1 kg dobře vyzrálých, oloupaných meruněk , 45 dkg cukru krystalu, víc nic.


Postup: Meruňky hodíme do vroucí vody a po chvilce vyndáme (jednu zkusíme oloupat na zkoušku). Loupeme je tak, jako se loupají rajčata na salát, jde to snadno. Meruňky vypeckujeme, pokrájíme na stejné kousky (pokud nejsou přezrálé a netečou) a odvážíme. Na 1 kg takových meruněk dáme 45 dkg krystalového cukru a znásobíme podle množství, co máme. Meruňky s cukrem v nádobě dobře promícháme a necháme proslazovat nejméně půl dne, ideálně přes noc. Pak dobře znovu promícháme ode dna a odvažujeme směs po 1 kg.

Postupně v kastrolu za stálého míchání vaříme. Pod kastrol dát raději litinovou podložku, aby se nepřipalovalo. Jde to rychle: od doby varu počítáme cca 10 minut. Hotový džem poznáme podle toho, že klesne pěna a dělá se cestička za vařečkou. Na studený talířek kápneme lžičku džemu a když po zchládnutí neteče, hned plníme do skleniček, zašroubujeme a obrátíme dnem nahoru. Postupně po 1 kg vaříme až do spotřebování směsi. Výsledek je dobrý jedině tehdy, když se skutečně vaří jen po 1 kg!

Džem má mít jantarovou barvu s kousky celého ovoce.

Za recept děkujeme čtenářce orince.

Lenka Moučková


20.7.2011   Rubrika: Konzervujeme   |   Komentářů 48   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Prvorepublikový meruňkový džem

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-48
Zuzka95
Zuzka95 - 21.1.2019 22:45

orinka: mně se třeba osvědčil ten broskový od nich

 
Zuzka95
Zuzka95 - 21.1.2019 22:45

u mě se osvědčil 100% džem od Relaxu, nejsem ta co si kupuje laciné šizené džemy z obchodu, u mě je kvalita na prvním místě

 
orinka
orinka - 23.7.2011 19:15

vlasta1234: neboj, budeš překvapená, jak je to snadné. Když je to napsané, vypadá to pracně. Meruňky jsou ale veliké, tak je to rychle oloupané. Pro mě je nejhorší obírání rybízu na mražák, tomu říkám piplačka. Ale zas mi to v zimě přijde vhod, mám pořád ovocné koláče z čerstvého rybízu.smajlik - 58

 
vlasta1234
vlasta1234 - 22.7.2011 20:00

aha,já jsem skutečně takový džem ještě neviděla,opravdu nevím smajlik - 58.Jen jsem si to tak v rychlosti představila,protože teď zavařuju 60. sklenici džemu a loupat by se mi to nechtělo.Ale asi to budu muset na tom jednom kile zkusit,abych to zjistila,nedá mi toAle až zítra!!!A díky za inspiraci smajlik - 64.

 
orinka
orinka - 22.7.2011 18:36

vlasta1234: nevíš o čem píšu, kdybys to jen zkusila, zjistila bys, že na loupání vůbec nic není, jde to od ruky a džem má potom daleko jasnější barvu, kvůli tomu se to dělá.smajlik - 58

 
vlasta1234
vlasta1234 - 22.7.2011 18:16

No tedy!Loupat meruňky!Zavařuji tímhle způsobem(proslazování) meruňky už asi 25 let.Ani by mne nenapadlo je loupat,šlupka se krásně rozpustí,džem je skutečně výborný,daleko lepší,než s použitím želírovacích přípravků.

 
medved
medved - 21.7.2011 9:22

Almega: vidim to stejne, vzhledem k tomu, ze u nas spotreba dzemu je tak jedna sklenicka za rok, tak to myslim v pohode prezijeme s kupovanyma smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
orinka
orinka - 20.7.2011 19:26

Almega: no jo, ale já jsem radši, když je to bez éček.smajlik - 26Neříkám, že jsem to nikdy nekoupila, ale domácí džem je poznat. Navíc, prodávají marmelády, ne džemy.

 
Almega
Almega - 20.7.2011 19:21

Teda,ženy,že se vám chce se s tím patlat!! Mě by ani nehlo!! Když už 1x za rok zabažím po marmeládě neb džemu,tak si koupím v lidlu,tam mají poměrně dobré jahodové,malinové i meruňkové...Mě kdyby někdo seslal bednu meruněk,tak je všechny sním za den-dva,i za cenu,že se PO - --,miluju ovoce sladké a dobré!!

 
Boubel
Boubel - 20.7.2011 17:53

Tak já už mám pro letošek marmeládu hotovou, ale příští rok zkusím...

 
Světlonoska
Světlonoska - 20.7.2011 17:07

orinka: smajlik - 94TAk to je dobře,nejsem proti nizké spotřebě cukrusmajlik - 66smajlik - 61smajlik - 58smajlik - 47

 
orinka
orinka - 20.7.2011 15:42

Kadla: no vidíš, mně by svědomí nedalo, kdybych neměla jistotu a neměla to sama na sobě vyzkoušené. Člověka potěší, když se může podělit o něco dobrého.smajlik - 25

 
manka
manka - 20.7.2011 14:56

orinka: tak jo, ukecalas mě.


Kadla: a já jsem ho neudělalasmajlik - 17tak příští rok

 
Kadla
Kadla - 20.7.2011 14:53

orinka: Tvým receptům absolutně věřím. Mimochodem, toho medu ze smrkových výhonků podle tvého receptu jsem udělala 4 sklenice a všechno už je "sežráno", zbývá jen trošička v poslední lahvi smajlik - 76

 
orinka
orinka - 20.7.2011 14:50

manka: ano, musíš, fakt to nejde ošvindlovat. Nebylo by to ono. Ale uvidíš, že to jde od ruky raz dva. Dej vřít vodu a trochu meruněk tak vhoď a pak na jedné vyzkoušej, ať to zas nerozvaříšsmajlik - 58

 
manka
manka - 20.7.2011 14:45

orinka:budu ráda, když dnes zavařím na kompot, tak je prosladím a zítra budu pokračovat. dám vědět. Ale já bych je fakt asi nechtěla loupat, myslíš, že musím?

 
orinka
orinka - 20.7.2011 14:41

manka: tak dej vědět, jak to dopadlo, ale nezapomeň to nechat proslazovat aspoň půl dne.

 
orinka
orinka - 20.7.2011 14:41

Bellana: domácí džem nebo marmeláda jsou nejlepší. Víš, co tam máš za ovoce a že to není nadstavované padavčatamasmajlik - 68

 
manka
manka - 20.7.2011 14:32

orinka: moje babička taky dávala jen celofán.

já ho dnes vyzkouším

 
Bellana
Bellana - 20.7.2011 14:29

orinka: Jako dítě mě ten mlýnek taky fascinoval, to mlel tatínek a vařila maminka. Jako dospělou mě štval, to jsem občas taky mlela, ale vždycky jsem vařila.smajlik - 11 smajlik - 2 A teď doufám, že za pár let zase budu mít svůj rybíz a zase ho vytáhneme a budu hodná babička, která vaří dobré marmelády, i když já marmelády a džemy téměř nejím. Linecké spojované pikantní domácí marmeládou z červeného rybízu je stejně nejlepší. smajlik - 2

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-48
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77183.
    Archiv anket.